Poslanci nerozhodli o dohodě mezi ČR a SR o uznávání vzdělání

30.10.2014 13:40

Poslanci se nedostali k rozhodnutí o nové smlouvě mezi Českou republikou a Slovenskem o uznávání dokladů o vzdělání. Debatu o ní vzhledem k dalším pevně zařazeným bodům dnes po poledni přerušili. Dohoda budí kontroverze. Neobsahuje například výčet uznávaných vysokoškolských titulů a vůbec nezahrnuje hodnosti docent a profesor, což se stalo předmětem kritiky některých poslanců.

Poslanci nerozhodli o dohodě mezi ČR a SR o uznávání vzdělání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti na galerii pro návštěvy v poslanecké sněmovně

„Uznávání těchto hodností nesouvisí se studiem na vysokých školách ani se získáním vysokoškolského vzdělání. Jedná se o vědeckopedagogické tituly spojené s působením jejich nositelů na vysokých školách jakožto akademických pracovníků," stojí v důvodové zprávě.

Šéf sněmovního školského výboru Jiří Zlatuška (ANO) ale varoval, že docenti a profesoři ze Slovenska by neměli žádnou oporu pro uznání svých titulů v Česku a nemohli by například ani být garanty oboru. Poukazují na to podle něho i některé vysoké školy. Pochyby o smlouvě mají podle Zlatušky také slovenští rektoři. Slovenská Národní rada přitom dohodu podpořila už v lednu.

Na situaci reagovalo české a slovenské ministerstvo školství uzavřením memoranda, podle kterého nebudou zpochybněny tituly získané po rozdělení federace, uvedl ministr Marcel Chládek (ČSSD). Část poslanců včetně například Anny Putnové z TOP 09 však upozorňovala na to, že prohlášení není právně závazné. Ratifikace dohody zhorší vzájemné vztahy v akademické oblasti, soudí ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO).

Naopak Petr Kořenek (ČSSD) nevidí důvod smlouvu s ohledem na memorandum nepodpořit. Pro dohodu se vyslovili i občanští demokraté, kteří za kritikou vidí podle nich chybný široký výklad ujednání. „Nedokážu si představit, co slovenské Národní radě řekneme, když smlouvu neschválíme," podotkl Pavel Blažek (ODS).

Smlouva se týká dokladů na všech typech škol

Smlouva se týká dokladů o vzdělání na základních a středních školách, konzervatořích a vyšších odborných školách a dále dokladů po ukončení bakalářského, magisterského a doktorského studia na vysokých školách v Česku a na Slovensku.

Dohoda stanoví, že tituly a jejich zkratky mohou jejich držitelé užívat i ve státě druhé smluvní strany. Vylučuje ale uznávání vysokoškolského vzdělání získaného na zahraniční škole nebo v její pobočce se sídlem v Česku nebo na Slovensku.

Sjednání nové dohody bylo podle důvodové zprávy nutné mimo jiné kvůli odlišnému vývoji vzdělávacích systémů v Česku a na Slovensku a rozdílům ve výkladech současného ujednání. Český Senát ratifikaci podpořil minulý týden. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …