Byla porušena ústava, hlásí po volbě ukrajinského premiéra Tymošenková

15.04.2016 16:58

Známá expremiérka a předsedkyně strany Vlast Julija Tymošenková v rozhovoru pro ukrajinský televizní kanál 112 konstatovala, že byla při volbě nového premiéra Ukrajiny porušena ústava. Hodlá se proto obrátit na tamní ústavní soud, aby ten nejdůležitější zákon země ochránil.

Byla porušena ústava, hlásí po volbě ukrajinského premiéra Tymošenková
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Oděse přes její rozervanost visí pouze ukrajinské vlajky

„Chci teď učinit prohlášení. Strana Vlast dnes začala rozvíjet myšlenku, že se obrátí k ústavnímu soudu ve věci nezákonnosti a protiústavnosti všeho, co se dnes stalo v parlamentu,“ prohlásila v reakci na zvolení osmatřicetiletého Volodymyra Hrojsmana do čela vlády. Muž, jenž býval předsedou parlamentu, byl zvolen většinou 257 hlasů ze 450 na doporučení prezidenta Petra Porošenka.

Tymošenková je přesvědčená, že právě při této volbě byla pošlapána ukrajinská ústava. Teď je jen třeba najít dost poslanců „s rovnou páteří“, kteří se podepíší k podání pro ústavní soud. Ten by měl říci, jestli základní zákon stále platí, nebo si může každý dělat, co chce. Expremiérka žádá všechny eurooptimisty, aby ji podpořili.

Spolu s Hrojsmanem byla jmenována celá nová vláda. Stalo se tak poté, co v pozici premiéra skončil Arsenij Jaceňuk. Ten prohlásil, že pro Ukrajinu udělal všechno, co mohl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…