Pane prezidente, čtěte pozorně. Takhle s vámi zúčtovali politici

07.03.2013 4:44

ANKETA ParlamentníListy.cz oslovily nynější politiky, ale i osobnosti, které v aktivní politice skončily, s prosbou o zhodnocení desetiletého působení Václava Klause ve funkci prezidenta republiky, jeho pozitiv i negativ.

Pane prezidente, čtěte pozorně. Takhle s vámi zúčtovali politici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Vcelku logicky Klause spíše chválí politici pravice a ODS, ale pozitiva mu přiznali i někteří levicoví politici. Například senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

Je to vlastenec

„K Václavu Klausovi mám celou řadu výhrad a výtek. Zejména z počátků jeho politické kariéry. Privatizace rovnající se rozkradení národního majetku a podobně. Mám-li hovořit o prezidentu republiky Klausovi, je to jiná. Musím si cenit jeho vlastenectví, ocenit jeho postoj k Evropské unii i jeho obranu Benešových dekretů. Ocenit i to, že se nebál říci, že pro nás je Rusko důležitým obchodním partnerem a že se zastal Srbska a tak bych mohl pokračovat,“ řekl ParlamentnímListů.cz Doubrava.

„Vážné výhrady mám k jeho amnestii, jejímu článku 2. Vytýkám mu i to, že nevrátil sněmovně darebný zákon o církevních restitucích, který by se dal nazvat loupeží tisíciletí na naší republice. Přesto vše jsem přesvědčen, že prezidentem byl dobrým. Určitě ho nepovažuji za velezrádce, jak je nyní označován,“ dodal senátor.

Je otcem demokratické politiky a kapitalismu, ale Havla si mohl odpustit

Alexandr Vondra z ODS byl ministrem ve dvou vládách působících v době prezidentování Václava Klause. Našel pro něho slova pochvaly, ale i kritiky.

„Vidím trojí velký přínos Václava Klause. Za prvé je otcem moderní české demokratické politiky založené na svobodné soutěži standardních politických stran. Za druhé prosadil deregulaci státem řízeného hospodářství a tím položil základy obnově kapitalismu v naší zemi. A za třetí vždy uměl jasně artikulovat své názory, stát si za nimi, ať to bylo populární nebo ne, a tím dával oné demokratické soutěži směr i smysl. Navíc vývoj několikrát dal jeho původně menšinovým názorům za pravdu, třeba v kritice eurozóny nebo boje s globálním oteplováním,“ řekl redakci Vondra.

„Naopak mu vyčítám, že někdy zbytečně, nesmyslně a nepravdivě urážel Václava Havla, jehož zásluhy o stát a svobodu v této zemi nejsou v žádném případě menší. Je evidentní, že každý stál názorově i stylem politiky někde jinde, ale to neznamená, že se má v politice rezignovat na respekt a slušnost. Ostatně byl to Havel, kdo Klausovi několikrát uvolnil v politice prostor k tomu, aby mohl prosazovat své názory a ideály,“ dodal Havlův přítel Vondra.

Silný prezident hájící demokracii

A co o Klausovi říká místopředseda ČSSD a místopředseda Senátu Zdeněk Škromach, který byl během Klausova prezidentování ministrem i poslancem? „Václava Klause jsem nikdy nevolil a nikdy nepodporoval. Je mi líto, že díky nedisciplinovanosti některých našich poslanců se stal prezidentem. Na druhé straně, byť mám s jeho názory problémy, například v rozsahu amnestie, tak na něm oceňuji, že vždy, když šlo o demokracii v této zemi a udržení demokratického řádu, tak se za to vždy postavil. To vnímám jako jeho pozitivum v roli prezidenta, ačkoli se s ním v mnoha věcech neshodnu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Škromach.

Podle místopředsedy ODS a ministra životního prostředí Tomáše Chalupy Václav Klaus patří k nejvýraznějším postavám české politiky a svým desetiletým působením ve funkci prezidenta republiky to jasně dokázal.

