Polčák odhaluje, koho podrazila ODS

20.06.2014 18:19

Občanská demokratická strana po eurovolbách zásadně změnila svou zahraničněpolitickou orientaci a podrazila německou kancléřku Angelu Merkel, posteskl si v rubrice Politici voličům serveru ParlamentníListy.cz nově zvolený poslanec Evropského parlamentu Stanislav Polčák (TOP 09) s tím, že ODS se nyní stala nikoli eurorealistickou, ale euroradikální stranou.

Polčák odhaluje, koho podrazila ODS
Foto: Daniela Černá
Popisek: Stanislav Polčák

Niedermayer: Euroskeptici v EP posílili i díky ODS

Připomněl, že proevropské strany mají v Evropském parlamentu stále většinu, i když radikální ale posílily i díky hlasům ODS.

Polčák uvedl, že mezi proevropsky orientované strany se řadí 221 poslanců Evropské lidové strany (EPP), 191 socialistů (S&D) a 67 poslanců liberálů - ALDE. „Vzhledem k tomu, že v posledních volbách do Evropského parlamentu výrazně posílily jasně protievropské a nesystémové strany, nebude možné sestavit středopravicovou, proevropsky a konstruktivně orientovanou většinu," poznamenal k tomu další europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer.

Celý text ZDE.

Dodává ale, že v Evropském parlamentu posílily jasně protievropské a nesystémové strany. Euroskeptická ECR, která má dokonce o křeslo více než liberálové, i s přičiněním zástupců ODS.

ODS opouští dlouholeté spojenectví s německou kancléřkou

Zástupci občanských demokratů v EP totiž svými hlasy podpořili vstup Alternativy pro Německo do frakce ECR, kde spolu s toryi nyní působí.

Velmi těsným hlasováním si na svou stranu postavili sedm poslanců strany, která se velmi ostře vymezuje proti německé kancléřce Angele Merkel.

Podle TOP 09 tak ODS svými postoji dala najevo, že opouští dlouholeté spojenectví s kancléřkou Angelou Merkel v Evropském parlamentu a stává se euroradikální stranou. A při hlasování se dokonce europoslanci ODS postavili i proti poslancům britských konzervativců.

„Pro ODS vždy byla hlavním partnerem konzervativní strana CDU-CSU. Po svém vystoupení z frakce Evropské lidové strany spolu s toryi i nadále deklarovala, že CDU-CSU zůstává i nadále jejím hlavním partnerem. Toto partnerství ale zjevně bortí,“ říká Polčák.

„ODS tímto krokem sice získala do ‚své‘ frakce sedm hlasů, ale zároveň jím opustila své letité spojenectví s Merkel v Evropském parlamentu, podrazila kancléřku a zásadně změnila svou zahraničněpolitickou orientaci,“ doplnil s tím, že se tak ODS stala nikoli eurorealistickou, ale euroradikální stranou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…