Ohrožená Němcová: Tuším, co na mě Kalousek chystá

21.06.2013 7:36

Šéfka Poslanecké sněmovny a nově také kandidátka ODS na post předsedkyně vlády má dojem, že místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek chce, aby si občanští demokraté její nominaci ještě rozmysleli.

Ohrožená Němcová: Tuším, co na mě Kalousek chystá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová, předsedkyně poslanecké sněmovny

ODS poměrně rychle zvážila všechny možnosti a rozhodla se na novou premiérku nominovat Miroslavu Němcovou. Její kandidaturu prý vymyslel ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, který byl původně favoritem, ale koaliční partner TOP 09 jej odmítal.

"Nejprve jsme v ODS očekávali, že kandidátem na premiéra bude Martin Kuba. Toho ale vývoj událostí přiměl k přesvědčení, že on to být nemůže. A přišel za mnou s dotazem, zda bych byla schopná o kandidatuře uvažovat. Odpověděla jsem, že uvažovat o ní musím, stejně jako každý člen vedení ODS. Přes noc jsem se poradila s manželem a se synem, a ve středu ráno jsem kývla," popisuje vývoj událostí Němcová pro Hospodářské noviny.

Nyní ji spolu s prvním místopředsedou Kubou čeká jednání s prezidentem Milošem Zemanem, který nakonec bude mít hlavní slovo.

Všichni jsou asi překvapení

Ani jméno Němcové ale nepřijala TOP 09 jednoznačně kladně. Miroslav Kalousek namítá, že její nominací vyrobila ODS problém, protože není jasné, kdo bude novým předsedou sněmovny. "Myslím, že jsme všechny trochu překvapili. Jak nominací, tak i rychlostí. Takže první reakce jsou zřejmě dílem překvapení. Chápu sice, že je tu problém s předsedou sněmovny, zmiňovala jsem to i při jednání uvnitř ODS, ale je to lehce řešitelné, závisí jenom na ochotě našich partnerů," uvedla Němcová.

Kalouskův požadavek, že by se měla vládní většina otestovat tajnou volbou předsedy sněmovny, chápe Němcová tak, že hledá nějakou argumentaci, kterou by ODS přiměl k tomu, aby si její nominaci strana ještě rozmyslela. "Asi si myslí, že když mě tímto trikem naznačí, že budu předem sesazena z postu předsedkyně sněmovny, že se leknu a začnu hrát nějakou vlastní hru, abych se zachránila. Já to odmítám. Když jsem se do něčeho pustila, tak se všemi důsledky. A tyhle hry nepovažuji za správné," brání se poslankyně.

Že ji Kalousek nechce jako premiérku, se prý ale pouze domnívá. Za vším možná stojí dotčenost topky. "To je moje domněnka, on vám určitě řekne, že mě chce. Máme solidní vztahy, nehádáme se, neděláme si potměšilosti. Možná se TOP 09 spíš dotklo, že jsme to s nimi nekonzultovali předem," spekuluje Němcová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…