Poradkyně amerického ministra zahraničí se sešla s kubánskými disidenty

24.01.2015 10:44

Poradkyně amerického ministra zahraničí Roberta Jacobsonová se včera sešla na Kubě s několika místními disidenty, aby tak zdůraznila důležitost, jakou Spojené státy přikládají otázce lidských práv v rámci jednání o normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi.

Poradkyně amerického ministra zahraničí se sešla s kubánskými disidenty
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

Podle agentury Reuters setkání Jacobsonové, která je třetím dnem v Havaně, znepokojilo kubánské představitele, podle nichž by normalizace styků neměla být doprovázena údajným vměšováním USA do vnitřních kubánských záležitostí.

"Není pochyb, že lidská práva zůstávají středobodem naší politiky, a je rozhodující, abychom mohli jak hovořit o lidských právech veřejně, tak přímo s kubánskou vládou," namítla nicméně Jacobsonová před novináři poté, co s disidenty měla pracovní snídani.

"To je samozřejmě součástí toho, o čem mluvíme, když říkáme, že se zásadně neshodujeme s kubánskou vládou, když hovoříme o demokracii a lidských právech," dodala.

Kuba je připravena jednat

Jacobsonová je nejvyšším americkým představitelem na Kubě po zhruba 40 letech. Její návštěva se uskutečňuje poté, co prezident Barack Obama začal oživovat americko-kubánské vztahy, které byly poznamenány nepřátelstvím od nástupu kubánských komunistů k moci v roce 1959.

Obama změnu přístupu ke Kubě zdůvodnil tím, že dosavadní konfrontační politika nepřinesla z amerického pohledu kýžené výsledky a je podle něj překonaná. Obama také oznámil, že Spojené státy znovu otevřou na Kubě velvyslanectví. Kubánský vůdce Raúl Castro po historickém prosincovém telefonátu s Obamou prohlásil, že Kuba je připravena s USA o normalizaci jednat.

Návštěva Jacobsonové zatím ale nepřinesla například dohodu o tom, kdy by se ambasády znovu otevřely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…