Ostrá slova hejtmana Haška: Špidla a Dienstbier útočí na Zemana. Nebudu je respektovat

26.07.2013 17:30

Dva přední muži sociální demokracie stojí ostře proti sobě. Předseda strany Bohuslav Sobotka prohlásil způsob jmenování Rusnokovy vlády za ohrožení parlamentní demokracie. Místopředseda Michal Hašek tato slova v rozhovoru pro Aktuálně.cz označil za "naskakování na mediální a politickou hysterii Miroslava Kalouska".

Ostrá slova hejtmana Haška: Špidla a Dienstbier útočí na Zemana. Nebudu je respektovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Ostravě začal 37. sjezd ČSSD

"Když je podána demise vlády, pak osobou, která vybírá premiéra, je prezident republiky," říká Michal Hašek.

Jádro sporu ve straně leží v tom, zda dát či nedat důvěru úřednické vládě Jiřího Rusnoka. Mezi vlivem obou mužů se rozhodne počátkem srpna, kdy o tom bude jednat předsednictvo sociálních demokratů společně s poslaneckým klubem.

Hašek důrazně odmítá, že by v případě udělení důvěry Rusnokovu kabinetu došlo k ohrožení demokracie. "Česká Ústava počítá s tím, jak se postupuje, když je podána demise vlády. Potom je osobou, která vybírá premiéra, prezident republiky. A Poslanecká sněmovna není vyšachována, ona má svrchovaný mandát od voličů, aby hlasovala, zda takové vládě dá nebo nedá důvěru," říká jasně.

"Bude to jen a jen sněmovna, která rozhodne, zda vláda bude mít důvěru nebo ne. A já nesdílím mediální a politickou hysterii Miroslava Kalouska a rozhodně nejsem ten, kdo naskakuje na tezi TOP 09, že je v České republice ohrožena parlamentní demokracie. Já zatím nic takového nepozoruji," dodává v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Nebudu respektovat hlas Špidly nebo Dienstbiera, dráždí Zemana

Důležité teď podle Haška je, zvážit názory členské základny a všech organizací, a podle toho rozhodnout. "To nemá být rozhodnutí jednoho, dvou, tří lidí, nota bene možná lidí, kteří ani nemají mandát k řízení sociální demokracie, to má být rozhodnutí opřené o názory členské základny, našich organizací," říká poslanec.

Redaktor serveru tuto poznámku využil pro položení otázky, proč by neměl být brán v potaz hlas Vladimíra Špidly nebo Jiřího Dienstbiera. Hašek reagoval poněkud podrážděně. "Já ctím názor každého ze členů sociální demokracie, tedy i Vladimíra Špidly a Jiřího Dienstbiera," odvětil. Ani jeden z nich prý ovšem nemá politický mandát k řízení strany. "Čili mám respekt k jejich názorům, ale nechci a nebudu respektovat, aby oni určovali politiku sociální demokracie, protože k tomu nemají legitimní mandát," dodává.

Navíc ostravský sjezd ČSSD měl podle Haška znamenat ukončení sporů mezi sociální demokracií a prezidentem Zemanem. Dienstbier se Špidlou jdou prý ale proti tomuto směřování. "Po deseti letech, kdy to sociální demokracii velmi bolelo a stálo spoustu politických bodů, byl sjezd o usmíření nebo alespoň zakopávání příkopů. No a já teď sleduji, zejména u pánů, které jste zmínil, že oni se rozhodně tomuto duchu sjezdu nepřibližují. Naopak, útočí na prezidenta Zemana a chtějí pokračovat ve staré, podle mě hloupé politice vykopávání příkopů mezi Zemanem a ČSSD, a myslím, že je nejvyšší čas to skončit," říká jasně jihomoravský hejtman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…