Politolog: Klaus něco chystá

03.10.2013 13:31

Bývalý prezident Václav Klaus způsobil rozruch, když v rozhovoru pro MF Dnes představoval svou novou knihu s názvem Česká republika na rozcestí - Čas rozhodnutí. V ní navrhuje, aby Česko vystoupilo z EU. Česká televize oslovila politologa Aleše Balcara, který se domnívá, že může jít ze strany exprezidenta o přípravu na budoucí kampaň.

Politolog: Klaus něco chystá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Proběhla první veřejná přednáška Institutu Václava Klause na téma Margaret Thatcherová

Klaus sice v září popřel, že by chtěl kandidovat do Evropského parlamentu. Podle Balcara by prý ale nebyl prvním vrcholným politikem, který byl přemluven k návratu na podobnou pozici.

"Vzhledem k tomu, že Klaus v rozhovoru mluví o komplexním politickém programu, který on a jeho příznivci nebo názoroví souputníci hodlají představit, tak je možné, že v budoucnosti se bude angažovat ve vysoké politice dál," domnívá se Balcar. Web České televize uvádí, že pokud Klaus uvažuje o tom, že by nakonec skutečně kandidoval, nebo jen podpořil nějaké sdružení, není podle Balcara v jeho zájmu to zveřejňovat příliš brzy: "Zbytečně by se vystavil kritice svých oponentů."

Klausův návrh na vystoupení z EU ale nepovažuje za nijak překvapivý. Exprezident sice stál u vstupu České republiky do Evropské unie, jeho postoj byl prý od počátku kritický. "Považuji to za celkem logické završení jeho setrvale negativního přístupu k evropské integraci," řekl Balcar, politolog z vysoké školy finanční a správní, České televizi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…