Poprask ve Varech: ČSSD se vylidňuje. Socialisté utekli za Paroubkem a Zemanem

03.04.2012 7:06

V období, kdy karlovarská ČSSD zbrojí do krajských voleb, a to s obrovskou šancí je vyhrát, musí její vedení řešit nečekaný problém. Některé její známé tváře, včetně krajského radního, totiž odlákaly konkurenční strany Jiřího Paroubka a Miloše Zemana. Na karlovarské politické scéně to vyvolalo skutečný poprask, i když účelové přestupy zhrzených politiků zde nejsou ničím neobvyklým.

Poprask ve Varech: ČSSD se vylidňuje. Socialisté utekli za Paroubkem a Zemanem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek se postavil do čela strany LEV 21

Bývalý korunní princ karlovarských sociálních demokratů Tomáš Hybner, jemuž kariéra v ČSSD umožnila nejen zbohatnout, ale také rychle získat chybějící vzdělání, předvedl další obratný kousek. Jen pár dnů poté, co oznámil svůj odchod z ČSSD, se stal předsedou krajské organizace Paroubkovy strany NS- LEV 21.  Tomáš Hybner jako jeden z důvodů svého odchodu uvedl zákeřné praktiky členů ČSSD.

ParlamentníListy.cz ho proto požádaly, zda by je mohl blíže specifikovat a jak proti nim konkrétně vystupoval: “Někteří noví členové vedení ČSSD v Karlových Varech za sebou ještě nemají žádnou odvedenou práci, žádný úspěch u voličů ve volbách, zato mají řadu osobních zájmů a nenaplněných ambicí, které chtějí realizovat pod značkou sociální demokracie. Jako modelový příklad mohu uvést snahu některých lidí o mé odvolání ze všech funkcí poté, co jsme podepsal dopis, který upozorňoval na nesprávný průběh krajské konference a tudíž na neplatně zvolenou kandidátní listinu. V tomto mi daly za pravdu i kontrolní orgány strany a konference se nyní musela opakovat. Přesto jsem za to, že jsem nemlčel, měl být exemplárně potrestán,“ odpověděl nám Hybner.

Zákeřné praktiky nebo velké ambice?


To ovšem zásadně odmítá předseda krajské organizace ČSSD Jakub Pánik:“Pan Hybner nechtěl zohlednit fakt, že v komunálních volbách měla karlovarská ČSSD jeden z nejhorších výsledků vůbec. My jsme mu řekli, že musí počkat na  novou šanci a to on odmítl. Dal přednost svým velkým ambicím. A teď kritizuje lidi, kteří ho celá léta podporovali. Mrzí mě to, ale přeji mu hodně štěstí.“


Pánikův názor ovšem zase odmítá Hybner: “To je samozřejmě směšné a doufám, že k takové nesmyslné argumentaci se moji kolegové už více nesníží. Prvních osm let svého členství ve straně jsem žádné funkce neměl, a přesto jsem viděl smysl v působení v řadách sociálních demokratů.
Z ČSSD neodcházím s pocitem nepřátelství a neodcházím ani proto, že bych potřeboval zastávat nadále jakoukoliv funkci, nebo se necítil být pro stranu užitečný. Můj odchod není nějakým uraženým gestem. Je spíše únikem z nesmyslných půtek a zbabělých útoků. Tomu nasvědčuje i to, že řady ČSSD na Karlovarsku neopouštím v posledních týdnech jen já, ale i řada dalších dlouholetých členů této strany. Sociálně orientované levicové smýšlení neopouštím, jen hledám novou platformu, kde by bylo možné takové ideály prosazovat. Právě proto jsem vstoupil do řad Národních socialistů – levice 21. století. K tomu mě vedla nejen názorová blízkost k politickému programu, ale i vědomí, že řada bývalých členů ČSSD, kteří chtějí prosazovat myšlenky moderní levice, tvoří jádro této strany.

Kariéra bez voleb


Kromě Hybnerova manévru vzbudil rozruch také nečekaný přestup krajského radního za ČSSD Jaroslava Bradáče do Zemanovy SPOZ.  Na náš dotaz, co říká na přestup dalších bratrů  ke konkurenci, nám Jakub Pánik odpověděl: "Neviděl bych to nijak fatálně, odešlo s nimi pár lidí,
většinou jejich známých a příbuzných,což  je zanedbatelné procento. Vím ale, že se snaží přesvědčit další lidi.“


A to se daří. Již nyní má, a to bez souhlasu voličů, Paroubkova strana dva členy v zastupitelstvu města Karlovy Vary a tři v zastupitelstvu kraje. Kromě toho se chlubí i tím, že další člen NS-LEV 21 Ivo Mlátilík se stal minulý týden opět starostou Františkových Lázní.   Zde se jistě ne náhodou minulý víkend konala krajská konference NS-LEV 21 a Jiří Paroubek, který v minulosti tolik kritizoval přeběhlíky a ve své knize jim věnoval celou kapitolu, ty sociální demokraty, kteří přeběhli k jeho straně, naopak vyzvedl:  „Občanům stávající nabídka politických stran nevyhovuje, a tak více než třetina voličů hledá jinou alternativu. Ta však musí být kvalitní. Jsem přesvědčen, že i v Karlovarském kraji se nám zatím daří takovou alternativu budovat, neboť mezi vámi vidím celou řadu kvalitních lidí,“ řekl delegátům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…