Okamura řečnil: Politici jsou podvodníci, zloději, gauneři. Ale zastřelit je nemá smysl

10.10.2013 14:56

REPORTÁŽ Uprostřed týdne se v centru Liberce představilo hnutí Úsvit přímé demokracie. Lídryni v Libereckém kraji – odborářku a vedoucí zdravotní sestru Janu Hnykovou - podpořil svou návštěvou i šéf politického uskupení Tomio Okamura. Ten si nebral servítky, kritizoval své politické konkurenty hlava nehlava, doleva i doprava. Rozdráždily ho hlavně oranžové billboardy, které viděl cestou autem do Liberce.

Okamura řečnil: Politici jsou podvodníci, zloději, gauneři. Ale zastřelit je nemá smysl
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Tomio Okamura v Liberci

„ČSSD chce spravedlivý stát, když tam má Sobotku, který nás podvádí z veřejných peněz, ze kterých si koupil byt, Grosse s podivně nabytými sto miliony, Ratha v kriminále, hejtmana Palase, jenž nedokáže říci, odkud má 60 milionů na stavbu penzionu,“ rozčiloval se.

Úsvit navrhuje u politiků majetková přiznání zpětně, na rozdíl od ČSSD. „Prý je to u nich neprůchodné. To mi řeklo ČSSD – prolezlé gaunery a podvodníky,“ rozhorlil se. Ale své si schytali i pravicoví politici. Klaus s Kočárníkem podle senátora rozkradli zemi privatizací, Vlasta Parkanová předražila o tři čtvrtě miliardy letouny CASA, expremiér Nečas si za statisíce vydržoval milenku za státní peníze...

Nebojíte se do nich šít, vám fandím

Vše přitom začalo poklidně. Okamura přijel, rozdával úsměvy i podpisy. „Vám fandím, vy se nebojíte do nich šít,“ říkala mu při podpisu jeho podporovatelka. Pak si Tomio vzal mikrofon a začal pálil ostrými náboji. Samozřejmě slovně.

Defenestrace, oběsit, zastřelit – to nejsou reálné scénáře

„Slýchám při setkání s lidmi o politické scéně razantní slova – defenestrace, oběsit, zastřelit. Ale to nejsou reálné scénáře. Tím je jít k volbám a něco změnit,“ sdělil senátor za Zlínský kraj, kde má mandát ještě pět let. V případě zvolení do čtyřleté Poslanecké sněmovny tak přijde o rok zaručeného příjmu. „Zvolte mě, připravte mě zhruba o milion korun,“ žertoval Okamura.

Zmanipulované podvedené prezidentské volby

Po úspěchu v senátních volbách, kde Okamura porazil zlínského sociálnědemokratického hejtmana, se pokusil i o kandidaturu na prezidenta. „Ale tam mě nepustili. Dodnes mi Ministerstvo vnitra nevrátilo archy, o kterých tvrdilo, že jsou tam falešné podpisy. Nemohli jsme je zkontrolovat, takže jde o zmanipulované podvedené volby,“ domníval se.

S mým programem se mi v Parlamentu vysmáli

Úsvit prosazuje uzákonit hmotnou a trestní zodpovědnost pro politiky a státní zástupce, odvolatelnost politiků, referendum. „S tímto programem se mi v Parlamentu vysmáli. Proto jsem založil hnutí, abych nebyl sám v Senátu, ale přesunul se do mnohem vlivnější Poslanecké sněmovny a bylo nás víc,“ vysvětlil.

Podvodníci dle Okamury - Nečas, Klaus, Kočárník, Rath, Gross, Palas

Dal příklad původně svalnatého herce Arnolda Schwarzeneggera, který se stal guvernerem Kalifornie po odvolání toho předchozího kvůli skandálům. „Pokud bychom měli u nás podobný zákon, tak dávno už nemůže David Rath inkasovat sto tisíc měsíčně z vězení, dávno by byl odvolán Nečas – to je ten podvodník, který si za statisíce platil svoji milenku z našich peněz. V okamžiku, kdy Klaus s Kočárníkem začali rozkrádat naši zemi privatizací a tunely, lidé by v referendu řekli stop,“ vyjmenoval.

