ODS navrhuje roční odklad přesunu dotací na služby na kraje

12.06.2014 12:53

Poslanci opoziční ODS navrhují, aby se přesun dotací na sociální služby z ministerstva práce na kraje odsunul o další rok. Podle jejich novely by tak kraje peníze poskytovatelům péče o seniory, postižené a další potřebné měly rozdělovat až od roku 2016, ne od příštího roku. Novinářům to řekl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

ODS navrhuje roční odklad přesunu dotací na služby na kraje
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Podle občanských demokratů přesun systému dotací není připravený a každý kraj by mohl postupovat jinak, to by mohlo ohrozit péči.

"Je zhruba polovina června a ještě nemáme jasná pravidla pro kraje, ale především pro poskytovatele sociálních služeb," zdůvodnila předložení novely expertka ODS na sociální problematiku Lenka Kohoutová. Pokud by se podle ní změna systému o rok neodložila, dostali by příští rok provozovatelé peníze na účet nejdřív na přelomu dubna a května.

Snad bude vláda jednat racionálně, doufá Stanjura

Přesun dotačního systému z ministerstva na kraje se odkládal už dvakrát. Kraje měly původně o penězích na sociální služby rozhodovat samy už od roku 2012. Asociace krajů si ale tehdy vyžádala dvouletý odklad. Uvítala ho i asociace poskytovatelů. Loni obě organizace o odsun usilovaly znovu a uspěly, podle nich nebyl přechod dost připravený.

ODS nyní vadí to, že nová pravidla rozdělování dotací stanovuje jen metodický pokyn. Žádá proto vyhlášku, která by měla větší právní váhu a zajistila, aby byl postup ve všech krajích jednotný. Odklad by poskytl prostor pro přípravu předpis i přesunu. "Jinak vytváříme 14 rozdílných systémů, jak se budou sociální služby financovat," podotkla Kohoutová. Podle poslance ODS Adolfa Beznosky by tak celostátní poskytovatelé služeb museli podávat 14 žádostí o finance. Kohoutová se obává toho, že kraje navíc podpoří hlavně svá zařízení a dají jim přednost před ostatními provozovateli.

Stanjura doufá, že vláda posoudí navrhovaný roční odklad "racionálně a ne politicky". ODS podporuje, aby dotace rozdělovaly kraje, ale za "jednotných, jednoduchých a průhledných pravidel".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

16:02 Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

Pražská učitelka Martina Bednářová vyvázne bez trestu. Čelila přitom obžalobě z popírání ruských vál…