Opustil jsem byznys a šel dělat charitu do vlády, tvrdí Bárta

24.01.2013 17:47

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu byl poslanec za Věci veřejné Vít Bárta. Netajil rozhořčení nad doživotní poslaneckou imunitou a odhalil své plány do budoucna. Chce se opět vrátit do vrcholné politiky, aby podle svých slov odčinil vstup do vlády s vládou Petra Nečase. V kauze půjček exkolegům Kristýně Kočí a Jaroslavu Škárkovi se dnes dosud cítí jako oběť.

Opustil jsem byznys a šel dělat charitu do vlády, tvrdí Bárta
Foto: red
Popisek: Poslanec Vít Bárta

"Já jsem ty peníze rozpůjčoval, nerozdal jsem je, nebyli to tykající kamarádi," řekl Bárta ke kauze, která ho dohnala až před soud. Také neopomenul dodat, že to byla bezúročná půjčka, na které by oba vydělali několik desítek tisíc. "Za poslední dva roky jsem pak dostal mnoho žádostí o půjčky," dodal. I díky tomu se prý dozvěděl o současných šílených půjčkách a exekucích. "Říkal jsem to i Miroslavu Kalouskovi. Milion exekucí je způsobeno právě tím, že není tato lichva nijak regulovaná," má Bárta jasno. Peníze podle svých slov svým kolegům nabídl proto, aby nežádali zvýšení platů a peníze si nebrali ze státní pokladny.

Osobně by pak Bárta zrušil doživotní imunitu. "Já podporuji svou ženu, která tento rok bude předkládat již potřetí návrh o změně imunity," říká k ochraně politiků. "Doufám, že skončí absurdní institut doživotní imunity", dodává. Svého návratu se bývalý úspěšný podnikatel a vůdce strany Věci veřejné ale nebojí. Nebojí se ani toho, že by stranu svým návratem jakkoliv poškodil. Starosti mu nedělají ani další budoucí dohody, uzavřené na půdě parlamentu. "Jsem přesvědčen o tom, že nevadí, když půjčujete ze svého a je zcela transparentní a jasné, komu to jde," vysvětluje.

Bárta si chce škodu "odpracovat"

Horší případy jsou pak podle něj ty, kdy se za určitou "službu" nabízejí funkce. "Nabízení dozorčích rad je případ, který můžeme vidět například u pana Tluchoře a dalších rebelů, kteří podrželi vládu," dodává. "Já se cítím jako člověk, který bohužel v roce 2010 podpořil vládu Petra Nečase a musí teď tu škodu odčinit," kaje se Bárta. Očinit škodu chce právě také svým návratem do vrcholné politiky. "Přijdu s tématy jako boj proti kmotrům, oligopolům, či předraženým potravinám. Do byznysu ale znovu nechci. Odešel jsem zajištěn a nebojím se říct, že jsem šel dělat takzvanou charitu," vysvětluje. Podle něj mají jako strana i bez případného zvolení do vlády během příštích voleb možnost ovlivňovat politiku alespoň na komunální úrovni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…