Papeži blahopřáli bezdomovci a Miloš Zeman

19.12.2016 12:25

Prvními gratulanty k osmdesátinám papeže Františka byla v sobotu ráno skupina osmi bezdomovců, kteří se zdržují v okolí Vatikánu. Informoval o tom web Radiovaticana.cz.

Papeži blahopřáli bezdomovci a Miloš Zeman
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: papež František

„Čtyři Italové, jeden Moldávec, dva Rumuni a jeden Peruánec předali Svatému otci kytice slunečnic, které papež ihned odnesl do kaple v domě sv. Marty,“ píše web s tím, že papež pak pozval gratulanty na snídani a s každým z nich osobně pohovořil.

Půlhodinové setkání skončilo 15 minut před osmou hodinou, dodal web.

Zeman zve papeže k návštěvě ČR

Hlavě katolické církve blahopřál také český prezident, který ji při té příležitosti znovu pozval na návštěvu Česka. Zeman tak učinil v rámci blahopřejného telegramu, který poslal papeži k jeho sobotním 80. narozeninám. Celé znění telegramu zveřejnil dnes Pražský hrad na svých internetových stránkách.

„I přesto, že v mé vlasti žije mnoho osob, které se otevřeně nehlásí k žádné víře, jste zde vnímán jako morální osobnost a příklad hodný následování. Nejen proto by mi bylo potěšením, kdybych Vás mohl přivítat v České republice,“ uvedl Zeman v telegramu.

Prezident papeže Františka pozval na návštěvu Česka již při loňském osobním setkání ve Vatikánu, které v blahopřejném telegramu také připomněl. Své pozvání zopakoval i letos v září, kdy se s papežem setkal na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku.

Zeman v blahopřání papeži uvedl, že si váží jeho činů a postojů, které vedou k otevírání církve, k jejímu přibližování věřícím a k pomoci potřebným. František podle něj nese ve světě světlo humanismu.

Zatím posledním papežem, který Česko navštívil, byl Františkův předchůdce Benedikt XVI. Přijel v září 2009 a sloužil mše pod širým nebem v Brně a ve Staré Boleslavi, ve středočeském městě uctil památku svatého Václava. Před Benediktem byl v Česku v roce 1997 papež Jan Pavel II.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…