Pehe se strefuje do prezidenta: S EU spojuje už i slepice

15.03.2012 17:00

Jiří Pehe ironicky upozorňuje na článek Václava Klause, v němž prezident vysvětluje, kdo nebo co může za vysokou cenu vajec. Tento „zásadní text“ je prý založen na tom, že slepicím ubližuje levicová politika Evropské unie.

Pehe se strefuje do prezidenta: S EU spojuje už i slepice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Prezident se podle politologa Jiřího Pehe věnuje dalšímu „civilizačně-ekonomicko-politickému problému“. V Lidových novinách totiž vysvětloval, proč se českému trhu nedostává vajec. „V břitké analýze nám Václav Klaus sděluje, že nedostatek vajec je způsoben, jak jinak, necitlivými zásahy Evropské unie do fungování trhu,“ píše Pehe.

„Pan prezident moudře vysvětluje, že jakkoliv musíme vzít v potaz pár týdnů trvající mrazy, kdy slepice prostě nenesly, hlavní příčinou je nesmyslná politika zcela levicové EU vůči slepicím, která pokřivuje trh. Kdyby evropské slepice mohly nadále snášet svá vajíčka v klecích, jejichž velikost si určí bez poručníkování eurokratů suverénní státy samy, mohli by si čeští občané dát jedno vajíčko k snídani navíc, i když by bylo pravděpodobně polské,“ pokračuje ironicky.

„ Ať tak či onak, je dobře, že zásluhou dalšího myšlenkového výboje Václava Klause, nyní víme, že kalamitu nezpůsobil trh, ale stát, přičemž státy prý máme dokonce už přímo dva,“ píše politolog. „Náš český, útulný jako slepičí klec původní velikosti, a dominantní evropský, který se pořád do něčeho míchá,“ dodává.

„Tento zásadní text, publikovaný nejprve v LN a vzápětí na webových stránkách pana prezidenta, je pravděpodobně jakousi ochutnávkou toho, čeho se národ od svého předního myslitele může dočkat, až si založí po odchodu z funkce Institut,“ uzavírá Pehe.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…