„Své názory dává nepochybně ostře najevo, měli bychom se ale zamyslet nad tím, kde je hranice mezi debatou, nepochybně i tvrdou a kritickou, a honem na čarodějnice na v podstatě kohokoli, kdo vstoupí do veřejného života. Hlas České republiky byl v zahraničí díky Václavu Klausovi vždy slyšet, třebaže se to některým věčným lakovačům na růžovo nelíbilo. To je ale jejich problém, ne Václava Klause. Česká republika v jeho osobě měla silného prezidenta s jasným, čitelným a srozumitelným názorem,“ míní ministr Chalupa.

Silná osobnost se stabilním pohledem na a svět

Cyril Svoboda se setkával s prezidentem Klausem v několika funkcích. V obdobích 2001–2003 a 2009–2010 byl předsedou KDU-ČSL. V roce 2009 zastával post ministra pro místní rozvoj, předtím v letech 2007–2009 ministr bez portfeje a předseda Legislativní rady vlády. V letech 2002–2006 vykonával funkci ministra zahraničí. Od roku 1998 do roku 2010 byl poslancem.

Václav Klaus se jeví jako silná osobnost se stabilním pohledem na a svět. Proto je pro mě těžké popisovat kladné a záporné stránky jeho výkonu úřadu prezidenta republiky. Pozitivní jsou jistě jeho nasazení., energie a pracovitost - až nakažlivě silné stránky jeho osobnosti. V tomto ohledu mohu vydat kladné svědectví,“ uvedl ke Klausovi Svoboda.

Nicméně u politického hodnocení jde o zásadní pohled na naši zahraniční i domácí politiku. V zahraniční patřím k těm, kdo vnímá priority, zájmy a cíle naší země přesně opačně, než jak je prosazovat Václav Klaus. Jsem zastánce evropské integrace, podporuji podpis smlouvy o fiskální odpovědnosti, vidím cestu z dnešní krize Unie v její soudržnosti. Chci, abychom měli v Evropě unijní i alianční pověst spolehlivého partnera. Jen tak můžeme prospět naší bezpečnosti a prosperitě,“ dodal Cyril Svoboda.

Tak pravicového a konzervativního prezidenta jsme ještě neměli

Místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš uznává, že je Klaus velkou osobností, ale hodnotí ho silně kriticky. „Prezident Václav Klaus byl tak trochu extrém – tak pravicového a konzervativního prezidenta republika neměla od roku 1918 a snad hned tak mít ani nebude. Nepochybně inteligentní člověk, ale taky otec kritizované transformace z devadesátých let a symbol zmutování svobody v kleptokracii. To že parlamentní levice jako celek vlastně usnadnila jeho zvolení v roce 2003 jí stigmatizovalo a je pro ni úlevou, že Klausova éra skončila. Navíc v jeho okolí sklouzával konzervativismus k bigotnosti a vlastenectví k nacionalismu. S despektem hovořil o pokrokářích a hájil lidi jako Bátora. Odtahoval se od masarykovského tatíčkování ale navozoval dojem nekritizovatelného monarchy,“ míní Dolejš.

„Ke kladům mohu při pohledu z leva trochu zlomyslně řadit že svým přístupem rozkládal svoji původní stranu ODS možná víc než celou společnost, k záporům především jeho populistický aktivismus v řadě otázek a nadužívání prezidentských kompetencí. Výraznou osobností
byl. Veřejnost ale zklamal tím jak odhaloval že si s některými tématy jen populisticky hrál – nezavetoval ani církevní restituce. Farizejsky působí jeho okopávání EU když sám podal přihlášku ČR nebo pohrávání si s německou otázkou v šovinistickém gardu když sám signoval česko-německou deklaraci, které je odklonem od těchto stereotypů. Rozpornost jeho prezidentování s amnestií ve finále je mementem, že impeachement do ústavy zjevně patří,“ dodal Dolejš.

