Pane Babiš, proč se tady tak krade, to je hrůza. Podnikatel nadchnul davy

28.03.2012 10:34

Miliardář Andrej Babiš nadchnul davy. Tak se dá hovořit o jeho úterním večerním mítinku v Českých Budějovicích, kde besedoval vesměs s příznivci svého politického uskupení ANO 2011. Nejbohatšího Čecha a podnikatele si byly poslechnout i davy zájemců.

Pane Babiš, proč se tady tak krade, to je hrůza. Podnikatel nadchnul davy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Babiš mluvil především o korupčním prostředí v politice

Andrej Babiš hovořil jasně, stručně a výstižně. Na tom se shodli i lidé, kteří na něj měli rozporuplné názory. Mezi obecenstvem seděli dokonce starostové měst a obcí, právníci, nebo zástupci jihočeské politiky.

„Potkala jsem tam bývalého hejtmana Jana Zahradníka. Tvářil se, že jde vedle na výstavu květin, ale to mu asi nikdo neuvěří. Stejně tak jsem potkala člověka z radnice, i od lidí z ODS,“ prozradila pro ParlamentniListy.cz studentka Martina Kučerová, kterou osobně prý “velký Babiš“ velmi oslovil.

„Měla jsem na něj kritický pohled, ale poté, co jsem ho začala více sledovat a co jsem si ho poslechla, jsem změnila názor. Jestli mu někdo vyčítá, že byl členem KSČ, je pokrytec. Na rozdíl od jiných je pan Babiš upřímný a nazývá věci pravým jménem. Moje kamarádka pracuje v pekárnách, které mu patří, a nemůže si chování managementu vynachválit. A to se přitom s Babišem nikdy nesetkala,“ podotkla studentka.

Známý podnikatel před stovkami lidí v narvaném sále kulturního domu kritizoval současné poměry. Především kauzu okolo kmotra Janouška, který málem přejel vietnamskou ženu a pak utíkal před policií.

„Je strašné, co se tu děje. Vše se rozkrádá, tuneluje. Kam to až půjde. Je třeba si uvědomit, co se v této zemi děje. Česká republika je firma, která má nějaké peníze, nějaké příjmy, výdaje, dluhy... Je to firma v krizi a někdo musí ten vývoj zvrátit," zopakoval své známé rčení Andrej Babiš s tím, že by rád rozbil přetrvávající zajetý systém, kdy čtyři z pěti politických stran po volbách sestaví koalici a opozici a budou pokračovat dál, jako by se v podstatě nechumelilo.

"Myslím si, že stát by měli řídit lidi, kteří jsou v reálném životě, kteří něco dokázali, kteří do politiky nejdou jen proto, aby na tom zbohatli, aby byli v časopisech a léčili si své ego," podotkl velkopodnikatel a člověk s jasnou vizí, jak ho vnímali mnozí.

Je důležité se ptát, o co nám v tomto státě jde. O výchovu a vzdělání dětí, o zdraví, tedy o spokojené a zajištěné lékaře, o bezpečnost, tedy aby byl spokojený policista, případně hasič a další složky. Když tohle selhává, selhává i stát," konstatuje Babiš.

Vše k tématu Janouškovy odposlechy

V Praze mají Janouška, na jihu Čech Dlouhého

Lidé se Andreje Babiše ptali na jeho názor na kmotrovství a osobu „knížete z Hluboké“, Pavla Dlouhého. O jeho osobě Babiš sice cosi ví, ale nezná detaily. Prohlásil, že prostě všude jsou nějací kmotři a je třeba proti nim bojovat. Na Ústecku mají prý zase Patrika Oulického, vlivného člena ODS, který si načerno postavil stavbu. I když jsou běžní smrtelníci z kmotrů ovládajících politiku, zakázky i evropské dotace nešťastní, sami nic nezmůžou. Podle Babišova názoru je ale třeba na takové praktiky upozorňovat.

„Máme tu v jižních Čechách Dlouhého a Pouzara. Dlouhý ovládá politiku v celé zemi, Pouzar, bývalý hokejový reprezentant dostal stamilionové dotace z unie na stavbu své hokejové haly. Proč ty peníze nejdou na vzdělání, zdravotnictví, staré lidi, zaměstnanost,“ rozčiloval se jeden z diváků v sále. Andrej Babiš všechny názory přítomných pozorně poslouchal. Poslechl si i kritiku na svou osobu, že se chce jen zviditelnit. Jak ale uvedli jiní z přítomných, mezi současnými politiky a Babišem je prý velký rozdíl.

„Mnozí Langerové, Paroubkové, Topolánkové, Nečasové, Kalouskové, Janouškové – si přišli do politiky vydělat. Babiš je miliardář, pro kterého jsou statisíce měsíčně jen drobné a to se mi na něm líbí. Ve svých firmách zaměstnává stovky a stovky lidí a přesně ví, s čím se my podnikatelé musíme potýkat, zatímco ti, co o nás rozhodují, nevědí nic a jen dělají experimenty,“ prohlásil diskutující muž z podnikatelské oblasti.

Lidé se miliardáře a podnikatele Andreje Babiše, který by rád oslovil potencionální voliče pro parlamentní volby v roce 2014, případně dříve, pokud by padla Nečasova vláda, ptali i na kauzu Budvar. Na ní odpověděl, že jde o nešťastný případ, a že ví, že snahy o zprivatizování pivovaru byly už za vlády Mirka Topolánka. Babiš už dříve prohlásil, že sám by byl pro jistou formu zprivatizování jednoho z velmi mála státních podniků.

Zeman nevadí, Šlouf ano!

Jihočeši se podnikatele slovenského původu ptali i na názor na osobnost Miloše Zemana a na možnost jeho kandidatury na prezidenta. Prohlásil, že s osobností expremiéra problém nemá. Jiné to však je s jeho „šedou eminencí“ Miroslavem Šloufem. Ten mu prý vadí velmi. Koho by tedy sdružení ANO 2011 mělo podpořit v prezidentské volbě, jasno ještě nemá.

Sám vloni založil hnutí ANO 2011 (Akce nespokojených občanů) a vyzval všechny nespokojené lidi, aby se registrovali na internetových stránkách hnutí a "podpořili tak lepší budoucnost pro sebe a svoje děti".

"To hnutí postavím tak, aby volby je vyhrálo. To, co se v této zemi děje, se musí podařit zastavit. To není normální a poctiví, pracující lidé, podnikatelé, tady nemají v současné době téměř žádnou šanci se něčeho domoct,“ dodal Babiš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…