Prezident, ministři, poslanci... Všichni ztrácí důvěru lidí, zjistilo CVVM

02.01.2012 18:12

Z ústavních institucí se největší důvěře těší prezident Václav Klaus a obecní zastupitelstva, věří jim téměř tři pětiny lidí. Vyplývá to z prosincového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Meziročně však důvěra ve většinu ústavních institucí poklesla, nejvíce ztratila vláda, prezident a Poslanecká sněmovna. Naopak si polepšila obecní zastupitelstva. Tři čtvrtiny lidí v průzkumu uvedly, že jsou nespokojeni s politickou situací.

Prezident, ministři, poslanci... Všichni ztrácí důvěru lidí, zjistilo CVVM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas s Karolínou Peake ve sněmovně

Prezidentovi vyjádřilo důvěru 58 procent dotázaných, oproti prosinci 2010 však jejich podíl klesl o 12 procentních bodů. Ještě větší ztrátu zaznamenala vláda, důvěra v niž meziročně klesla z 33 na 20 procent. O deset procentních bodů se snížila důvěra v Poslaneckou sněmovnu, v posledním průzkumu se pro ni vyjádřilo 15 procent lidí. Sněmovna je tak pro dotázané nejméně důvěryhodnou ústavní institucí.

O čtyři procentní body klesla důvěra v Senát, v prosinci ji vyjádřilo 21 procent lidí, šest procentních bodů ztratila krajská zastupitelstva, kterým věří 36 procent. Jednou ústavní institucí, která si polepšila, i když jen nepatrně, jsou obecní zastupitelstva. Stejně jako prezidentu Klausovi jim věří 58 procent lidí, o procentní bod více než v prosinci 2010.

Prezidentovi, vládě a parlamentu častěji věří dotázaní s dobrou životní úrovní a přívrženci pravicových stran.

CVVM také zkoumalo důvěru lidí v ombudsmana, Ústavní soud a Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Jako nejdůvěryhodnější z nich vyšel ombudsman Pavel Varvařovský, jemuž důvěřuje 55 procent lidí, Ústavnímu soudu 46 procent a NKÚ 33 procent. Od posledního dotazování v dubnu loňského roku však všechny tři instituce ztratily - ombudsman o osm, ÚS o deset a NKÚ o tři procentní body.

Současná politika se lidem nelíbí čím dál víc

Od loňského ledna se zvýšil poměr lidí, kteří jsou nespokojeni se současnou politickou situací, deklarovalo ji 75 procent, což je o 16 procentních bodů více. Poměr spokojených naopak v prosinci klesl na pět procent, o osm procentních bodů méně než v lednu. Celkem 17 procent není spokojeno ani nespokojeno.

Spokojenost častěji vyjádřili dotázaní s dobrou životní úrovní, ekonomicky aktivní a přívrženci pravicových stran, mezi nespokojené se řadí příznivci ČSSD a KSČM, lidé starší, ekonomicky neaktivní a se špatnou životní úrovní.

Průzkumu, který se konal od 5. do 12. prosince, se zúčastnilo 1060 lidí.

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…