Opravdový muž, ale i kárající profesor

Exministryně spravedlnosti z Fischerovy vlády Daniela Kovářová Klause chválí: „Václav Klaus byl a zůstane ´mým prezidentem´. Odvahou mít vlastní názor a stát za ním i proti oponentům. Ironii, s níž věděl, jak a kde píchnout do vosího hnízda. Reálným pohledem na budoucí vývoj, který mu kritikové odmítají přiznat. Vytrvalostí, s níž znovu vstával a bojoval. Pro mě je Václav Klaus opravdovým mužem.“

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát zná Klause ještě z doby, kdy byl politikem a poslancem ODS. Říká, že nikdy nepatřil ke Klausovým obdivovatelům, na druhou stranu jeho prezidentství nehodnotí kriticky.

„Na rozdíl od toho, jak se většina médií staví k Václavu Klausovi ke konci jeho prezidentského mandátu, tak já jeho funkční období nehodnotím kriticky. Kladné hodnocení jeho osobnosti přijde až za několik let a to ve světle toho, co se stane v dalším směřování Evropské unie. Bylo několik věcí, kde jsem s ním neshodl. Nechápal jsem jeho negativní názor na druhý pilíř důchodové reformy. Jako pravicový politik jsem s většinou věcí, které říkal a dělal, neměl problém a v řadě věcí to byly i mé postoje,“ říká poslanec.

„Jako problém jsem trochu viděl jeho komunikaci s politiky EU, ale i obecně. Problémem je, že drtivá většina politiků ve světě má dnes poměrně povrchní vzdělání a Václav Klaus má tendenci poučovat. On je takový ten profesorský typ. To se v politice neodpouští a ty adresáty toho poučování to může urážet. Samozřejmě je fakt, že řada lidí není schopna oponovat jeho názorům. Nejsem jeho obdivovatel, nikdy jsem nepatřil k jeho nejbližším spolupracovníkům, ale ve sféře idejí mám řadu podobných názorů. Čili se na něj v komplexu nedívám kriticky a to, co udělal Senát s žalobou k Ústavnímu soudu považuji za naprostou nehoráznost,nestoudnost. Nenapadají mě k tomu slušná slova. Obrovským zklamáním je pro mě, že se Eliška Wagnerová vůbec k takové partě přidala. Té jsem si vždy vážil,“ dodal Laudát.

Je plně v jeho silách i nadále sloužit svojí zemi

Poslanec VV Petr Skokan se s prezidentem setkával i ve své funkci hejtmana Libereckého kraje, v níž působil ještě za ODS. „Na rozdíl od naší vlády se prezident Klaus vždy choval důsledně a předvídatelně jako pravicový politik. Je typické, že ačkoli mu většina současných politiků vděčí za svou politickou kariéru, někteří se od něj dnes odvrací. Jsem si jist, že je plně v jeho silách i nadále sloužit svojí zemi a pevně věřím, že ještě vykoná spoustu dobré práce ať už v Evropském parlamentu či jinde. Mám-li přece jen uvést nějaké negativum, pak snad jedině poněkud nesrozumitelný podpis pod navýšení daní či církevní restituce,“ řekl poslanec.

„Nic to nemění na tom, že bych mu velmi rád i touto cestou chtěl poděkovat a zdaleka ne jenom za jeho posledních deset let v nejvyšším státním úřadě a popřát vše nejlepší a hodně úspěchů v jeho další politické misi a samozřejmě také hodně štěstí, zdraví a spokojenosti i v osobním životě,“ dodal Skokan.

Největší chyba Klause: Ohnul se a podepsal Lisabonskou smlouvu

Šéfka Suverenity a bývalá europoslankyně Jana Bobošíková velmi oceňuje působení prezidenta Klause zejména v oblastech svobody, parlamentní demokracie, mezinárodní politiky, suverenity českého státu a prosazování českých národních zájmů.

„Václav Klaus je bezesporu prezidentem velmi odvážným, který to neměl jak na domácím, tak i na zahraničním politickém kolbišti lehké. A mnohokrát jsem ho i jako poslankyně Evropského parlamentu obdivovala za to, s jakou noblesou dokázal čelit neuvěřitelným sprostotám některých mým europoslaneckých kolegů i některých evropských státníků,“ řekla šéfka Suverenity.

