Oficiální stížnosti lidí na Zemanovy sprosťárny v rádiu prý překonají všechny rekordy

03.11.2014 13:55

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a Rada Českého rozhlasu se budou zabývat posledními Hovory z Lán. Obě instituce dostaly mnoho stížnosti posluchačů na vulgarismy, které v pořadu Českého rozhlasu zazněly z úst prezidenta Miloše Zemana. Posuzovat budou nikoli výroky hlavy státu, ale to, zda nepochybil Český rozhlas.

Oficiální stížnosti lidí na Zemanovy sprosťárny v rádiu prý překonají všechny rekordy
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Pekingu

"Během dneška jsme dostali kolem stovky stížností, což zřejmě překoná všechny rekordy," řekl ČTK předseda RRTV Ivan Krejčí. Rada se pořadem bude zabývat na příštím zasedání za dva týdny. Krejčí očekává, že v případě zjištění prohřešku vydá rada upozornění na porušení zákona nebo si vyžádá další vyjádření od Českého rozhlasu.

Situací se v příštím týdnu bude věnovat také Rada Českého rozhlasu. K dispozici by měla mít stanovisko etické komise. Během dneška radě, podobně jako samotnému Českému rozhlasu dorazily stížnosti posluchačů, zatím v řádu jednotek, řekl ČTK místopředseda rady Jiří Vejvoda. "Tématem našeho zkoumání není prezident Zeman, ale to jak se zachoval rozhlas. Budeme se ptát, jestli tomu šlo v živém vysílání zabránit, což podle nás nešlo. A hlavně jak se k případným dalším Hovorům z Lán bude rozhlas stavět," řekl.

Český rozhlas s pořadem nadále počítá, chce si ale s Hradem o poslední události promluvit. "Pořad nadále vysílat budeme, v komunikaci s prezidentskou kanceláří se nicméně k poslednímu vysílání Hovorů z Lán vrátíme," řekl mluvčí rozhlasu Jiří Hošna.

Hlava státu použila vulgarismy v nedělním vysílání Hovorů z Lán na Radiožurnálu. Zeman to vysvětlil tím, že tak činí i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. A protože Schwarzenberga má ráda pražská kavárna, tak se prý prezident chtěl těmto lidem zalíbit.

Vyjádřil se k politickým vězňům v Rusku a skupině Pussy Riot: "Víte, co je Pussy? Kunda. S prominutím v textech této skupiny je kunda sem, kunda tam. Nebudu se zastávat - teď jsem chtěl říci kurev - ale já nejsem (Karel) Schwarzenberg..., tedy poněkud deviantních dam." Na otázku týkající se jeho vulgarismů odpověděl: "Já jsem se inspiroval panem Schwarzenbergem, který v každé druhé větě říká hovno." Pokud jde o služební zákon, vláda podle Zemana "podlehla panu (Miroslavu) Kalouskovi a zkurvila služební zákon z původní podoby".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…