Pět zemí EU a Srbsko se dohodly na kontrolách nelegální práce

01.06.2017 21:11

Představitelé pěti zemí EU včetně České republiky a Srbska se dohodli na posílení vzájemné spolupráce zejména v oblasti kontrol nelegálního zaměstnávání. Vyplývá to ze závěrů schůzky ministrů práce nebo jejich zástupců z České republiky, Slovenska, Maďarska, Polska, Rumunska a Srbska, která se dnes konala v Bratislavě, píše ČTK.

Pět zemí EU a Srbsko se dohodly na kontrolách nelegální práce
Foto: Radim Panenka
Popisek: Česká a Srbská vlajka

Zúčastněné země se shodly zvláště na kontrole souladu podmínek vysílání pracovníků mezi jednotlivými zeměmi s příslušnými právními předpisy dotyčných států. Detaily by později měli projednat zástupci úřadů inspekce práce. Od vzájemné spolupráce si státy slibují, že se podaří omezit nelegální praktiky pracovních agentur, které zprostředkovávají pracovní sílu.

Náměstek ministryně práce a sociálních věcí Jiří Vaňásek, který na schůzce zastupoval ČR, novinářům řekl, že nerespektování předpisů v oblastí zaměstnávání může státům způsobit problémy. České úřady podle něj zaznamenaly případy vysílání ukrajinských občanů do ČR na takzvaná polská víza. „Z našeho pohledu docházelo k porušování pravidel vysílání pracovníků,“ řekl Vaňásek.

Srbský ministr sociálních věcí Aleksandar Vulin řekl, že jeho země má zájem na tom, aby srbští pracovníci byli zaměstnáváni v EU v souladu se zákony. „Ve 21. století musejí podmínky pro každého fungovat stejným způsobem. Nesmějí být vykořisťováni, nuceni pracovat v nedůstojných podmínkách. Zájmem EU musí být, aby pracovníci ze Srbska byli chráněni zákonem,“ řekl Vulin.

Podle slovenského ministra sociálních věcí Jána Richtera by se k dohodě zmiňovaných zemí mohla přidat také Ukrajina, ze které jezdí lidé za prací také do ČR nebo na Slovensko.

Schůzku ministrů nebo jejich zástupců odpovědných za zaměstnávání iniciovalo slovenské ministerstvo práce a sociálních věcí, které letos v březnu informovalo, že pracovní agentury nelegálně zprostředkovaly práci na Slovensku stovkám pracovníků ze Srbska. Podle ministerstva agentury prostřednictvím zahraničních poboček se sídlem ve státech EU se snažily obcházet přísnější podmínky k podnikání na Slovensku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…