„Pokud jde o negativa, tak ty vidím dvě. Mám mu za zlé, i když po bitvě je každý generál, že se ohnul pod tlakem a podepsal Lisabonskou smlouvu. I když je otázka, kdyby nepodepsal, jaký nátlak by na něho byl a co vše proti němu udělali. Dále mu vyčítám, že nevrátil zákon o církevních restitucích, o kterém ví, že je špatný. Celkově ale hodnotím přínos Václava Klause jako obrovský pro svobodu, demokracii, mezinárodní postavení České republiky, rozvoj tržní ekonomiky a vybudování parlamentní demokracie v naší zemi. Doufám, že v době, kdy zde vidíme odporné útoky na svobodu a na parlamentní demokracii, že nezmizí z veřejného prostoru a bude své myšlenky říkat dál,“ dodala Bobošíková.

Byl důstojným prezidentem

Podle místopředsedy TOP 09 a poslance Pavola Lukšy lze Václava Klause kritizovat za nepředvídatelné chování a změny názorů. „Například on sám kritizoval Václava Havla, že se příliš vměšoval do politiky a uděloval hodně milostí. V obou případech nakonec svého předchůdce překonal, a to v negativním slova smyslu. Václav Klaus také všem zkomplikoval situaci vetem technických zákonů k důchodové reformě, když před tím nechal několikrát projít zákony, které stejnou důchodovou reformu zaváděly. Poslední amnestie se mu opravdu nepovedla a posílila jen pocity občanů, že ti nepoctiví zase ušli svému trestu,“ míní poslanec.  

„I přes tuto kritiku považuji současné obžalování za velezradu za nedůstojné. Tento institut má sloužit jako jediný nástroj k sesazení prezidenta v případě, že ohrožuje demokracii a ústavní pořádek. V momentě, kdy mu zbývá v úřadě jen několik dní, to představuje jen prázdné a zbytečné gesto. Václav Klaus byl prezidentem všech občanů a bez ohledu na jeho negativní stránky vykonával tento úřad poměrně důstojně. Rozsáhlejší hodnocení ale ponechme historii, kdy opadnou emoce a bude možné plně zhodnotit důsledky jeho činů,“ dodal Lukša.

Václav Klaus se zasloužil o stát. Soudit ho bude historie

Senátor ODS Tomáš Jirsa míní, že si Václav Klaus zaslouží podobný zákon, který vznikl jako výraz díků prezidentům T. G. Masarykovi a Edvardu Benešovi. „Jsem připraven hlasovat pro zákon ve znění ´Václav Kalus se zasloužil o stát,“ uvedl senátor.

„Soudit působení prezidenta Václava Klause bude historie. Nemám, co bych chválila, i když musím ocenit, že názory pana prezidenta i jeho kroky jsou skutečně dlouhá léta konzistentní. Kdyby se jednalo jen o akademické diskuze, mohlo to  být zajímavé. Bohužel v naplňování tezí, že "právo zdržuje" a "z pohledu zisku se vše, co se vzdaluje do přítomnosti limitně blíží nule", zbožštění neviditelné ruky  trhu, odmítnutí čehokoliv, co má přívlastek sociální ,  nečinění rozdílu mezi čistými  a špinavými penězi  a uvádění těchto ideologií do praxe reálnou politikou jeho ODS, byly   kořeny  marasmu i  hospodářského úpadku kolem  roku 1997 a v druhé vlně i dnes. Obsah novoroční prezidentské amnestie, které pobouřilo veřejnost,  i zacházení s Ústavou ČR, je jen viditelnějším projevem téhož,“ uvedla místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková z ČSSD.

Václav Klaus hájil zájmy České republiky

Eva Dundáčková byla třikrát zvolena do sněmovny a ve funkci poslankyně byla s Klausem paralelně ve dvou volebních obdobích.