A pokračoval bývalým sociálnědemokratickým premiérem Stanislavem Grossem, který by musel vysvětlit, jak nabyl 100 milionů korun, nebo Jaroslavem Palasem ze stejné strany, který by byl nucen sdělit, kde získal 60 milionů korun na stavbu penzionu.

Jsme proti nadstandardům. Každý musí dostat tu nejlepší možnou péči

Pak si senátor povšiml, že vedle něj vlastně stojí Jana Hnyková, která je lídryní jeho Úsvitu v Libereckém kraji. Jal se jí tedy představovat. Hnyková řídí tým zdravotních sester v Domově pro seniory ve Velkých Hamrech a je také ve vedení celostátních odborů zdravotní a sociální péče. „Naše hnutí odmítá nadstandardy. Aby se podle peněženky určovala kvalita péče, to hnutí Úsvit absolutně odmítá. Pokud se tu platí povinné zdravotní pojištění, musí dostat občan České republiky tu nejlepší péči v daném okamžiku,“ uvedl.

Je třeba změna politického systému

Politické hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury je podle jeho šéfa jediným subjektem jdoucím do voleb, který nechce jen kosmetické změny. „Myslíme si, že po dvaceti letech poměrného volebního systému a neodpovědnosti politiků je čas změnit stávající politický systém na jiný – a tou je přímá demokracie. Funguje ve Švýcarsku,“ zdůraznil.

Ministr si může okrádat a předražovat

Upozornil také na mezeru v zákoně, podle které nemají ministři trestní odpovědnost. „Proto například paní Parkanová nám tady letouny CASA předražila o tři čtvrtě miliardy a pan Kalousek správně říkal, že neudělala nic protizákonného. Protože přece ministr si může okrádat a předražovat, jak chce,“ sděloval senátor libereckému Soukennému náměstí. A připomněl, že má připravený zákon o péči řádného hospodáře. „Obešel jsem s ním všechny parlamentní strany, ale marně. Ony chtějí dále krást,“ myslel si.

Podvodník Sobotka zneužil veřejné peníze

Lídra Úsvitu cestou do Liberce patrně rozdráždily oranžové billboardy ČSSD s hesly Chceme spravedlivý stát. Vzpomněl opět Davida Ratha a pak se pustil do současného předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. „Kdo privatizoval OKD za podhodnocenou cenu miliardáři Bakalovi. Tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka. A ten chce dělat spravedlivý stát, tenhleten podvodník, který si našetřil z poslaneckých náhrad na byt za 5 milionů korun a zneužil tím veřejné peníze. Navíc v životě nepracoval,“ vyloženě se rozčílil. 

Úsvit navrhuje zavedení majetkových přiznání i zpětně, na rozdíl od ČSSD. „Říkali mi, že je to u nich zpětně neprůchodné. Toto mi řeklo ČSSD prolezlé gaunery a podvodníky,“ ještě přitvrdil.

Nic se nehne. Všichni nahoře by měli vypadnout

Razantní Okamurova slova vyprovokovala k proslovu i procházející Liberečanku. „To, co říkáte, je pravda. Ale jsou to jenom slova. Musíme používat selský rozum. Jako jediné řešení vidím defenestraci, ať všichni nahoře vypadnou. Ale nevidím nástupce. Je mi líto, že se nic nehne. Ani v našem Liberci, kde jsou dvoumiliardové dluhy a k referendu přijde jen 17 procent lidí,“ povzdechla si nad nedávno proběhlým prvním libereckým referendem o prodeji městského majetku. „Lidé nic nezajímá, akorát nadávají. Přála bych si, abychom si vzali příklad z Rakouska a Švýcarska,“ konstatovala a sklidila potlesk.

Úsvit přilákal nespokojené voliče na rozviklané dlaždice

Na mítink Úsvitu zavítalo několik desítek lidí. Zdá se, že určitý volební potenciál toto uskupení má. Radikální slova přitáhla hlavně nespokojené voliče, kteří postávali na rozviklaných dlaždicích na nedávno opravovaném Soukenném náměstí. Nelze však Tomio Okamuru obviňovat, že se zmíněné dlaždice roztřásly při jeho kritických slovech. Spíše jde o špatně odvedenou práci.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…