Petr Fiala varoval na veřejné akci: Hrozí nám ústavní většina Babiše a komunistů. A věřte mi ze zkušenosti ze Sněmovny, že...

06.04.2017 19:02

REPORTÁŽ „Hrozí pád na politické dno. Nám všem. České republice. České politice,“ varoval na debatě v Liberci předseda ODS Petr Fiala. „Pro mě pád na politické dno je účast komunistů ve vládě. Po dlouhé době je to reálná varianta. Zve je tam premiér Sobotka. Zve je tam Andrej Babiš. Abychom se všichni nedivili,“ obává se. Dále podle něj hrozí „opakování této levicově-populistické vlády, která nedělá vůbec nic pro budoucnost této země“. A také jednobarevná vláda Andreje Babiše. „Jestli někdo dokáže zastavit Andreje Babiše, tak je to ODS,“ tvrdí.

Petr Fiala varoval na veřejné akci: Hrozí nám ústavní většina Babiše a komunistů. A věřte mi ze zkušenosti ze Sněmovny, že...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

O programu ODS si přijel popovídat ve středu do Liberce předseda této pravicové strany Petr Fiala. Na začátku objasnil čtyři velká témata, se kterými chtějí občanští demokraté oslovovat voliče. První je ekonomika. „Máme jasnou představu, jak zlepšit podmínky pro podnikání, jak zajistit to, aby když máme tak dobré makroekonomické ukazatele, aby to pocítili i lidé. Což v praxi tak úplně není. Hlavně máme jasno, co chceme udělat s daněmi. Chceme velmi výrazně zjednodušit daňový systém, snížit daně a některé i zrušit,“ vysvětlil. I v opozici ODS navrhla zrušení silniční daně, daně z nabytí nemovitosti, navrhla dvě sazby DPH a její snížení. „Základní princip našeho daňového balíčku bude rovná daň, budeme mít nabídku i pro zaměstnance. Chceme se dotknout i odvodů. Vysoké odvody, které platí zaměstnavatel za zaměstnance, zdražují cenu pracovního místa. Znamenají také, že zaměstnavatelé nemohou zaměstnanci dávat vyšší mzdy,“ konstatoval.

Další prioritou ODS je boj s byrokracií. Fiala uvedl příklad stavebního povolení. Jeho vyřízení trvá v České republice neuvěřitelných 247 dní. Díky tomu je v této věci ČR na „krásném“ 138. místě. „To nám brání v tom, abychom stavěli, to musíme změnit,“ je si vědom předseda ODS. „Učitelé místo toho, aby učili, tak se věnují administrativě, lékaři nemají pomalu čas léčit, ale vyplňují papíry. Byrokracie náš všechny dusí. Přitom se tu investovaly obrovské peníze do informačních systémů, do rejstříků,“ uvedl. Stát podle něj stále přijímá nové úředníky, ale nestačí to. „Pro nás je důležité, aby přitom, jak se stát chová k občanům, se odstranila veškerá arogance a stát lidem opravdu sloužil. Není možné, aby když dávám nějakou informaci státu, abych ji dával opakovaně. Úřady si ji mezi sebou musejí vyměňovat. Není možné, abych se musel obracet na padesát různých úředníků. Jdu k jednomu, ten si vyřídí všechna ostatní schvalování od dalších úřadů a vydá mi rozhodnutí. Když to jde v jiných zemích, musí to jít i u nás,“ domnívá se. ODS je podle něj odhodlána udělat v tomto výraznou změnu, a proto mluví o antibyrokratické revoluci.

Dalším bodem je výrazné zjednodušení právního systému. „Právo má být srozumitelné. S hrůzou poslouchám rozhovory členů Nejvyššího soudu, kteří říkají, že právní systém je tak složitý, že ani oni mu nerozumí. Tak kde to jsme. Musíme ho zjednodušit,“ zdůraznil. Poté bývalý rektor Masarykovy univerzity mluvil o vzdělávání. „Před deseti lety na jednoho žáka připadalo 65 tisíc korun, teď je to 110 tisíc. To není malý nárůst. Bohužel ho dostatečně na platech nepociťují učitelé. Neprojevuje se ani v tom, že by naše děti toho více věděly. Děti mají horší znalosti z matematiky, nemají dostatečné znalosti z přírodních věd, v mezinárodních srovnávacích testech se dokonce ukazuje, že máme potíže ve čtenářské gramotnosti,“ upozornil. Kdykoliv, jak prozradil, mluví se zaměstnavateli, jedním z prvních témat je vzdělání, nedostatek dobře připravených lidí, kvalifikovaných pracovních sil. „Bohužel současná vláda se zabývá takovými věcmi, jako je pamlsková vyhláška, povinná školka – do které stejně chodili téměř všichni, i když to bylo nepovinné – jednotné přijímačky na střední školy. A neřeší nejpodstatnější věci, které stát musí řešit. Podstatné je, co mají naše děti znát, když vycházejí z deváté třídy, a jak toho dosáhneme,“ konstatoval. „Vzdělání je pro naši republiku naprosto zásadní věc. Pokud neudržíme kvalitu vzdělání, tak nemáme šanci udržet naši prosperitu. Musíme s tím něco udělat,“ zdůraznil.