„Deset let Václava Klause na Hradě pro mne představuje z hlediska mezinárodního postavení ČR desetiletí přechodu od postkomunistické východoevropské země k suverénnímu svobodnému státu se všemi jeho atributy. Václava Klause vnímám jako ryzího demokrata, moudrého státníka obdařeného schopností formulovat jasné vize, povzneseného nad jakoukoli podbízivost či populismus. Zdá se, že právě tyto vlastnosti či schopnosti jsou některými vnímány jako negativa,“ říká Dundáčková.

„Nechci vynášet nějaké zásadní soudy nad prezidentem, kterého jsem nikdy nevolil. Pan prezident si v jednom rozhovoru k žalobě povzdechl, kam až klesá politika u nás. Pak je třeba ale také jeho zeptat, kam až klesl svou skandální amnestií,“ říká místopředseda poslaneckého klubu Václav Votava.

„Václav Klaus je prezidentem, který hájil zájmy České republiky a svůj úřad vykonával v souladu s prezidentským slibem. S některými rozhodnutími prezidenta jsem nesouhlasil, ale respektuji je. Příkladem je rozsah jeho amnestie,“ uvedl poslanec Radim Fiala.

Aktivně u počátku všech problémů naší země a jejích občanů

Poslankyně KSČM Marta Semelová nemá pro Klause dobrého slova. Podle ní stál aktivně u počátku všech problémů naší země a jejích občanů: „Kupónová privatizace, rozbití společného státu Čechů a Slováků, devastace ekonomická, politická i morální. V duchu jeho hesla ´ať se každý postará sám o sebe´se postupně ztrácí lidská solidarita, slušnost a úcta člověka k člověku. Současná vláda svou arogancí a asociálními kroky, které dostávají rodiny pod hranici chudoby a z některých dělá i žebráky a bezdomovce, prostě jen naplňuje to, co Václav Klaus započal.“

„Amnestie jako společné dílo a zodpovědnost prezidenta a vlády Petra Nečase, je poslední kapkou, která má být zřejmě odměnou a zajištěním beztrestnosti pro určité osoby. To, že na to doplatí slušní občané, je pro vládní koalici i prezidenta zřejmě vedlejší,“ doplnila Semelová.

Úcta k dědictví předků

„Pokud jde o klady Václava Klause, patří mezi ně názorová stálost a srozumitelnost, civilní výkon mandátu, statečnost při obhajování nemódních názorů doma i v zahraničí, obhajoba a výkon politiky, která není tažena mediální či společenskou poptávkou, výkon politiky bez ohledu na průzkumy veřejného mínění, úcta k tradičním hodnotám, úcta k historii státu a obhajoba nedotknutelnosti státní svrchovanosti jako úcta k dědictví předků,“ myslí si europoslanec ODS Ivo Strejček.

„A jaké jsou jeho zápory? Měl vždycky pravdu – alespoň párkrát se mohl mýlit, příliš svobodný a svobodomyslný na současný evropský sociálně-ekologický model, prezident s výjimečným přehledem - což na nás ostatní bylo příliš moc, v čele politického pelotonu šlapal dlouho a usilovně i v horských etapách - až z toho většina politické scény musela začít dopovat, aby mu stačila,“ dodal Strejček.

Dobré víno se zkazilo

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba má při hodnocení Klause rozporuplné pocity, v lecčems s ním i souhlasil. Hodně si to u něj ale pokazil svými posledními kroky v úřadě.

„Abych byl upřímný, zvláště pro těch několik posledních měsíců vládnutí pana prezidenta na Hradě se mi na Vaši otázku neodpovídá zrovna lehko. Toho negativního však v posledních týdnech bylo řečeno již až moc. Bylo by jen čistě populistické, se k tomu připojovat. Ač jsme s panem prezidentem v politice vlastně soupeři z protilehlých zákopů fronty, byť pochopitelně s výrazným hodnostním rozdílem, vždy jsem jej považoval za protivníka velmi schopného. Jako svého prezidenta jsem si jej svým způsobem i vážil. V jeho zahraniční politice jsem neviděl velký problém. Spíše naopak. O té domácí to však již tvrdit nemohu. Říká se: ´konec dobrý, všechno dobré´. Obávám se však, že tohle panu prezidentovi Klausovi příliš nevyšlo,“ říká poslanec Koskuba.

