Pelikán jde proti „králi exekutorů“. Jeho muži se prý „vloupali“ do domu dlužníka

01.08.2015 10:04

Přerovský exekutor, přezdívaný král exekutorů, má problém. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán na něj podal kárnou žalobu a chce, aby mu byla zakázána činnost. Píše o tom dnešní MF Dnes.

Pelikán jde proti „králi exekutorů“. Jeho muži se prý „vloupali“ do domu dlužníka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Pelikán

Vrána zaměstnává skoro 200 lidí a ročně obstarává asi 60 tisíc exekucí. Přečkal však již jedenáct kárných žalob, v jednom případě dostal i půlmilionovou pokutu. Nic z toho jej však nezastavilo. Podle kárné žaloby od Roberta Pelikána se Vránovi muži v říjnu roku 2014 v podstatě vloupali do domku zlínského dlužníka.

Nemovitost dlužníka Petra P. měla jít do dražby, Vránovi lidé ji přijeli obhlédnout. Když jim nikdo neotevřel, odvrtali zámek a vstoupili dovnitř. „V domě se nacházela matka povinného, která opakovaně vyslovila nesouhlas se vstupem zaměstnanců exekutora,“ je mimo jiné uvedeno v kárné žalobě. Podle Pelikána Vrána dělá podobné prohlídky úplně běžně, i bez souhlasu dlužníků. Vrána ve svém písemném vyjádření ke kárné žalobě tvrdí, že na podobnou obhlídku má právo. 

Podle předsedy ústavněprávního výboru Poslanecké sněmovny Jeronýma Tejce je nutné, aby v budoucnu bylo v zákoně zpřesněno, kdy smí a kdy nesmí exekutor do domu dlužníka vstoupit. Podle něj smí do domu vstoupit jen soudní znalec k ocenění, ne zájemci o nemovitost, ale prý se uvidí, jak rozhodne kárný senát. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…