Pátrali jsme po Arseniji Jaceňukovi. Zde je výsledek

19.05.2016 9:22

Po odstoupení z postu ministerského předsedy Ukrajiny na sebe Arsenij Jaceňuk i nadále strhává nemálo pozornosti. V podstatě ihned po jeho odchodu se začaly šířit spekulace o tom, že odletěl do Latinské Ameriky. Jiní zase tvrdili, že se nachází v Moskvě. Podle nejnovějších zpráv má být ovšem v Kyjevě. I přes to, že nikdo přesně neví, kde se Jaceňuk nachází, sám bývalý předseda vlády je i nadále aktivní. Včera například skrze svůj facebook otevřeně podpořil Krymské Tatary.

Pátrali jsme po Arseniji Jaceňukovi. Zde je výsledek
Foto: ČT
Popisek: Ukrajinský expremiér Jaceňuk

„Historie ‚zmizení‘ Arsenije Jaceňuka začíná nabírat zajímavých obrátek. Z nepotvrzené návštěvy bývalého premiéra v Argentině se najednou stala cesta do Moskvy,“ uvádí server ex-news.net.

Podle serveru bývalý předseda vlády za pomoci ředitele finanční skupiny SKM přijel do Moskvy, aby „objasnil korupční struktury Porošenka a ostatních vysoce postavených ukrajinských politiků“. Také měl údajně v ruském hlavním městě rozkrýt detaily o událostech, které v roce 2014 vedly k sesazení prezidenta Janukovyče.

„Momentálně je ještě příliš brzo hovořit o tom, k čemu může ve finále vést Jaceňukova návštěva Moskvy. Není ovšem už tak složité vydedukovat, proč se rozhodl opustit Kyjev. Je očividné, že za dobu své vlády si na Ukrajině vytvořil mnoho vlivných nepřátel. Nezbývá než doufat, že tento příběh dobře dopadne a vše se obejde bez obětí,“ uvádí server.

Ve středu se ovšem na internetu již začaly šířit informace o tom, že se Jaceňuk nachází v ukrajinském hlavním městě. O tom měl ve stejný den na brífingu v Kyjevě informovat ministr spravedlnosti Ukrajiny Pavel Petrenko.

„V současné době se nachází v Kyjevě. Je pořád v pozici lídra strany Národní fronta,“ cituje Petrenka ukrajinský Interfax.

Na otázku ukrajinských novinářů, je-li ministr s Jaceňukem v kontaktu, Petrenko odpověděl: „Pokud je k tomu příležitost, tak ano.“

Sám Arsenij Jaceňuk na sebe po krátké odmlce znovu upoutal pozornost, konkrétně svým komentářem na sociální síti Facebook. Zjevně cítil potřebu, že jako bývalý předseda vlády Ukrajiny, by se i on měl vyjádřit k úspěchu ukrajinské zpěvačky Jamaly, kterého dosáhla v rámci evropské pěvecké soutěže Eurovize, a zejména k tématu, které svou písní znovu otevřela.

„My Ukrajinci s vámi soucítíme; klaníme se před památkou těch, kteří zemřeli při násilném vysídlení, nepřežili cestu, byli pochováni v zemích Střední Asie a nikdy se nedočkali navrácení se na Krym,“ napsal na svém Facebooku.

„Když hovoříme o tom, že my, tj. ukrajinský národ, se nikdy nesmíříme s anexí Krymu, své odhodlání opíráme o heroické činy krymsko-tatarského národa, který více než čtyři desetiletí nejen věřil v to, že se jednoho dne vrátí zpět do vlasti, ale i aktivně a odhodlaně za svůj cíl bojoval. Bojoval i v situaci, kdy nikdo jiný v jeho úspěch nevěřil, kdy se sovětské vězení národů zdálo být nezničitelné a věčné. Ukrajina bude zrovna tak bojovat,“ zdůraznil lídr Národní fronty Ukrajiny.

„Na naší straně stojí nezničitelný Mustafa Džemilev (lídr národního hnutí Krymských Tatarů a bývalý sovětský disident – pozn. aut.) a jedinečná zpěvačka Jamala. Na naší straně je též mezinárodní právo, podpora ze strany svobodného světa a hlavně – spravedlivost a pravda, která vždy vítězí,“ uvedl Arsenij Jaceňuk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…