Pirátská politička: Placená expertka na sport, placená poradkyně radnice, placená odbornice na dopravu, parkování, zdravé město a placená šéfka přes bezpečnost. A to nejlepší nakonec…

15.10.2019 11:36

O podivných praktikách na radnici Prahy 10 jsme informovali mnohokrát, a to hned několik let. Podivností v této městské části si kromě PL všimlo po dlouhé době také jiné médium.

Pirátská politička: Placená expertka na sport, placená poradkyně radnice, placená odbornice na dopravu, parkování, zdravé město a placená šéfka přes bezpečnost. A to nejlepší nakonec…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Piráti před tiskovou konferencí ve sněmovně

Seznam Zprávy přišly s informací, že místostarostka za Piráty Jana Komrsková za nemalé peníze zaměstnává neúspěšnou kolegyni z pirátské kandidátky Lenku Dvořákovou, která je podle svých funkcí odbornicí na více věcí najednou. Když to prasklo, tak místo ní do placené pozice posadila svého manžela Jiřího Komrsku, který je zde zastupitelem. Opozice prý chystá trestní oznámení.

Na otázky Seznamu, v čem Dvořáková konkrétně radila, ovšem pirátská politička Komrsková nereagovala. Z městské kasy mimochodem odešlo za tyto tajené rady Lenky Dvořákové od ledna do srpna tohoto roku 135 tisíc korun. Na dotazy nereagovala ani Dvořáková, která odmítla sdělit, co pro městkou část dělala s tím, že je na mateřské dovolené a musí se starat o dítě.

Na názor jsme se zeptali předsedkyně největšího opozičního klubu na Praze 10 advokátky Radmily Kleslové, která si s Piráty před 4 lety zažila své. 

„Teď od vás slyším, že paní místostarostka Komrsková svoji spolustraničku a neúspěšnou kandidátku ve volbách Pirátku paní Lenku Dvořákovou uklidila hned do několika pozic. Vládní koalice straší, že nemá peníze, lidem proto ruší tolik potřebné zdravotní pohotovosti, tajně a bez projednání zvýšila o 100 procent daň z nemovitosti, ale uvnitř vládne klientelismus, a když zazní kritika, tak kamarádku místostarostky Komrskové – všehoschopnou Lenku Dvořákovou – nahradí rovnou její pirátský manžel Komrska.

Anketa

Mělo by být Turecko za útok a sever Sýrie vyloučeno z NATO?

91%
4%
hlasovalo: 12648 lidí
Dvořáková je podle dohozených pozic zřejmě univerzální expertkou, jak jinak si vysvětlit, že je poradkyní místostarostky Komrskové pro sport, placená členka komise pro dopravu a parkování, placená členka komise pro strategii Zdravého města a místní Agendu 21, placená předsedkyně bezpečnostní komise a ještě místopředsedkyně dozorčí rady společnosti Praha 10 Rekreace a.s.,“ řekla naší redakci bývalá starostka Radmila Kleslová z hnutí ANO.

Seznam Zprávy ještě uvedly, že nešlo jen o poradenství, ale i veřejné zakázky. Například za organizaci sportovního veletrhu a závodu dostala zaplaceno 80.040 korun firma, kterou vlastní manžel Lenky Dvořákové.

„Jí to nestačí a umí využít situace, a tak projekty a zakázky MČ Prahy 10 přihrála rovnou společnosti vlastního manžela nebo je získaly firmy, které prosadila. Samozřejmě se budu na Zastupitelstvu ptát, jak je toto možné! Skoro to vypadá, jako by se novodobí vládci už opevnili ve funkcích a jejich hlavním zájmem teď bylo vytřískat z toho co nejvíc,“ řekla pro ParlamentníListy bývalá starostka, právnička Radmila Kleslová.

Po reportáži se na stránkách Pirátů z Prahy 10 objevila tato zpráva.

„Výraznou podporou při realizaci sportovních akcí na Praze 10 byla spolupráce s paní Lenkou Dvořákovou, která se těmto aktivitám dlouhodobě profesionálně věnuje. Nedávná akce „Desítka na Desítce“ se právě díky jejím zkušenostem podařila zrealizovat za částku 248 tisíc korun včetně DPH, což je přibližně o třetinu nižší objem nákladů, než kterou shodná akce stála radnici Prahy 10 v loňském roce. Bohužel došlo k situaci, kdy tato akce byla v rozporu s pirátskými pravidly vyfakturována společností, která je v blízkém vztahu k Lence Dvořákové. Proto v souladu s pirátskými pravidly byla veškerá placená spolupráce mezi ní a Úřadem MČ Prahy 10 ke dni 23. 9. 2019 ukončena.“

Podle informací Seznamu již Dvořáková v žádné komisi nesedí, radní ji odvolali. V čele bezpečnostní komise ji nahradil manžel místostarostky Komrskové Jiří Komrska.

„Je alarmující, jak novodobí vládci spravují Prahu 10. Ve volbách mávali hesly o transparentnosti, vystupovali proti klientelismu a dnes přihrávají kšefty kamarádům a rodinným příslušníkům. Shrňme si fakta. Poprvé v historii Prahy 10 je celá Rada placená, plat pobírá pět místostarostů, mají placené posty předsedů výborů. Zhruba 37 kamarádů sedí v komisích, kdy jedno zasedání je odměněno částkou 2700 korun,“ dodala pro naši redakci Radmila Kleslová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…