HDP má růst přes dvě procenta, inflace bude nízká

28.12.2014 22:49

Ekonomika by měla příští rok navázat na letošní oživení a růst kolem 2,5 procenta. Spolu s tím by měla klesat nezaměstnanost. Inflace by ale měla zůstat nízká kolem jednoho procenta, vyplývá z odhadů analytiků oslovených ČTK.

HDP má růst přes dvě procenta, inflace bude nízká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Příznivé trendy, které charakterizují rok 2014, by měly pokračovat. Jde zejména o stoupající spotřebu domácností a rostoucí investiční činnost. Dále bude klesat míra nezaměstnanosti za současného růstu reálných mezd. Dařit by se po letech mělo stavebnictví," uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

Zahraniční obchod se má zhoršit

Hůře než letos si zřejmě podle něj povede zahraniční obchod. Důvodem bude jak ekonomické zpomalení eurozóny, tak důsledky rusko-ukrajinského konfliktu, včetně pravděpodobného pádu ruské ekonomiky do recese. Pozitivně naopak bude působit pokles cen energií, zejména ropy.

Hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka očekává, že míra inflace na začátku příštího roku roku bude začínat blízko nuly a s rostoucí ekonomikou se bude postupně zvyšovat. Růst české ekonomiky nebude ovšem v příštím roce podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory natolik silný, aby se růst poptávky rychle přetavil do cen.

Deflace se bát nemusíme

„Na druhou stranu bude růstu spotřebitelských cen napomáhat nízká srovnávací základna. Inflaci by měla pomoci tlačit vzhůru i slabší koruna a svým způsobem i rozvolněná politika Evropské centrální banky. Deflace se proto bát nemusíme," uvedl Pikora.

Nezaměstnanost má klesnout

S rostoucí ekonomikou také klesne nezaměstnanost. Podle Brožky klesne na 7,2 procenta z letošní úrovně 7,7 procenta. „Lepšící se pozice firem a přidávání ve veřejném sektoru povede v příštím roce k mírnému zrychlení růstu mezd k čtyřem procentům, firmy budou ale stále opatrné," uvedl.

Významným zdrojem ekonomického růstu bude podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka i rozpočtová politika. „Očekáváme jak pozitivní dopad přes vyšší spotřebu domácností díky růstu mezd a sociálních transferů a přes vyšší spotřebu vlády, tak zejména přes vyšší infrastrukturní investice financované z veřejných peněz," uvedl.

ČNB možná bude intervenovat ve prospěch oslabení koruny déle, než se čekalo

Důležitou událostí v příštím roce bude podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera, jak razantně se postaví Evropská centrální banka k hrozící hrozbě deflace v eurozóně. „Zajímavá bude i měnová politika na domácí úrovni, jelikož ceny budou pod vlivem nižších cen ropy růst podstatně méně, než očekávala ČNB ve své poslední listopadové prognóze. Domníváme se, že ČNB v příštím roce posune intervenční závazek o několik čtvrtletí směrem ke konci roku 2016," uvedl s tím, že cílené další oslabení koruny ze strany centrální banky neočekává.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…