Evropská unie se musí reformovat

Čtvrtým tématem ODS je otázka bezpečnosti a související problémy. „Evropa je v situaci, která se výrazně zhoršila z bezpečnostního hlediska, kolem nás je spousta ohnisek nebezpečí, čelíme teroristickým útokům v řadě evropských měst i v našem sousedství a musíme se k tomu nějak postavit,“ sdělil Fiala a připomněl dvě iniciativy z jejich strany. V první žádali vládu, aby přidávala na obranu každý rok 0,2 procenta HDP až do doby, kdy bychom dosáhli dvou procent výdajů na obranu, což je náš závazek, který jsme přijali při vstupu do NATO.

„Co se týče Brexitu a uspořádání Evropy, osm měsíců jsem žádal premiéra Sobotku, aby svolal jednání šéfů parlamentních stran, abychom se domluvili na nějaké národní shodě, co se bude za Českou republiku vyjednávat. Premiér na konci února jednání svolal a kupodivu jsme se velice rychle domluvili na základních věcech, na kterých se shodujeme a které česká politická reprezentace může prosazovat,“ prozradil Fiala, který by byl rád, kdyby se podobná debata týkala i reformy Evropské unie. „Evropa se bude měnit, bude vypadat jinak. Musíme vědět, co jsou naše národní zájmy, co chceme. Na to je občanská demokratická strana dobře připravená. Jsme jediná strana v České republice, která deset let říká, že Evropskou unii je třeba zreformovat. Kdyby přišlo na naše slova dřív, tak bychom dnes nečelili odchodu Velké Británie a takovým krizím, které v EU jsou,“ sdělil předseda ODS. „Jasně říkám, že pro nás není jiná cesta, než být součástí Evropské unie. Ale pro Evropskou unii není jiná cesta, než provést reformu. My jsme ti, kteří k té reformě můžou realisticky přispět,“ řekl Petr Fiala.

Poté již putoval mikrofon mezi návštěvníky debaty, kteří se ptali se a vyjadřovali své názory. Evangelický farář Jaroslav Reich prozradil, že byl příznivcem ODS, posledních dvacet let však strávil ve Velké Británii a teď je jejím podporovatelem potencionálním. „S programovými prioritami ODS jsem srozuměn a těší mě. Každý program ale musí být postaven na důvěře mezi tím, kdo tento program staví, a těmi, kteří ho mají přijmout,“ sdělil. Připomněl, že ODS měla dříve obrovskou důvěru, ta však rapidně poklesla. Podle něj by pomohlo, kdyby se ODS omluvila za věci minulé. S tím, že tu nebyl dvacet let, takže neví, zda už něco podobného neproběhlo. A položil otázku, jak si ODS představuje podporu malého a středního podnikání.

