Paroubek srovnal Babiše s Hitlerem a sepsul Sobotkovy ministry. Pak ohromil výjkladem, jak jej sledovaly bezpečnostní složky

12.02.2016 20:22

„Vláda nezačala otázku migrace dobře. Dostala se do vleku velkých zemí a nedokázala problém přesně pojmenovat,“ domnívá se někdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek, který si zároveň myslí, že by neměl premiér Bohuslav Sobotka tolik útočit na prezidenta Miloše Zemana, který má coby levicový politik větší podporu veřejnosti. Expremiér se rovněž vyjádřil i k následujícím volbám, ve kterých podle něho jeho bývalá strana příliš úspěšná nebude.

Paroubek srovnal Babiše s Hitlerem a sepsul Sobotkovy ministry. Pak ohromil výjkladem, jak jej sledovaly bezpečnostní složky
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

„Politika mi nechybí, ale sleduji ji. Musím se udržet v kondici. Čtu, sleduji rakouský a britský zahraniční tisk a samozřejmě i ten český,“ komentoval Paroubek čas po odchodu z vrcholné politiky s tím, že má alespoň čas na výchovu syna a věnování se rodině. „Nemá smysl dělat věci, které nemají žádnou perspektivu. Byl tam bojkot ze strany médií, odešli někteří sponzoři a navíc jsem se dozvěděl, že je strana sledována bezpečnostními složkami,“ dodal k projektu nové strany (NS-LEV 21., pozn. red), kterou založil, ale v níž už ani neplatí členské příspěvky.

Následně Paroubek okomentoval kauzu Fajád, která v minulém týdnu rozvířila politické vody především v zahraniční a bezpečnostní oblasti. „Svého ministra obrany bych také podržel, možná bez nějakých velkých řečí,“ poznamenal expremiér s tím, že se podle něho zas tak nic velkého nestalo. „Mohlo by se stát, že by se vrátili po kouskách, a to by asi nechtěli ani ti nejhlasitější kritici,“ dodal s poznámkou, že je stejně tak hloupé, když se mluví o současném prezidentovi a velezradě. „Vidím to jako choromyslné,“ řekl s úsměvem a připomněl, že i Izrael, který je nám v bezpečnostní oblasti dáván za příklad, vyměňuje své obyvatele za usvědčené teroristy.

Očekávám výsledek ČSSD ve volbách kolem třinácti až patnácti procent

„Zahořklý nejsem, beru to případ od případu, když premiér dělá chyby, tak to podle mě objektivně komentuji,“ řekl posléze v televizi bývalý předseda sociální demokracie, kterému prý není osud sociální demokracie lhostejný, protože ji přece jen vytáhl, jak uvedl, vynikajícím vítězstvím z beznadějné situace.

Paroubek se též vyjádřil ke vztahům se současným prezidentem Milošem Zemanem, se kterým se svého času kdysi dostal do křížku kvůli Lidovému domu, kde sídlí ČSSD. „Podepsal samozřejmě špatnou smlouvu, kterou podepisovat neměl. Vzal si to osobně, naše vztahy jsou nijaké, nevyhledáváme se, ale myslím, že jsem schopen objektivně zhodnotit jeho činnost,“ uvedl a přiznal, že kdyby se dnes konaly prezidentské volby, tak by podle něho Zeman vyhrál v prvním kole se ziskem pětašedesáti procent. „Je to zkušený politik. V některých tématech to ale přehání,“ řekl prezidentovi, ale rovněž poradil Sobotkovi, aby na Miloše Zemana tolik neútočil, protože to poškozuje především ČSSD, a to zejména proto, že má Zeman větší podporu než premiér, a to ve vnímání levicového spektra voličů.

Bývalý premiér by také podle svých slov nechtěl mít nic společného se současným vedením sociální demokracie. O Sobotkovi si nicméně myslí, že v současné době ve vedení ČSSD přežije jakýkoli volební výsledek, který bude pravděpodobně špatný. „Bude rok do voleb, pokud výsledek voleb nebude úspěšný a premiér by odešel, strana se dostane do chaosu. Ona se dostane samozřejmě do chaosu i při špatném výsledku, ale nebude to takové,“ podotkl v televizi Paroubek s tím, že očekává třináct až patnáct procent.

Babiš? Lidé potřebují zkušenost. I s Hitlerem ji kdysi potřebovali

„Jsem dalek tomu, abych někomu radil. Přiznám se, že jsem od Sobotky čekal víc, ale on se zbavuje konkurence, a když se někdo bojí konkurence, je to začátek jeho konce,“ dodal ke svému nástupci v čele sociální demokracie. Následně připustil, že je ve straně několik zajímavých lidí, ale sám se obává toho, že pod současným stranickým vedením v sociální demokracii nikdo neporoste.

„Vždycky jsou v koalici napjatější vztahy, zejména před volbami. Já se předsedou stal ve chvíli, kdy bylo třináct měsíců před volbami a strana měla v preferencích deset procent a pak, po třinácti měsících, měla třiatřicet procent,“ zhodnotil svůj nástup do vedení bývalé strany Paroubek, podle kterého si je nicméně sociální demokracie s hnutím ANO a lidovci souzena, protože tu nikdo jiný není. „Současná vláda má dvě obrovské výhody. Pokračuje po vládě Petra Nečase, která byla naprosto špatná, chaotická a zkorumpovaná, a tak i když ti současní lidé tam nejsou nic moc, vypadá to jako světlo,“ kvitoval Paroubek, co dokázala současná vláda s tím, že navíc přestala škrtat a dala lidem peníze.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

„Já bych si samozřejmě nepřál, aby byl Andrej Babiš premiérem, protože vidím i jeho stinné stránky. Je tu obrovský konflikt zájmů a útok na svobodu, ale jeho voličům to asi nevadí,“ vyjádřil se k šéfovi hnutí ANO, které vládne volebním preferencím. „Lidé potřebují zkušenost. Ta byla kdysi zapotřebí i s Adolfem Hitlerem v Německu, i když u nás to nepovede k takovému konci země jako za Hitlera v Německu,“ srovnal Paroubek trochu překvapivě ministra financí s někdejším nacistickým vůdcem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…