Politici pozor: Podle 80 procent lidí jsou strany zkorumpované

16.10.2013 21:05

Zhruba čtyři pětiny veřejnosti jsou přesvědčeny o tom, že politické strany jsou zkorumpované, o názor občanů se zajímají jen v době voleb a jejich hlavním zájmem jsou výhody jejich členů. Jen 37 procent lidí věří, že vstupem do strany lze něco změnit nebo ovlivnit. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), jehož výsledky má ČTK k dispozici.

Politici pozor: Podle 80 procent lidí jsou strany zkorumpované
Foto: Hans Štembera
Popisek: A je hotovo. Sněmovna rozpuštěna

Souhlas s názorem, že strany jsou zkorumpované, vyslovilo 83 procent občanů. Stejný počet lidí souhlasil s tím, že strany se zajímají o to, co si lidé myslí, jen v době voleb. To, že se zajímají zejména o výhody a zájmy svých členů, uvedlo 81 procent respondentů.

Strany sice kritizují jedna druhou, ve skutečnosti jsou ale všechny stejné

Šestasedmdesát procent dotázaných soudí, že politické strany rozdělují veřejnost, a 69 procent míní, že strany sice kritizují jedna druhou, ve skutečnosti jsou ale všechny stejné. Šest lidí z deseti se domnívá, že strany jsou potřebné, protože umožňují hájit zájmy různých skupin a sociálních tříd. Zhruba polovina Čechů souhlasí s tvrzeními, že žádná z existujících stran nereprezentuje zájmy a názory občanů, jako je on sám, že bez politických stran by nemohla být demokracie a že lidem poskytují možnost zúčastnit se politické činnosti.

V porovnání s průzkumem z loňského září se výsledky příliš nezměnily. Relativně největší změnu autoři zaznamenali u názoru, že všechny strany jsou ve skutečnosti stejné. Nyní je o tom přesvědčeno o sedm procentních bodů méně lidí než loni. O šest bodů klesl počet lidí, kteří si myslí, že žádná ze stran nereprezentuje zájmy a názory občanů jako jsou oni.

CVVM provedlo průzkum v době od 9. do 16. září mezi tisícovkou lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…