Ombudsmanovi a obchodní inspekci lidé věří. Na rozdíl od NKÚ

14.03.2012 15:04

Největší důvěře obyvatel se těší úřad ombudsmana a Česká obchodní inspekce. Oběma institucím věří téměř 80 procent obyvatel. Naopak Nejvyšší kontrolní úřad na popularitě ztrácí, míra důvěry se pohybuje kolem 50 procent. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Ombudsmanovi a obchodní inspekci lidé věří. Na rozdíl od NKÚ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odborářský protestní pochod v Praze

Ombudsmanovi důvěřuje 79 procent obyvatel. K tomuto pozitivnímu trendu napomohl první český ombudsman Otakar Motejl a z Pavla Varvařovského se číslo ještě zvýšilo. Úřad ombudsmana se tak stal nejdůvěryhodnější institucí.

Z podobného úspěchu se může těšit i Česká obchodní inspekce, která získala podporu 77 procent dotázaných. Na opačném konci žebříčku stojí Nejvyšší kontrolní úřad. Věří mu jen 49 procent lidí. Na špatné reputaci se podepsaly především problémy s hospodařením a prezident NKÚ František Dohnal. Ten usiloval o to, aby soud poslancům ze sněmovního kontrolního výboru zakázal prověrku hospodaření úřadu. Žalobu na Poslaneckou sněmovnu dnes Městský soud v Praze zamítl.

Hodnocení úřadů se neliší sociodemografickými faktory ani podle politických preferencí. Nejvíce skeptičtí jsou však voliči KSČM, hlavně v názoru na NKÚ.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…