Poslanec KSČM, dle Kalouska „komunistický fízl", přednášel na církevní půdě. A stálo to za to. Podívejte se

07.10.2014 8:28

REPORTÁŽ Poslanec za KSČM Zdeněk Ondráček přijel do Chlumce nad Cidlinou diskutovat s lidmi o současném politickém dění. Většina jeho debaty se však točila kolem roku 1989 a doby předtím. Mladší část osazenstva dokonce v polovině odešla, protože nebyla spokojena s odpovědmi na otázky.

Poslanec KSČM, dle Kalouska „komunistický fízl", přednášel na církevní půdě. A stálo to za to. Podívejte se
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Poslanec za KSČM Zdeněk Ondráček přijel do Chlumce nad Cidlinou diskutovat s lidmi o současném politickém dění

Došlo ale také na zákony ve vládě právě projednávané a konflikt na Ukrajině. S veřejností se poslanec setkal v pondělí večer na půdě Husova sboru pod taktovkou Českého svazu bojovníků za svobodu. V malé místnosti se sešlo přes dvacet lidí. V krátkém úvodu Zdeněk Ondráček upozornil na nedokonalost služebního zákona, který nepodpořil, a vysvětlil, že momentálně pracuje na zákoně o soukromých bezpečnostních službách, jejichž činnost není dosud nijak zákonem upravena.

Ondráček: Musíme zastavit válku a agresi

První dotaz z publika se týkal Ruska: „Proč Parlament neodsouhlasil jasné odsouzení Ruska za Ukrajinu?“ Ondráček vysvětlil, že jde o demokratický proces a návrh nenašel většinu, a tak mladík upřesnil svoji otázku a zeptal se, proč to neodsouhlasili komunisté, když důkazy jsou nezvratné? „Pokud vnímáme také informace třeba z ruských zdrojů a ostatních, bojují na obou stranách třeba Poláci a další, jde tedy o regulérní občanskou válku. My nejsme pro žádnou válku a já odsuzuji slova Karla Schwarzenberga o tom, že bychom měli dodat zbraně Ukrajině,“ řekl poslanec s tím, že když dodáme zbraně, budou střílet a zabíjet lidi.

„Ale důkazy jasně ukazují, že Rusko má na Ukrajině lidi. Neměli bychom odsoudit takovou agresi?“ pokračoval tazatel. „My odsuzujeme jakoukoliv agresi, ale teď se omlouvají německá a rakouská média, že informace, které dostávala, nebyly pravdivé,“ odvětil Ondráček. Podle něj je největší prioritou ukončení válečných činností. „Když se moje děti perou, první, na co se ptám, je, kdo si začal,“ oponoval muž stojící vzadu. Poslanec odvětil: „Mě u mých dětí celkem nezajímá, kdo si začal, žádám, aby to okamžite ukončili.“

Poslanec upozornil na vyzbrojování islámu i vězněné na Guantánamu

„Koukám, že vaše názory jsou značně na Východ. Neřeknete žádné špatné slovo proti Putinovi,“ reagoval další posluchač a rozpoutal tak krátkou diskuzi mezi publikem. Kde to začalo? Snad v Kyjevě, ne? Zdeněk Ondráček doplnil, že se neche zastávat žádné strany, není prý pro Rusko, ani pro USA, je proti válce. Zdůraznil, že islám vyzbrojila Amerika. Připomněl zároveň, že Putin dlouhodobě varoval před rozšiřováním NATO směrem k Východu a Aliance dříve přislíbila, že východní země nebude připojovat. To ale porušila.

„Já v tom vidím paralelu s Hitlerem. Když lidé bojovali proti Hitlerovi, bylo to také k odsouzení, když válčili proti agresorovi?“ ptal se muž z publika. „Zastavme přilévání ze všech stran. Jsou tam lidé, kteří umírají, a je jedno, jestli jde o Ukrajinu, Sýrii nebo Palestinu. Mohli bychom říci, že se nás to netýká, ale týká, pokud jsme lidé, stejně jako třeba hlad v Africe. Prostě už asi šílíme z toho blahobytu, tak se chceme vyhubit. Jedna raketa stojí asi devět set tisíc dolarů, to by bylo hodně na zavedení vody, ale tihle lidé nikoho nezajímají,“ uvedl Zdeněk Ondráček a ptal se, jak je možné, že ve věznici Guantánamo jsou stále lidé bez obvinění desítky let. Okamžitou reakcí z publika bylo připomenutí nespravedlivých soudů minulého režimu.

Anketa

Vadí vám, že Zeman na konferenci pořádané Putinovým oligarchou rusky vyzval ke zrušení sankcí proti Rusku?

hlasovalo: 29866 lidí

Komunisté se nikdy neomluvili, znělo z publika

Poslanec se obhajoval, že v té době v KSČM nebyl a v roce 1989 mu bylo 19 let. „Jaký cit vás vedl k tomu, že jste Kalouskovi udělal takovou reklamu?“ zaznělo z publika. Zdeněk Ondráček chtěl omluvu od poslance a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který ho nazval „komunistickým fízlem“.

Přiznal, že v roce 1989 byl kandidátem komunistické strany a chtěl se stát příslušníkem Veřejné bezpečnosti. Jako člen pohotovostního pluku Národní bezpečnosti dostal v listopadu rozkaz, který zněl, že dochází k rušení veřejného pořádku. Protože byli zavření v kasárnách, z televize ani rádia nic nevěděli. Tak vysvětloval svoji účast na revoluci. „Dobře, když přimhouřím všechny oči, že tehdy jste nevěděl, o co jde, teď už to víte. Není vám blbé zasahovat do politiky a ještě za KSČM?“ ptal se mladík. „Spolužáci prospěcháři také kandidovali do strany, já některé věci nezapomínám, víte?“ ozývalo se z hlediště a další se přidávali: „KSČ se nikdy nedistancovala od minulé politiky a nikdy se neomluvila za věci v roce osmdesát devět!“

Mladá část publika opustila diskuzi předčasně

„Já jsem skládal politickou přísahu vůči voličům, ne politikům a vstoupil jsem do Komunistické strany Čech a Moravy v roce 2012. Ale jsme tady, abychom se bavili o současném dění. Daleko horší je, že šéf Národního kontrolního ústavu byl dosazen i přesto, že neměl před revolucí čistý rejstřík. Toho jsem odstíhal já a dosadil ho tam Kalousek s lidovci,“ začal odpovídat Ondráček, to už ale část posluchačů nezajímalo. Čtyři mladíci odešli. Poslanec je vyprovázel slovy: „To už se hůře poslouchá, že?“ Pak začal mluvit o kauze Opencard, na které pracoval pět měsíců a která ho dovedla do civilu. Z chodby Husitského sboru v tu chvíli zazněl hlasitý, nesrozumitelný výkřik odcházejících. V řadách publika se však našla i řada podporovatelů, kteří výkřiky mladíků usměrňovali slovy, že to nezažili a o té době nic nevědí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…