Vláda podporuje zahraniční velké firmy a našim podnikatelům hází klacky pod nohy

„Jsme jediná strana, která v posledních letech myslí na malé a střední podnikatele a něco pro ně dělá. V těchto dnech jsme svědky dalšího útoku na ně – snížení výdajových paušálů. A to nemluvím o všech útocích, které se na ně valí postupně – EET, kontrolní hlášení a spousta dalších věcí,“ upozornil Petr Fiala. ODS má pro malé a střední podnikatele a živnostníky podle něj jasný program. „Chceme jim usnadnit život. Z několika důvodů. Když se podíváte na strukturu ekonomiky – kdo tvoří hrubý národní produkt, kdo nejvíce zaměstnává lidi – zjistíte, že to nejsou ti velcí, ale naprostá většina toho je tvořena malými a velkými podnikateli,“ objasnil. V České republice se za poslední čtvrtstoletí vytvořila řada fungujících rodinných firem. „Bohužel současná politika jim hází klacky pod nohy,“ domnívá se Fiala. Další důvod je sociálně ekonomický. „Pokud dovolíme, aby pokračoval třídní boj této vlády proti malým a středním podnikatelům, aby pokračovalo jejich omezování a znevýhodňování, tak se dočkáme špatných konců. Budeme mít horší kvalitu života na venkově, v malých obcích, v malých městech. Tomu musíme zabránit,“ zdůraznil a použil fotbalovou terminologii. „Aspoň pískejme rovinu. Což se neděje. Vláda podporuje velké zahraniční firmy, které přijdou, něco postaví a za pět let jsou pryč. Většinu zisků vyvádějí ven. A tyto jsou zvýhodňovány proti našim podnikatelům, kteří nikam neodejdou. Podívejme se na systém dotací, kam jdou investiční pobídky. To je opravdu ostuda,“ objasnil předseda ODS.

„Jsme jediná politická strana, která za své domnělé, ale i skutečné hříchy zaplatila vysokou politickou cenu. S minulostí jsme se vyrovnali, opakovaně jsme se přihlásili k chybám, které jsme udělali. Teď s sebou neseme to dobré, to špatné jsme nechali v minulosti. Nabízíme dobrý program,“ řekl Fiala s tím, že může dát jedinou záruku. „Ta je však podle mě nejsilnější. A tou jsem já sám. Jinou záruku nemáte než člověka. Šel jsem do politiky, protože jsem s ní byl nespokojen. Byl jsem nespokojen, jak politika u nás vypadá, jak vypadá pravicová politika. Řekl jsem si, že nepůjdu cestou zakládání nějaké nové strany. Byla tu ODS s velkou tradicí a úspěchy, ale také velkými problémy. Připadalo mi jako správné jít do ODS, dát jí znovu důvěru, získat důvěru lidí a pokračovat v tom dobrém, co v té tradici bylo,“ vysvětlil. „Ten program musí někdo garantovat. Když se podíváte na naše lídry kandidátky, tam nejsou lidé spojení se špatnou minulostí. Ale ti, co uspěli,“ konstatoval a vyjmenoval jako příklad mladého politika Jana Skopečka ze středních Čech. Nové osobnosti, které se spojují s ODS, doložil příkladem děkanky Ilony Mauritzové, bývalé rektorky Západočeské univerzity, která povede kandidátku ODS v Plzeňském kraji. „V jižních Čechách je to Jan Zahradník, jeden z nejúspěšnějších hejtmanů, oblíbený politik vyhrávající každé volby. Tady Liberecku nabízíme Petra Beitla, Dana Ramzera, kteří opakovaně získali důvěru voličů v nejtěžších chvílích pro ODS. Program garantujeme sami sebou,“ upozornil Petr Fiala.

Chcete postavit silnici a někdo řekne, že tam skáče žába, a už ji nepostavíte

Jedním z velkých problémů České republiky je dopravní dostupnost. „Nestaví a nespravují se tu silnice, nemáme tu rychlovlaky. Je to něco, co bude způsobovat problémy ekonomické. V posledních letech, kdy máme ekonomický růst, tak se neinvestuje dostatečně. Nestaví se, všichni na to doplatíme,“ domnívá se a poukázal na nevyčerpání evropských fondů. „Jiné země za to postavily silnice, my ne. Je tu spousta měkkých projektů, to jsou vyhozené peníze,“ uvedl a dal konkrétní příklad. „Neznám jinou evropskou zemi, kde mezi dvěma největšími městy je vzdálenost dvě stě kilometrů a nedojedete to ani za dvě a půl hodiny. Ani vlakem, ani autem. Česká republika taková je. Když jedu vlakem z Prahy do Brna, jedu stejně dlouho, jako jezdil můj pradědeček za první republiky,“ konstatoval a poukázal i na jiné regiony, kde nejsou postavené rychlé silnice a spojení, takže lidé nemohou jezdit za prací. „Jesenicko na Olomoucku je zcela odříznuté od zbytku regionu. Způsobuje to obrovské problémy. Nemáme spojení s letišti. Nemáme napojení na evropské rychlovlaky. Je to ostuda. Jak to, že nemůžeme nějakou stavbu postavit rychle alespoň ve veřejném zájmu? Chcete postavit silnici, sebere se dvě stě lidí – kteří tam ani nebydlí – řeknou, že tam skáče žába nebo se tam plazí mlok a už to nepostavíte. To není normální,“ sdělil za potlesku přítomných.

