Obejmi svého džihádistu! István Léko popisuje dnešní EU

25.08.2017 14:10

Šéfredaktor Lidových novin István Léko v komentáři pro deník zhodnotil, jak se dnes EU staví k terorismu. Raději si to přečtěte sami.

Obejmi svého džihádistu! István Léko popisuje dnešní EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Není to tak dávno, co španělský soud propustil z vězení obchodníka s drogami. Poukazoval přitom na jeho lidská práva. Tenhle propuštěný dealer ale podle Léka později zradikalizoval skupinu mladých lidí a právě tahle skupina provedla nedávný teroristický útok v Barceloně. Kdyby prodejce drog zůstal za mřížemi, nemuselo ke krveprolití v Barceloně později dojít. To je podle šéfredaktora jen jeden důkaz, že EU nezvládá boj s terorismem.

Léko přidal ještě dva další. Třeba případ francouzské modelky Marine Lorphelinové, miss Francie, která vyjádřila sounáležitost s rodinami obětí teroru. Vyzvala také evropské politiky, aby konečně věnovali víc pozornosti ochraně evropských občanů. Podle Léka to stačila k tomu, aby si za tato slova vysloužila odsouzení, protože si dovolila zastat se právě jen evropských občanů a nezmínila třeba uprchlíky. Modelka se sice chvíli bránila, že svým příspěvkem nemyslela nic zlého, ale později svůj status raději smazala.

Do třetice Léko poukázal na příklad z Dánska, kde policie spustila kampaň, ve které se snaží Dány přesvědčit, aby vtáhli své muslimské spoluobčany víc do společnosti, a aby se je nebáli třeba obejmout.

„Je možné polepšit džihádistu? Dánská policie ve městě Aarhus si myslí, že ano, proto rozjeli propagandistickou kampaň s názvem „Obejmi džihádistu“ (Hug a Jihadi). Úkolem pro Dány je snažit se pozměnit mysl radikalizujícího se muslima, izolované mladé podpořit, ne zavrhnout. Hlavní zbraní má být empatie a poskytnutí druhé šance. V rámci programu se zkouší ojedinělý přístup, který nabídne pomoc radikalizujícím se mladistvým i dospělým. Pomoc ve formě nalezení ubytování, vzdělávacích kurzů a zaměstnání nabízejí i těm, kteří do Sýrie odjeli, ale později se vrátili unaveni bojem,“ píše Léko.

Šéfredaktor doufá, že dánská policie má i nějaký záložní plán pro případ, že by srdce teroristů neobměkčila.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…