Nekompromisní Pehe: Nečas byl za užitečného idiota

04.03.2012 22:31

Politický analytik Jiří Pehe se ve svém komentáři pozastavuje nad posledními evropskými kroky premiéra Petra Nečase.

Nekompromisní Pehe: Nečas byl za užitečného idiota
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

V pátek předseda vlády a šéf ODS Petr Nečas v Bruselu nepodepsal pakt o fiskální unii EU. Jak sám přiznal, nebyl ani v místnosti, kde se listina podepisovala. Kromě ČR tak smlouvu nepodepsala jen Velká Británie.


„Reputaci jsme si ale v Bruselu ani tentokrát nenapravili, protože Nečasův mandát působil stejně matoucím dojmem jako předchozí „nemandát“. Nespočíval totiž ve věcných důvodech, ale podstatě v tom, že jelikož vládní koalice nebyla schopná kvůli neshodám vybavit premiéra mandátem k podpisu, přijel vybaven mandátem k „nepodpisu“,“ napsal Pehe v komentáři pro Právo.

Podle něj tak Češi argumentují švejkovsky, na rozdíl od britského premiéra Davida Camerona, jež argumentuje tradičně britsky. „Oba premiéři přijeli na summit společně vlakem z Londýna, což je z hlediska EU dnes taková spíše vedlejší kolej. Je docela symbolické, že po téhle vedlejší koleji jela s Británií právě Česká republika.“



Užitečný idiot Nečas

Pehe tak argumentuje podobně jako lídři TOP 09, že se ČR dostává na vedlejší kolej. „S odbočováním na vedlejší koleje historického vývoje máme totiž bohaté zkušenosti. Tentokrát neuplynulo ani čtvrt století od návratu z kolejí sovětského impéria a už česká politika, trpící poněkud zbytnělými představami o našem místě v Evropě a ve světě, opět neomylně přehodila výhybku špatným směrem,“ kritizuje postoj Nečase s tím, že tak britský premiér získal na kontinentu spíše užitečného idiota.

„Na fotografiích pořízených na cestě českého a britského premiéra na summit si oba muži hledí pevnými pohledy z oka do oka. Leckdo by mohl podlehnut dojmu, že proti sobě sedí dva rovnocenní spojenci. Zdání ale klame. Na fotografiích je premiér mocné ostrovní země a jeho přičinlivý pomocník. Británie má tradičně problémy s kontinentem, a pro své cíle si obvykle dočasně najde na kontinentu nějakého partnera. Cynik by řekl „užitečného idiota“,“ obává se v deníku Právo Jiří Pehe.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…