„Bude vaším kandidátem na prezidenta Jaroslav Kubera? Nebo to nemůžete z taktických důvodů prozradit?“ zeptal se předsedy ODS jeden z návštěvníků akce. „Správně jste řekl, že se nebudu z taktických důvodů vyjadřovat k žádným jménům. Nechceme se smířit s tím, že nebude mít Miloš Zeman důstojného protikandidáta. Nechceme se ani smířit s tím, že bude Miloš Zeman prezidentem České republiky až do roku 2023. Chceme nabídnout voličům alternativu. Může vypadat tak, že to bude člověk z řad ODS, ale i se můžeme postavit za nějakou osobnost. Když se podívám na jiné politické strany, tak žádná s vlastním kandidátem nepřišla. Ještě nám dejte čas, oznámíme včas, s jakou strategií do toho půjdeme. Věřte, že to nepodceňujeme a hodně o tom uvažujeme. Sám jsem se setkal s několika osobnostmi, o kterých si myslím, že by byly dobrými důstojnými nerozdělujícími prezidenty. Ještě je ale trochu času,“ vysvětlil Petr Fiala.

Nejsme Velká Británie. Kdo si to myslí, tak se zbláznil

Jaká je politika ODS vůči Evropské unii? „Někdy se setkávám s názorem – volil bych vás, ale vy nás chcete vyvést z Evropy. Politika ODS je v tomto úplně jasná. Nevidíme žádnou alternativu mimo Evropskou unii pro Českou republiku. Nejsme prostě Velká Británie. Kdo si to myslí, tak se zbláznil,“ řekl Fiala a připomněl, že ODS spoluzakládala před deseti lety frakci evropských reformistů a konzervativců. „Tehdy se nám všichni smáli a podivovali se, že odcházíme z Evropské lidové strany. Už tehdy jsme chtěli reformu Evropské unie, a tak jsme to udělali. Dnes je to v Evropském parlamentu třetí nejsilnější frakce a nesměje se nám vůbec nikdo. Věci, které jsme tehdy říkali, jsou dnes mainstreamovým názorem. Bohužel pozdě, protože odchází Velká Británie a čelíme dalším krizím – neudržitelnosti eurozóny, bezpečnostní a migrační krizi. Evropská unie je ve velkých problémech. Jediná cesta z nich je reforma,“ zdůraznil.

„Chtěli bychom zachovat co nejvíce z těch čtyř svobod. Znamená to ale, že státy budou plnit, co mají. Tedy, že budou chránit schengenskou hranici. Jinak to nemůže fungovat. Pak mluvíme o flexibilní integraci. To není úplně vícerychlostní Evropa. Může říkat tisíckrát premiér Sobotka, že ji nechce – vždyť ona existuje. V Schengenu nejsou všichni nebo v eurozóně,“ upozornil. Co znamená pojem flexibilní Evropa? „Jednotný trh a povinnosti s tím související mají všichni, ale další integrační kroky si vybírají dobrovolně a nenutí k nim ostatní. Tohle může fungovat,“ myslí si Fiala, pro kterého jsou podstatné ještě dvě věci. „Chceme, aby Česká republika měla výjimku z automatického přijetí eura. Neznamená to, že nechceme nikdy přijmout euro. Jen si chceme rozhodnout, zda a kdy ho přijmeme. Druhá výjimka je z azylové a migrační politiky, která by v důsledku mohla znamenat sjednocování daňových a sociálních politik, což v žádném případě nechceme. Když výjimky může mít Dánsko, proč by je nemohla mít Česká republika?“ sdělil. ODS také chce posílit pravomoc národních parlamentů, hlavně kontrolní. „Chceme, aby národní parlamenty měly v určitých věcech právo veta a více se podílely na celoevropském rozhodování,“ vysvětlil Petr Fiala, který o Evropské unii napsal několik knih a zabýval se jí i předtím, než vstoupil do politiky. „Vždy jsem říkal – pokud bude integrace pokračovat tímto způsobem, povede to ke krizi a ohrožení spolupráce evropských zemí. Stalo se to. Když se lidí zeptali, zda chtějí větší integraci, řekli, že ji nechtějí,“ vypozoroval.

