Obchod pomáhal sociálně vyloučeným Romům. V Česku neobstál

02.07.2012 11:10

PŘÍBĚH Sociálně vyloučeným skupinám, mezi nimiž je většina Romů, pomáhal dobročinný obchod Buťi v Plzni. Po třech letech však skončil. Dle vedoucí obchodu Jany Nyergesové je na vině současná ekonomická situace Čechů a nepříznivé podmínky pro podnikání. „Bohužel konkurence je dnes velká a když se k tomu přidají i vysoké náklady na provoz obchodu v centru města, je velmi těžké obstát,“ říká Nyergesová.

Obchod pomáhal sociálně vyloučeným Romům. V Česku neobstál
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Romové ve Varnsdorfu

Obchod byl založen občanským sdružením Český západ v roce 2009 a jeho primárním cílem byla finanční pomoc sociálně vyloučeným skupinám na Toužimsku a Tepelsku. Těm chtělo občanské sdružení zajistit vzdělávací kurzy či pracovní poradenství, což se v průběhu let dařilo. „Častokrát se komunita sešla a v obcích vybudovala například studnu či ptačí stezku,“ líčí Nyergesová.

Potřebné peníze měl zajistit prodej darovaného oblečení, dárkového zboží, výrobků dobrovolníků či gurmánských specialit. V průběhu času se však ukázalo, že Češi sice oblečení do obchodu přinášejí, nicméně v takovém stavu, že jej zákazníci nekupují. „Lidé nám často přinášejí věci, které je jim líto vyhodit. Takové věci sice mohou pomoci sociálně slabým, ale k prodeji se už nehodí,“ vysvětluje Nyergesová příčiny neúspěchu.

Podpora institucí a nadací nestačila

Obchod byl zřízen s podporou celé řady nadací a institucí včetně Nadace Olgy Havlové. Na činnosti obchodu se podílelo zhruba dvacet dobrovolníků. Ani to však nestačilo k tomu, aby dostatečně prosperoval. Nyergesová se domnívá, že za vším stojí špatná ekonomická situace v Česku a konkurence v podobě běžných obchodů. „Ekonomická situace Čechům nedovolí, aby si každých půl roku kupovali nové oblečení,“ říká Nyergesová.

Značná nevýhoda obchodu spočívala také v tom, že se nacházel v Plzeňském kraji, zatímco občanské sdružení coby jeho zřizovatel sídlilo v kraji Karlovarském. „Město Plzeň nás podpořilo 49 tisíci korun na nájem, což je skvělé. Podpořili nás, aniž by museli, protože my jako Český západ spadáme pod Karlovarský kraj. Tam nás podporují jako občanské sdružení, ale není možné podpořit obchod. Na ten vám nikdo dotace nedá,“ říká Nyergesová. Dle Nyergesové Český západ zřídil obchod v Plzni kvůli vzdálenosti a velikosti města.

V zahraničí dobročinné obchody prosperují

Koncept dobročinných obchodů pochází z Velké Británie. Tam je však zcela odlišné prostředí. „V zahraničí to funguje dobře, máte tam i pět podobných obchodů vedle sebe a fungují. Myslím si, že mají nulový nájem a hodně spolupracují s obchodními domy. Vy si jdete nakoupit do obchodního domu, kde dostanete poukaz do dobročinného obchodu. V zahraničí je navíc oblečení levnější a lidi ho tam mění každou sezónu,“ shrnuje Nyergesová.

A právě na spolupráci s ostatními subjekty chce Buťi založit svůj budoucí rozvoj. Kamenný obchod sice končí, ale prodej zboží bude probíhat nadále – pouze jiným způsobem. „Výrobky z našich dílen (textilních a keramických) budeme prodávat na internetových aukčních portálech, ale pokusíme se také proniknout do kamenných obchodů po celé republice. Již dnes ve farmářských obchodech prodávají naše pytlíky na pečivo a bylinky či přírodní tašky,“ říká Nyergesová. Ta zároveň spoléhá na zakázky pro velké firmy. Třeba Makro si nechalo ušít tisíce zástěr z textilní dílny, uzavírá Nyergesová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Švábek

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…