„Dovolte mi přirovnání. Ono i mnohé sebekvalitnější víno, byť v dokonalých sklepeních a obklopené odbornou péči, nezraje přes 20 let bez toho, aby již nedosáhlo svého vrcholu a naopak nezačalo na kvalitě ztrácet. Škoda ho, mělo se vypít dříve. Zněla by jen slova obdivu a chvály. Velkým zklamáním v závěru prezidentské funkce pro mne totiž byla hra na mrtvého brouka při církevních restitucích. S hrozícím prolomením Benešových dekretů! Ujištění pana Nečase o opaku totiž není, ve vší úctě, žádný argument. Jak pro mne, tak snad i pro pana prezidenta. Nu a pak ta slavná amnestie...To vše mi připadá, jako kdyby zmíněné vzácné archivní víno dostalo navíc tzv. “korek”. Je mi líto. To je pak přímo na vylití, že?“ dodal Koskuba.

Nevychoval si nástupce
 

Jaroslav Zvěřina se s prezidentem Klausem potkával ve funkci poslance a europoslance ODS. Václav Klaus byl podle něho důstojným reprezentantem naší země: „Ve své generaci politiků patřil nepochybně k těm inteligentním, jazykově i vědomostmi připraveným na špičkové politické funkce. V praktické politice byl neobyčejně úspěšný a respektovaný doma i v zahraničí.  Pokud jsem to mohl posoudit, jeho kvality uznávali také jeho kritikové a političtí odpůrci.“  

„Jsem-li tázán na jeho záporné stránky, pak k nim počítám někdy zbytečnou vyhrocenost postojů, která mu bránila získat si více spojenců a sympatizantů. Není také obklopen žádnými cílevědomě vychovávanými žáky a nástupci. To se hodně odrazilo v osudech ´jeho´ Občanské demokratické strany poté, co její vedení opustil,“ dodal Zvěřina.

Dvě ikony: Zeman a Klaus

„Pro mě existují dvě ikony polistopadové politiky, a těmi jsou pan Klaus a pan Zeman. Já jsem měl tu čest být nablízku panu Zemanovi a budu za to do smrti vděčný a moc si toho vážím. Pokud jde o hodnocení pana prezidenta Klause, tak si myslím, že po panu Havlovi té instituci dal trochu jiný rozměr. Zavedl tam trochu více profesionality než takového toho nadhledu a umělecké sféry. Pevně věřím, že tým, který tam zůstává po panu prezidentovi, je velmi profesionální. O prezidentu Klausovi je totiž známo, že je profesionál, až puntičkář. Zvláště ve svém druhém období vtiskl svému prezidentství určitou tvář, která navenek působila velmi svérázně – jeho euroskepticismus je znám, ale na druhé straně České republice přidal to, že máme prezidenta, který se nenechá do něčeho vmanipulovat a velmi silně si stojí za svými názory, což je velmi pozitivní,“ říká předseda SPOZ Vratislav Mynář.

Podle místopředsedkyně TOP 09 Heleny Langšádlové Klaus nepopíratelně patří mezi naše největší osobnosti polistopadové éry. "Na jeho hodnocení je ještě poměrně brzy. Pozitivní slova hledám kvůli posledním letům jen těžko. Domnívám se, že jej lze pochválit, že v dobách různých vládních krizí vystupoval státnicky a snažil se nabádat politické strany k rychlému a kompromisnímu řešeno. Za negativní považuji jeho vypjaté vystupování vůči Evropské unii. Ano,
mnoho věcí se nám na Evropské unii nelíbí a je potřeba jednat o změnách, ale nikoli tímto způsobem. Vyhlášení amnestie také nepovažuji za správný
krok," říká poslankyně.