Teď čelíme odchodu Velké Británie. „Z toho je jednoduché východisko. Opustit ideu stále těsnější Unie, která není schůdná a akceptovatelná lidmi. Začít s reformou, která povede k tomu, že Unie toho bude dělat méně, ale lépe. Spojovat síly potřebujeme v otázce bezpečnosti. Tam to má smysl. Ale abychom sjednocovali zpětná zrcátka traktorů a lesních strojů, k tomu fakt Evropskou unii nepotřebuje. Ale jinak ji potřebujeme,“ domnívá se a zabrousil i do českých luhů a hájů. „Neprosazujeme české zájmy v Unii, a proto jsme s ní nespokojení více, než bychom museli být. Je to proto, že jsme si je nedefinovali. Nevíme, co chceme prosazovat,“ konstatoval.

Druhý problém podle něj je to, že když něco z Evropy přijde, vezmeme to a přetvoříme do úplně absurdní podoby. „Před pár lety přišli z ministerstva zdravotnictví s tím, že Brusel po nás chce, aby zdravotní sestry měly vysokou školu. Což vedlo sestřičky s rodinou po řadě let praxe, aby si dodělávaly vysokou školu,“ sdělil. Za pár týdnů bude schválen zákon, říkající, že zdravotní sestra vysokou školu nepotřebuje, jen střední školu a rok nástavby. Brusel po nás nic nechce. Jak to vzniklo? „Podle mě nějaký úředník si přečetl, že zdravotní sestry mají mít terciární vzdělávání a nerozuměl tomu pojmu. Ale uvědomte si, jaký je to zásah do života těch rodin. Stát si nesmí takhle hrát s lidmi. Tohle je příklad špatné interpretace evropské legislativy, který jsme si způsobili sami,“ vysvětlil předseda ODS.

Podle něj je v Evropské unii důležité sledovat změnu nálady evropské veřejnosti, ale i politických elit v některých evropských státech. „Když jsem kritizoval integrační pokusy v minulosti, říkal jsem, že existuje evropská nadnárodní elita, která je odtržená od toho, co chtějí občané. Což se týkalo i některých národních politiků. To se teď změnilo. Když se podíváte, co říká rakouský ministr zahraničí, co říkají někteří němečtí politici z CSU, jsou to postoje nám blízké. A před pár lety tohle vůbec nebylo. Nálada se významně mění, prostor pro reformu je. Bylo by neodpovědné to nezkusit,“ domnívá se. „Reforma je podle mě reálná. Pokud ne, nemáme se o čem bavit. Za dva tři roky se od Unie budou odpojovat další státy. Pak je to jiná debata než dnes. Teď se o Unii musíme pokusit. Podívejte se na eurozónu, na problémy Itálie. To se nedá zaplatit, jako se zaplatilo Řecku. Buďto se provede reforma, nebo to nebude fungovat,“ dodal.

Jestli někdo dokáže zastavit Andreje Babiše, je to ODS

Na závěr Petr Fiala připomněl důležitost podzimních parlamentních voleb. „Hrozí pád na politické dno. Nám všem. České republice. České politice. Pro mě pád na politické dno je účast komunistů ve vládě. Po dlouhé době je to reálná varianta. Zve je tam premiér Sobotka. Zve je tam Andrej Babiš. Abychom se všichni nedivili,“ obává se. „Další věcí, která hrozí, je opakování této levicově-populistické vlády, která nedělá vůbec nic pro budoucnost této země. Naším politickým cílem je tomu zabránit,“ konstatoval. A ještě jedna věc podle něj hrozí: „Jednobarevná vláda Andreje Babiše. On o ní mluví, chce ji. A když se podívám na průzkumy a co se stalo před několika lety na Slovensku – tam si také říkali, že se nic nemůže stát, pak se probudili a ve volbách měl Fico 44 procent, byla jednobarevná vláda a bylo vymalováno. Hrozí nám také ústavní většina Andreje Babiše a komunistů a věřte mi ze zkušenosti z Poslanecké sněmovny – ti si náramně rozumějí. My nabízíme reálnou alternativu. Jestli někdo dokáže zastavit Andreje Babiše, tak je to ODS. Hlas pro ODS je hlas proti účasti komunistů ve vládě, proti pokračování levicově-populistické vlády. Ale také hlas proti Andreji Babišovi,“ uzavřel Petr Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…