Peksa vyhlašuje válku Trumpovi. „Rok, než v Bílém domě bude nepřítel.“

24.01.2024 21:22 | Monitoring

Do Bílého domu míří náš nepřítel, Evropa má rok na to, postavit se na vlastní nohy. Poslanec Evropského parlamentu Mikuláš Peksa (Piráti) bije na poplach poté, co bývalý americký prezident Donald Trump v úterý podle očekávání snadno zvítězil v primárkách v New Hampshire, čímž se ujal vedení v boji o republikánskou nominaci. Listopadová odveta v prezidentských volbách proti prezidentovi Joeu Bidenovi se tak zdá být stále pravděpodobnější. A není jediný, podle koho se má Evropa připravovat na nejhorší.

Peksa vyhlašuje válku Trumpovi. „Rok, než v Bílém domě bude nepřítel.“
Foto: Screen Youtube
Popisek: Donald Trump po vítězství v New Hampshire

Hlavní republikánskou soupeřkou Donalda Trumpa byla velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová, která skončila na druhém místě. Z primárek ale odstupovat nehodlá. Podle americké stanice CBS zvítězil Trump se ziskem 54,6 procenta republikánských hlasů, Haleyová obdržela 43,2 procenta. Sečteno je zhruba devadesát procent hlasů.

Haleyová je poslední velkou Trumpovou vyzyvatelkou poté, co floridský guvernér Ron DeSantis o víkendu ukončil svou prezidentskou kandidaturu, což jí umožnilo vést kampaň jako jediné alternativy k Trumpovi.

V demokratických primárkách ve státě New Hampshire zvítězil prezident Joe Biden. Opakovaný volebního souboj mezi Trumpem  a Bidenem je tak stále reálnější, uvedla agentura Reuters.

Takový vývoj velmi děsí pirátského europoslance Mikuláše Peksu, podle kterého se Evropa musí začít připravovat na návrat nepřítele: „Máme rok na to, abychom Evropu postavili na vlastní nohy. Nadcházející evropské volby jsou dost možná ty poslední, ve kterých se můžeme připravit na situaci, kdy v Bílém domě zasedne náš nepřítel,“ napsal Peksa na sociální síti X.

Reagoval tak na sdělení politologa Jiřího Peheho, že Trump má nakročeno do Bílého domu a je nejvyšší čas připravovat se skutečně na nejhorší variantu: „Trump po vítězství v New Hampshire směřuje k nominaci za republikány, ztížit mu to může už jen odsouzení v jednom ze soudních procesů. Že ho porazí Biden, není vůbec jisté. Evropa má rok, aby se připravila na nejhorší, ale nezdá se, že by toho byla schopná,“ uvedl Pehe.

Podle předsedy mládežnické organizace hnutí STAN v Praze Adama Trunečka by se Evropa měla začít vyzbrojovat. „Evropa se musí dokázat bránit sama. A mít dostatečné kapacity pro výrobu munice, hlavně pro Ukrajinu. To není eurohujerství, to je pragmatická nutnost,“ konstatoval.

Donald Trump Bílý dům opustil v roce 2021.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Demokracie, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 25.01.2024 9:02:58
To je přece demokracie. Lid si svobodně vybírají nástupce amerického prezidenta a že se to nehodí naší pětikolce, tak to je jejich problém. Myslím, že pětikolka bude mít brzy nepřítele všude, nejen občany v naší zemi.. Možná by jim měli poradit korespondenční volbu a občanství pro čtyři generace přistěhovalců, aby zvrátili volby.

|  6 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …