Obletělo svět: Budou se shazovat peníze z vrtulníku

24.02.2016 12:32

Tempo růstu světové ekonomiky v posledních pěti letech neustále zpomaluje. Jak tvrdí ekonomický expert z prestižního britského deníku The Financial Times Martin Wolf v jednom z aktuálně nejčtenějších článků, žádná zázračná opatření na úplné zvrácení tohoto trendu neexistují. Ve hře je tak prý i „shazování peněz z vrtulníků“, jak kdysi v nadsázce navrhoval držitel Nobelovy ceny za ekonomii Milton Friedman.

Obletělo svět: Budou se shazovat peníze z vrtulníku
Foto: pixabay.com
Popisek: Růst ekonomiky - ilustrační foto

Wolf konstatuje, že se zpomalováním světové ekonomiky patrně přijdou na řadu další fiskální opatření. „Ostatně OECD již ve svém ekonomickém výhledu doporučuje přijmout fiskální úspory. Tím to však pravděpodobně neskončí. Následovat by mohla přímo finanční podpora, včetně nejradikálnější formy, kterou s jistou dávkou nadsázky doporučoval Milton Friedman. To znamená, že by měly být peníze shazovány z vrtulníků,“ píše v úvodu svého textu Wolf.

Podobný vývoj předpokládá také zakladatel hedgeového fondu Bridgewater Ray Dalio. „Světová ekonomika nejenom zpomaluje, ale hlavní varianty monetární politiky zosobňované nižší úrokovou sazbou a kvantitativním uvolňováním se již vyčerpaly. Svět bude potřebovat uvést do praxe další variantu, která se zaměří na podporu výdajů,“ cituje Wolf Dalia a poukazuje také na obdobné tvrzení bývalého předsedy Financial Services Authority Adaira Turnera, který toto doporučení zmínil ve své knize Between Debt and Devil.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

„A proč by se vlastně měl svět pouštět do podobných záležitostí? Stručná odpověď spočívá v tom, že globální ekonomika zpomaluje setrvale. OECD předpovídá růst v roce 2016 sice vyšší než v roce předchozím, ale to samo o sobě představuje stále nejpomalejší tempo za posledních pět let. V praxi to znamená přebytek úspor, což znamená, že porostou více než investice. Zároveň s tím se zhoršuje syndrom chronického nedostatku poptávky,“ vysvětluje ekonomický expert z deníku The Financial Times.

Jak Wolf konstatuje, žádný zázračný lék na snížení globální ekonomické nerovnováhy neexistuje a k dispozici jsou pouze tlumící medikamenty. „Souhlasím s Rayem Daliem, podle jehož názoru firmy nebudou zvyšovat své investice v důsledku záporných úrokových sazeb či konvenčního kvantitativního uvolňování. Největší vliv se pravděpodobně projeví prostřednictvím směnných kurzů,“ soudí Wolf a konstatuje, že další alternativou je zmíněná fiskální politika.

„OECD tvrdí, že koordinovaná expanze veřejných investic v kombinaci s vhodně zvolenými reformami by mohly rozšířit výrobu, a dokonce také snížit poměr veřejného dluhu k HDP. Ordinovat pouze úsporná opatření je za současné situace šílenstvím. Jádro pudla spočívá v tom, že ekonomické síly, které přivedly světovou ekonomiku na nulu, nyní opět posilují. Aspoň to teď ukazuje světová ekonomika a napovídá tomu aplikovaná monetární politika. V neposlední řadě tento fakt demonstrují ceny aktiv,“ tvrdí Wolf.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…