Klaus není světec pro slabé nátury

Exposlanec ODS Zdeněk Prosek podobně jako Eva Dundáčková hlasoval proti Lisabonské smlouvě a Klause hodnotí vesměs kladně.

„Myslím, že pan prezident Klaus byl o tom, co jako politik a státník dělal, hluboce přesvědčen, že je to v důsledku dobré pro tuto zem. V tomto pozitivním smyslu je vlastenec. Vždy se aktivně angažuje když jde o obhajobu a prosazení standardního tržního ekonomického prostředí a politického systému založeného na soutěži politických stran a zastupitelské demokracii. Nebojí se jít proti populárnímu hlavnímu proudu a vyzbrojen pracovitostí a schopností systematicky se vzdělávat a systémově uvažovat se mu daří nastolovat témata, která Českou republiku přesahují. Kvůli jeho pevnému ideovému liberálně konzervativnímu zakotvení a důrazu, který klade na občanské svobody a volný trh jsou jeho postoje a silně formulované názory u socialistů všeho druhu příčinou nenávistné kritiky, nebo dokonce zesměšňování. Eurounijní federalisté pak cítí v jeho argumentaci přímé ohrožení svého ambiciózního projektu a svých pozic,“ míní Prosek.

„Václav Klaus není světec, jeho některé osobnostní rysy jsou pro slabší charaktery obtížně skousnutelné, ale tato skutečnost by neměla znevážit to, co pro tuto zem udělal a doufejme ještě udělá. Žaloba na prezidenta pro velezradu pár dní před skončením jeho funkčního období je ukázkou politického populizmu a lidské malosti,“ dodal Zdeněk Prosek.

Čas ukáže, že měl pravdu

Poslanec ODS David Šeich míní, že obecně president Klaus odvedl kus práce pro zviditelnění České republiky v zahraničí: „Přestože některé rozhodnutí týkající se Evropské unie jsou přijímána kontroverzně, vychází s dlouhodobých názorů pana presidenta Klause. Působení prezidenta republiky je možné hodnotit v celkovém kontextu a v tomto jej hodnotím rozhodně jako pozitivní pro Českou republiku.“

„Dnes jsem moc ráda, že už v Senátu nejsem. Kvůli žalobě je to velká bezmocnost s stud. Václava Klause si vážím za jeho velkou prozíravost, pracovitost a odvahu stát si i za nepopulárními názory či kroky. Čas ukáže,“ uvedla Alena Venhodová, která byla senátorkou ODS mezi lety 2004 až 2010.

Úřad českého prezidenta vykonával důstojně a odpovědně

Europoslanec a bývalý člen Poslanecké sněmovny Hynek Fajmon z ODS prezidentské období Václava Klause hodnotí jako úspěšné. „Roky 2003-2013 vejdou do dějin České republiky jako období velké prosperity a rozvoje české společnosti. Václav Klaus má tomto historickém úspěchu velký podíl. Jako jeden z volitelů Václava Klause z roku 2003 mohu s uspokojením konstatovat, že úřad českého prezidenta vykonával důstojně a odpovědně. V klíčových chvílích se choval rozhodně a po celou dobu předvídatelně. To považuji za významnou hodnotu,“ říká europoslanec.

„Klaus byl po celou dobu velmi pracovitý, což se projevilo v počtu jeho zahraničních cest i v rozsahu jeho publikační činnosti. Nezapomínal ani na kulturu a z Pražského hradu učinil místo setkávání světových jazzmanů i místo, kde se konaly významné výstavy, mezi kterými vzpomenu třeba skvělou výstavu malíře Josefa Čapka. Nevidím důvod k tomu, abych Václava Klause za jeho výkon jakkoliv kritizoval. To zcela jistě učiní v míře vrchovaté ´profesionální kritici´ Václava Klause, kterých je u nás, zvláště v médiích, hodně,“ dodává Fajmon.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…