Pirát a paroubkovec ze severu varují Zemana: Neměl by zasahovat do složení vlády

25.12.2013 17:52

Politické dění sledují lídři Pirátů a LEV 21 - národních socialistů do nedávných parlamentních voleb v Libereckém kraji i po jejich skončení. Shodují se v názoru na lustrační zákon i na roli prezidenta při jmenování ministrů. „Považuji v současnosti lustrační zákon za přežitek a neměl bych námitek na jeho zrušení,“ vysvětlil Parlamentním listům.cz jablonecký Pirát Petr Vyhnal. „Za fungování vlády je odpovědný premiér, jemu přísluší vybrat si tým spolupracovníků. Akt jmenování je pouze ceremoniální,“ doplnil.

Pirát a paroubkovec ze severu varují Zemana: Neměl by zasahovat do složení vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Všímají si i nebezpečí propojení ekonomické a politické moci, na které ostře poukázali na svém sněmu nejvyšší představitelé Topky. „Myslím ale, že tyto silné výroky jsou především důsledkem toho, že se TOP 09 cítí poškozena, neb jí hnutí ANO ubralo značnou část hlasů,“ objasnil ParlamentnímListům.cz Jaroslav Král z LEV 21 - národních socialistů.

Nečerpání peněz z evropských fondů je zločin na českém národu

Potřebuje Česko 24 let po Listopadu ještě lustrační zákon? Podle mnohých již nikoliv. „Lustrační zákon je po tolika letech již vyhaslý. Česká republika nutně potřebuje zavedení služebního zákona. Především pro stabilizaci a zkvalitnění státní správy. To by mělo rozhodujícím způsobem přispět k plnému čerpání peněz z evropských fondů. Současný rozsah jejich nečerpání je možné s určitou nadsázkou označit jako zločin na českém národu,“ sdělil Jaroslav Král, lídr Národních socialistů do nedávných parlamentních voleb. Zároveň ale upozorňuje, že Lev 21 nesouhlasí s navrhovanou nesystémovou a účelovou změnou lustračního zákona.

Jablonecký Pirát Petr Vyhnal by lustrační zákon zrušil. „Je v současnosti přežitkem. Naopak služební zákon potřebujeme velmi nutně. Nepřijde mi ale šťastné narychlo spíchnout nový zákon, který by dopadl jako zmetek,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz. Navrhuje novelizovat stávající zákon, který má ostatně nabýt účinnosti 1. ledna 2015. „Dovedu si představit takovou novelizaci v první polovině příštího roku s tím, že by vstoupil v platnost ve druhé půlce roku 2014, anebo v původním plánovaném termínu,“ dovysvětlil.

Zeman by měl být zdrženlivý a nezasahovat do složení ministrů

„Prezident není tím, kdo by měl určovat, kdo je, či není členem vlády. Za fungování vlády je odpovědný premiér, jemu přísluší vybrat si tým spolupracovníků. Nese pochopitelně i odpovědnost za případný neúspěch vlády či jejích členů. Jelikož vůči prezidentovi není taková odpovědnost vyvozena, nemá právo nejmenovat člena vlády,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz Vyhnal s tím, že z pohledu Ústavy je akt jmenování pouze ceremoniální.

Podobně smýšlí i Král. „Pan prezident by měl být zdrženlivý ve svých výrocích,“ uvedl osobní přítel expremiéra a šéfa LEV 21 Jiřího Paroubka. Už před volbami oba dva výrazně ocenil při vzájemném srovnání. „Paroubek je těžká figura, jediný, kdo se může na naší politické scéně zkušenostmi, vědomostmi a intelektem rovnat Miloši Zemanovi,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Příklad Silvia Berlusconiho varuje

Na hnutí ANO a hlavně Andreje Babiše se snesla sprška ostrých slov ze strany Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga kritizující propojení jeho hospodářské a politické moci, zvláště pokud by se stal ministrem financí. „Myslím ale, že tyto silné výroky jsou především důsledkem toho, že se TOP 09 cítí poškozena, neb jí hnutí ANO ubralo značnou část hlasů. Samo o sobě to podmínky pro přímou korupci nezakládá, ta je mnohem složitějším problémem,“ upozornil Král.

Z politologického hlediska je ale podle něj nepochybné, že propojování politiky a ekonomiky a nově v Česku i médií je nežádoucí a může mít na společnost negativní vliv. „Jak o tom svědčí příklad Silvio Berlusconiho v Itálii. Toto volební období ukáže, nakolik se mohou tyto obavy naplnit,“  vysvětlil ParlamentnímListům.cz.

Současný trend prolínání byznysu a politiky – a to bez ohledu na konkrétní osoby – vidí jako nebezpečný i Pirát Vyhnal. „Může dojít ke střetu zájmů v podobě ovlivňování legislativy směrem, který bude výhodný pro soukromé zájmy některých skupin či jednotlivců,“ obával se.

Pozor na nová hnutí. Nevíme, v co se vyvinou

Lev Král se vyjadřuje i k úspěchu nových hnutí v nedávných volbách. „Myslím, že cesta ke správnému fungování demokracie v naší republice nevede přes nová hnutí, u nichž nelze předvídat, v co se vyvinou. Ale přes obrodu a obnovu standardních politických stran založených na ideovém programu a kvalifikovaném rozpoznání potřeb společnosti,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

V novém občanském zákoníku se skrývá spousta děr

Jednička Pirátů v Libereckém kraji varuje zase před novým občanským zákoníkem. „V něm se skrývá spousta děr, které, než se podaří odstranit, spoustu lidí zamrzí,“ postrašil. Jako příklad uvádí problém v oblasti exekucí. „Dle nové judikatury je možné uspokojit exekuční pohledávku jednoho z manželů i z majetku druhého z nich, který nespadá do společného vlastnictví a nespadal ani v době manželství,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz Petr Vyhnal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…