Politici mají problémy s majetkovým přiznáním. Včas je nepodala ani třetina

30.12.2013 16:20

Majetkové přiznání za letošní rok nepodali podle informací z registru na sněmovním webu ještě tři bývalí poslanci. Zákon ukládá dát oznámení do měsíce od skončení funkce, lhůta uplynula už koncem září. Předsedkyně mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová ČTK řekla, že se bude záležitostí zabývat po Novém roce. Členové výboru dodané dokumenty nyní prověřují.

Politici mají problémy s majetkovým přiznáním. Včas je nepodala ani třetina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání sněmovny

V registru dosud chybí oznámení Josefa Dobeše a Petra Skokana z Věcí veřejných a Borise Šťastného, exposlance ODS. „Zřejmě jde o nějaké administrativní nedopatření. Celou věc ještě dnes prověřím," sdělil ČTK Šťastný. Skokan, který je nyní asistentem poslance Jiřího Štětiny z Úsvitu, dodá prý oznámení co nejdříve. "Není na to omluva, je to můj nepořádek," napsal.

Hrozí jim 50 tisícová pokuta

Více než dvě desítky bývalých členů dolní komory, z nichž někteří uspěli v říjnových volbách a jsou opět poslanci, dodali podle informací v registru majetkové přiznání po termínu. Bývalí poslanci museli letos podat oznámení dvakrát. Povinnost se týkala i exposlanců, kteří později uspěli v předčasných volbách. Poslanci, kteří byli zároveň členy kabinetu, měli vyplnit dokonce čtyři přiznání.

Pokud veřejný činitel lhůtu k podání přiznání nedodrží, nepodá je ani dodatečně nebo uvede zjevně nepřesné, neúplné nebo nepravdivé údaje, hrozí mu podle zákona o střetu zájmů pokuta až 50 tisíc korun. Postih neuděluje sněmovna, ale obecní úřady v bydlišti funkcionářů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …