Poslanci se budou snažit omezit sílu řetězců. Jednat budou i o důchodech a podpoře biopaliv

07.07.2015 6:06

Poslanci by se dnes měli vrátit k úvodnímu kolu debaty o novele zákona, který má lépe chránit dodavatele před praktikami obchodních řetězců. Na programu je taky mimo jiné důchodová předloha, kterou zanikne druhý pilíř penzijního systému. Poslanci by mohli dál projednávat rovněž normu o další podpoře biopaliv a úpravy trestního řádu.

Poslanci se budou snažit omezit sílu řetězců. Jednat budou  i o důchodech a podpoře biopaliv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nevalná účast poslanců při jednání poslanecké sněmovny

Vládní novela zákona o významné tržní síle mimo jiné zpřesňuje tento pojem i zneužití síly. Zavádí taky nákupní alianci, které by za zneužití tržní síly rovněž hrozil postih. Pravice tvrdí, že zákon je zbytečný, křiví trh, a navrhuje jeho zamítnutí.

Druhý pilíř důchodového systému by měl podle vládní předlohy skončit s příštím rokem. Fondy mají jít do likvidace, klienti dostanou peníze zpět. Pilíř prosadila pravicová vláda Petra Nečase (ODS). Lidé si mohli do fondů přesměrovat tři procenta odvodů z veřejného důchodového systému, dvě procenta museli přidat ze svého.

Na odpor pravice naráží taky předloha o podpoře biopaliv, jejíž projednávání Sněmovna přerušila už několikrát. Opozice poukazuje na údajný střet zájmů ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Navrhované úpravy trestního řádu by umožnily v některých případech nahradit vazební stíhání lidí jejich hlídáním elektronickými náramky nebo obnovily trestnost přípravy krácení daně. Poslanci by se měli zabývat rovněž loterijní novelou, jež zvyšuje odvody z hazardu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…