Polská vláda se s tím nemaže. Začala zhurta a rychle

07.12.2015 7:31

S nebývalou razancí se pustil do vládnutí nový polský kabinet. Tamní média dokonce v souvislosti s rychlostí, s jakou jsou prováděny výměny lidí na klíčových postech ve státní správě, píšou o blitzkriegu. Informuje o tom server Novinky.cz.

Polská vláda se s tím nemaže. Začala zhurta a rychle
Foto: youtube.com
Popisek: Beata Szydlová, pravděpodobná nastupující premiérka Polska

Nová polská vláda premiérky Beaty Szydlové (52) je ve funkci teprve dva týdny a už v zemi vyvolala tak velkou vlnu kritiky, jako žádný jiný z předchozích čtrnácti kabinetů od roku 1989.

„Kaczyńského blitzkrieg, Radikální změny pod rouškou tmy, Prezidentovo K. O. demokracii, Ústavní soud na odstřel,“ hlásají titulky nejvlivnějších deníků a týdeníků.

Celý text je ZDE

Server upozorňuje, že národovecko-křesťanské Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského (66), které se dostalo po osmi letech v opozici k moci, má dnes v Polsku prezidenta, premiérku v čele jednobarevné vlády, dále předsedy obou komor parlamentu a navíc většinu v Sejmu i v Senátu.

Novelu zákona o Ústavním soudu stihli za dva dny

Premiérka ještě ani nepřečetla programové prohlášení vlády a poslanci PiS už chystali novelu zákona o polském Ústavním soudu (ÚS), v němž tato strana zatím nemá rozhodující slovo.

Den nato návrh novely bez jakýchkoli konzultací, a dokonce i s množstvím hrubek, předložili parlamentu a většinou svých hlasů protlačili Sejmem i Senátem. Zákon pak bleskově podepsal prezident Andrzej Duda (43). A tak zatímco prosazení předchozí novely zákona o ÚS trvala liberální vládě dva roky, PiS to zvládlo za dva dny a dvě noci.

Pětice ústavních soudců byla schválena v noci na čtvrtek. A ve čtvrtek už šli do práce

Ve středu večer pak PiS stihlo schválit pětici „svých“ soudců, kteří ještě v noci na čtvrtek složili Dudovi slib a ve čtvrtek v osm ráno se už hlásili do práce.

„Noční usnesení a odvolávání nepřátel se obvykle děje jen v časech převratů, revolucí, válek a velkých krizí, jakou v Polsku momentálně máme,“ napsal k tomu týdeník Polityka.

Ten si také myslí, že těžké časy teprve přijdou. Podle Polityky se Polsko záhy rozloučí jak s nezávislým ÚS, tak s nezávislými prokuraturami, soudy, finančními úřady a veřejnoprávními médii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…