Odvolají komunisté ještě před volbami svého šéfa Vojtěcha Filipa? Dnes se rozhodne

29.05.2021 6:30

Vedení komunistů dnes rozhodne, zda uspořádá volební sjezd ještě před říjnovými sněmovními volbami. O volbu nového vedení usiluje třetina okresních organizací KSČM, požádala proto o svolání sjezdu v létě.

Odvolají komunisté ještě před volbami svého šéfa Vojtěcha Filipa? Dnes se rozhodne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Staronový předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip

Kvůli epidemii koronaviru komunisté sjezd odložili už několikrát, poprvé loni v dubnu. Předseda strany Vojtěch Filip, který KSČM vede přes 15 let, loni po podzimním debaklu komunistů v krajských volbách uvedl, že znovu kandidovat na předsedu nebude.

V dubnu, kdy svou pozici obhájil v hlasování ústředního výboru, Filip řekl, že funkci dá k dispozici na sjezdu, který se má konat až po volbách, v listopadu. Uvedl tehdy také, že mandát vedení strany považuje za dostatečně silný.

Pro sjezd by platila jiná pravidla než na dubnovém zasedání ústředního výboru. Tehdy pro odvolání vedení hlasovala sice většina přítomných delegátů, ale nikoli potřebné dvě třetiny všech členů ústředního výboru strany. Při řádném volebním sjezdu by nebylo o odvolání dosavadního vedení třeba hlasovat, ke zvolení nového by pak nebylo nutné získat dvoutřetinovou podporu.

Sjezd je zatím jediným tématem dnešního jednání vedení KSČM. Anketa o tom, jak se má poslanecký klub komunistů postavit k hlasování Sněmovny o nedůvěře vládě, skončí v pondělí večer. Její výsledky dostane šéf klubu Pavel Kováčik k diskusi při úterním jednání poslanců klubu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochcávka“ Poláků

10:50 140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochcávka“ Poláků

Český trh s pivem klesá, neboť pivo díky daňové změně podražilo. Češi tak opět míří do Polska. V pol…