Papež v Polsku řečnil za uprchlíky. A pak nastavili mikrofony tamní vládě, která je nechce

28.07.2016 8:14

Papež František patří v otázce uprchlické krize k těm, kteří vyzývají k solidaritě, soucitu a pomoci lidem, kteří prchají ze svých domovů. Vstřícný postoj k uprchlíkům dala hlava katolické církve najevo i ve svých úvodních vystoupeních na polské půdě, kde se účastní světového setkání katolické mládeže. Polská vláda, která migranty v zemi od počátku odmítá, jeho slova přijala s pozoruhodnou pokorou a zdrženlivostí.

Papež v Polsku řečnil za uprchlíky. A pak nastavili mikrofony tamní vládě, která je nechce
Foto: Archiv
Popisek: Papež František

Papež po příletu do Krakova zamířil na hrad Wawel, kde jednal s prezidentem Andrzejem Dudou i premiérkou Beatou Szydło. Přivítali ho i polští biskupové a zvuk zvonu Zygmunt. Ten zní jen při nejvýznamnějších polských církevních svátcích a nejdůležitějších událostech.

Ve svém projevu při uvítacím ceremoniálu František nezapomněl zmínit i otázku migrace, která podle něj vyžaduje moudrost a milosrdenství. Na toto konto papež vyzval naše sousedy, aby překonali obavy a projevili soucit s migranty. Polákům připomněl, že i mnoho z nich emigrovalo z vlasti.„Je potřeba objasnit příčiny emigrace z Polska a ulehčit návrat těm, kteří se k němu chystají. Zároveň je nutná připravenost na přijetí lidí utíkajících před válkami a hladem. Lidí, kteří byli zbaveni svých základních práv,“ pronesla hlava katolické církve.

Projev papeže byl podle komentátora a bývalého novináře deníku Rzeczpospolita Michała Szułdrzyńského neobyčejně diplomatický a dobrý. „František ukázal, že problémům Polska dobře rozumí,“ komentoval projev Szułdrzyński. Liberální deník Gazeta Wyborcza ohodnotil papežův projev jako deklaraci humanismu.

Polští vládní představitelé na papežova slova reagovali zdrženlivě. „Uvažujeme o tom, co udělat, aby byla Evropa bezpečná, a jak bojovat s terorismem, ale rovněž nasloucháme Svatému otci, který říká, že těm, kteří potřebují pomoc, je třeba pomáhat,“ uvedla diplomaticky po setkání s Františkem premiérka Beata Szydło.

Předsedkyně polské vlády připomněla, že Polsko bude pomáhat i uprchlíkům. „Budeme pomáhat. Je nutné pomáhat slabším, budovat mír, ale také se starat o vlastní bezpečí,“ připomněla Szydło příslib, který dal ministr zahraničí Witold Waszczykowski při pondělní návštěvě Jordánska.

Papežova slova komentovala i místopředsedkyně Sejmu Małgorzata Kidawa-Błońska. „První hodiny návštěvy papeže a už tolik důležitých slov: odpuštění, usmíření, odpovědnost, důstojnost a solidarita,“ napsala na Twitteru jedna z tváří opoziční Občanské platformy.

Večer promluvil František z papežského balkónu arcibiskupského paláce. Pod okny ho přivítaly davy věřících z celého světa. Svůj projev začal František v polštině, poutníkům popřál dobrý večer. Vzpomněl na dobrovolníka Macieje, který se podílel na přípravách Dnů mládeže, ale podlehl rakovině. „Musíme si zvykat na dobré i zlé věci,“ řekl papež shromážděným poutníkům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…