Peníze v ČT? Sešup. Radní šokoval poslance. Novinářka ho vypnula

17.03.2021 14:14

Mezi těmi, kdo obhajuje své místo v Radě ČT je vysokoškolský pedagog Daniel Váňa. Prohlásil se za konzervativce a zastánce svobody. „K ženám se máme chovat gentlemansky a férově, protože prostě jsou v něčem jiné,“ řekl mimo jiné a hned se ozvali ti, kteří kvůli tomu vypnuli jeho proslov. Ti tak přišli o odhalení, co se děje s rozpočtem ČT a co vedení ČT na radního zkusilo.

Peníze v ČT? Sešup. Radní šokoval poslance. Novinářka ho vypnula
Foto: PS ČR
Popisek: Vysokoškolský pedagog a člen Rady ČT Daniel Váňa

Daniel Váňa se pochlubil tím, že již 35 let učí Hospodářské dějiny na VŠE a 5 let kurz mediální komunikace. Doplnil, že nepodniká a ani není v žádné straně. „Jsem konzervativní člověk, ctím tradiční hodnoty, respektuji osobní svobodu každého z nás, ta je pro mě naprosto neodiskutovatelným právem, pokud nezasahuje do svobody jiného. Zároveň dbám na osobní odpovědnost, myslím si, že zákony se mají dodržovat, ne obcházet. Ekologické automobily se mají řidičům nabízet za výhodnějších ekonomických podmínek a ne nařizovat nějakými nařízeními,“ popsal své hodnoty obhajující radní.

Anketa

Bojíte se vakcíny AstraZeneca?

82%
18%
hlasovalo: 13497 lidí

„K ženám se máme chovat gentlemansky a férově, protože prostě jsou v něčem jiné,“ doplnil a dodal, že v tomto ohledu ho iritují genderové kvóty, protože podle něho podceňují ženy. A nelíbí se mu ani projevy „módního progresivismu“, ani „novinářského aktivismu“. „Jak jsme ho teď často svědky,“ poznamenal. Od zpravodajství očekává objektivní a úplné informace a naopak ho nezajímá osobní hodnocení redaktora nebo moderátora diskusního pořadu.

Připomenul, že radním je už od roku 2015 a po svém předchůdci převzal agendu hodnocení veřejné služby ČT. V tom se dle svého mínění snažil být věcný a nezaujatý. „Mým cílem bylo vždy zlepšení profesionálního výkonu daných redakcí a jejich členů,“ prohlásil a zdůraznil, že je otevřen diskusím, ale musí být věcné a o faktech. „Ne o spekulacích a polopravdách,“ poznamenal.

Jakožto ekonom se zabývá i hospodařením ČT. Dodal, že se podílel s radním Jaroslavem Dědičem na přepracování dlouhodobých plánů činnosti ČT. „Právě proto, aby se tyto plány dostaly do souladu s aktuální ekonomickou situací a perspektivou této instituce,“ zdůvodnil a připomenul, že tento úkol nekončí, právě kvůli tomu, jak probíhalo projednávání rozpočtu ČT. „Snaha zpochybnit už domluvené a odsouhlasené roční zůstatky na tenčícím se rezervním fondu byla zřejmá,“ podotkl a zakončil, že by rád dokončil své započaté dílo, a proto kandiduje znovu.

V otázkách zazněl dotaz, jak nahlíží na vyváženost ve vysílání. „Ta se tam měří, měří se vnější agenturou, ta čísla jsou daná. A upřímně řečeno, jsou tam nedostatky, na které upozorňujeme i v té poslední výroční zprávě. Je-li prostor ve zpravodajství striktně dán volebními výsledky, a tedy účastí politických stran v zastupitelských sborech, tak skutečně z těch čísel vyplývají evidentní nedostatky, na které mi prostě upozorníme, protože je to na číslech,“ odpověděl obhajující radní. Vyloučil také, že by se do této metodiky měly počítat průzkumy, protože ty dle Váni nejsou spolehlivé. Spoléhá dle svých slov na čísla od externí agentury, kterými ho zásobuje ČT, a na počet zastupitelů, vzešlý z voleb. „Průzkumy nejsou výsledek voleb,“ podotkl.

Poslanec Nacher se ptal právě na hospodaření ČT, jaké jsou v něm výzvy. Váňa vysvětlil, že na konci roku 2019 vysvitlo, že současné vedení ČT rozpočet doplňuje z rezervního fondu, který zbyl po hospodaření minulého vedení ČT. „Došlo to na hranici,“ uvedl. S otazníkem prý zůstává snaha o úspory a hlavně perspektivu, protože fond není bezedný. Varoval spolu s Jaroslavem Dědičem, že až peníze dojdou, tak škrty budou muset být tak drastické, že může být ohroženo plnění funkce veřejné služby. „Bylo by potřeba ten sestup těch nákladů postupně snižovat. Ne jet na doraz a pak spadnout do propasti,“ doporučil.

Počítal s tím, že rozpočet na tento rok bude toto doporučení respektovat. „A najednou jsme se dozvěděli, já jsem to slyšel na vlastní oči, že nic takového se nedohodlo. Tam jsem seděl na tom jednání, proti mně sedělo vedení televize a já si přišel jak v Matrixu. O čem jsme se tady dva měsíce na konci roku 2019 dohadovali?“ pravil a dodal, že nakonec vedení couvlo a rozpočet byl sestaven s ohledem na dlouhodobou perspektivu.

V budoucnu bude prý nutné se zaměřit na úspory. „Které v instituci s rozpočtem 7 miliard nemůžou nebýt,“ dodal. Nicméně, jejich nalezení je dle jeho názoru mimo schopnosti běžného auditu. „Běžný účetní audit nenajde korunu problémů,“ řekl. Ale výroba nových pořadů je prý zacyklená a tvorbu píší stejní scenáristé, točí stejní režiséři a objevují se ty samé tváře. Zdůraznil, že neříká, že by se v této oblasti ztrácí peníze. Ale rezervy tam dle něho jsou. Doplnil, že je jen radní, takže nemůže doporučovat, kde hledat. Nicméně očekává, že se hledat budou a věří, že i management na tom pracuje.

A velká výzva bude i diskuse ohledně koncesionářských poplatků. 135 korun je díky inflaci stále méně. „Ten stav, pokud ta televize má plnit službu v daném rozsahu, tak za momentálního způsobu financování není udržitelný,“ konstatoval s tím, že se opírá za čísla.

Váňa už svým výstupem stihl vyvolat pobouření u Lenky Kabrhelové. „Zapnula jsem slyšení kandidátů do Rady ČT. Vysokoškolský učitel Daniel Váňa, současný místopředseda Rady, ohlašuje, že je oddán konzervativním hodnotám a iritují ho genderové kvóty, protože podceňují ženy. ‚K ženám se máme chovat jinak, protože jsou jiné.‘ Vypínám přenos slyšení,“ nesouhlasila moderátorka podcastu Vinohradská 12. Později se opravila, že Váňa prohlásil: „K ženám se máme chovat gentlemansky, protože jsou jiné.“ Stále se nejedná o přesné vyjádření.

Z Váňových slov byl zhrozen zástupce hlavního editora Jiří Hošek ze SeznamZpráv. „To já radši to slyšení ani nebudu zapínat. Je mi stydno za tyhle mužské konzervativní hodnotisty,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…