Podle vlastního průzkumu ČSSD přeskočil Dienstbier Zemana

29.06.2012 22:58

Průzkumy veřejného mínění, které v poslední době zjišťovaly, jak si stojí kandidáti na boj o Hrad, ukazovaly sociálnědemokratického kandidáta na post prezidenta Jiřího Dienstbiera spíše v roli outsidera. To se ale mění podle vlastního průzkumu ČSSD.

Podle vlastního průzkumu ČSSD přeskočil Dienstbier Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Jak informuje server Aktuálně.cz, strana si počátkem června zadala u agentury STEM vlastní průzkum a jejich kandidát překvapivě vyskočil na třetí místo za Jana Fischera s 32 procenty a Jana Švejnara s 19 procenty. O půl procentního bodu pak přeskočil někdejšího lídra sociální demokracie Miloše Zemana.

Podle průzkumu ČSSD by si Dienstbiera zvolilo za prezidenta plných 13 procent voličů. Nechal by za sebou kromě již zmíněného Zemana i Karla Schwarzenberga, Přemysla Sobotku a Janu Bobošíkovou. Běžně zveřejňované průzkumy přitom Dienstbierovi tak velké šance nedávají. Podle výsledků průzkumu agentury Factum Invenio je kandidát sociálních demokratů pět procent za Milošem Zemanem.

Průzkumy se dají ovlivnit

Jedním z významných faktorů, kterými lze výsledky průzkumu ovlivnit, je podle hlavního analytika Lidového domu Oty Novotného stranická příslušnost uváděná v dotazníku přímo za jménem jednotlivých kandidátů. "To je pak jiná situace a lidé uvažují jinak. Rozhodují se pak komplexně s ohledem na jméno, ale i značku. Stranická příslušnost bude v prvním kole pořád sehrávat důležitou roli," řekl Aktuálně.cz Novotný.

Sami členové ČSSD o takové úspěchu pochybují

"Jste si jistá? Nic jsme teď nikomu nezadávali," reagovali lidé, kteří mají běžně k těmto interním materiálům přístup. Pochybovali i o tom, že by kandidát socialistů mohl získat podporu 13 procent voličů. To připouštěli pouze v případě, že by svoji kandidaturu odvolal Švejnar.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…