O Česku nevědí, nikdo se nepral... Advokát se vrátil z uprchlického tábora v Řecku a nyní promluvil z veřejnoprávního rádia

29.09.2016 18:01

Ve čtvrtečních Dvaceti minutách Radiožurnálu vystoupil advokát David Netušil, který pomáhal uprchlíkům na řeckém ostrově Lesbos. Přerozdělování uprchlíků mezi státy Unie mu nepřijde jako špatný nápad a k násilí v táborech příliš nedochází. O existenci Česka prý uprchlíci nevědí takřka nic.

O Česku nevědí, nikdo se nepral... Advokát se vrátil z uprchlického tábora v Řecku a nyní promluvil z veřejnoprávního rádia
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Menší uprchlický tábor pro rodiny s dětmi v Ankawě. Jde o křesťanskou čtvrť Arbílu, čtvrtého největšího města v Iráku

„Vypadá to tak, jak je to vidět v těch médiích,“ okomentoval prostory hotspotu na ostrově Lesbos, kde příchozí stráví 25 dnů, než dostanou potřebné doklady, nesmějí však z ostrova vycestovat.

Ženy a osoby čelící nebezpečí přebývají v klimatizovaných kontejnerech, muži pak žijí většinou ve stanech. Kolem kempu je žiletkový plot, k žádnému agresivnímu jednání však údajně nedochází. „Působilo to na mě dojmem, že je tam ‚přátelská atmosféra‘,“ řekl Netušil.

Přiznal, že ke konfliktům samozřejmě dochází, protože tábory jsou stresové prostředí, během svého pobytu však „žádnou konkrétní potyčku na vlastní oči neviděl“. Zmínil však jeden incident, kdy kvůli násilí byla nucena skupina Jezídů jeden z takových táborů opustit.

Syřané mají ve všech těchto hotspotech přednost. Na otázku, zda to je férové, odpověděl Netušil, že jde o opodstatněný postup vzhledem k situaci, která v Sýrii panuje.

Netušil nevidí důvod, proč by se neměli migranti vracet zpět do Turecka, přestože nebylo uznáno za bezpečnou zemi. Měli by podle něj začít žádat o azyl již tam.

„Během mého pobytu tam kolovaly zvěsti, že tam byl zachycen nějaký náborář Islámského státu,“ vyprávěl Netušil. Podle všeho se to neděje ojediněle, ale často jsou tito lidé velmi záhy odhaleni.

Migranti, se kterými Netušil mluvil, vůbec o existenci Česka většinou nevěděli. „Ti uprchlíci, se kterými jsem přišel do styku ... spíš mluvili v tom smyslu, že jsou rádi, že se dostali do klidné oblasti,“ dodal.

Přesídlování uprchlíků mu přijde jako ne zcela špatné řešení, ale pouze jen do doby, kdy by jim byla přiznána mezinárodní ochrana, čímž by získali právo volného pobytu. Do té chvíle by však nesměli opustit stát, do kterého byli přiděleni.

„Po udělení mezinárodní ochrany by uprchlíky už nebylo možné v tom státě držet, když by nechtěli,“ konstatoval.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…