Postup v kauze Tatra: Policie chce obžalovat exministra Bartáka

16.01.2013 13:36

Policie ukončila vyšetřování nákupu vozidel Tatra pro Armádu České republiky. Spis předala Krajskému státnímu zastupitelství v Ostravě s návrhem na podání žaloby na bývalého ministra obrany Martina Bartáka a majitele zbrojařské firmy MPI Group Michala Smrže. ČTK to dnes řekl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Dozorující žalobce Dušan Táborský pro ČTK uvedl, že obžalobu podá do konce měsíce.

Postup v kauze Tatra: Policie chce obžalovat exministra Bartáka
Foto: wikipedie.cz
Popisek: Bývalý ministr obrany Martin Barták

Detektivové protikorupční policie dvojici podezřelých obvinili předloni 30. listopadu. Z pokusu o podvod je obviněný Smrž. Existuje podezření, že požadoval po vedoucím pracovníkovi obchodní společnosti Tatra pět milionů dolarů, případně jinou částku pod nepravdivou záminkou, že využije svůj vliv a za uvedené peníze zajistí odstranění obchodních potíží v souvislosti se zakázkou na dodávku aut pro českou armádu.

Barták byl obviněn z přijetí úplatku. Policie i státní zástupce se domnívají, že i tento obviněný využil svého postavení a snažil se ovlivnit nákup nákladních vozů. I on prý požadoval za vyřešení určitých komplikací po významném představiteli Tatry úplatek pět milionů dolarů.

Přijímání úplatků a pokus o podvod

Táborský ČTK řekl, že teprve dnes dostal od policie k prostudování kompletní spis. Ten čítá celkem 18 svazků. „Už ráno jsem jej začal studovat. Musím ale říct, že jsem po celou dobu prováděl soustavný dozor, takže jsem v obraze. Byl jsem u všech důležitých výslechů, mám opisy protokolů," řekl. Další postup by proto měl být i podle Táborského rychlý. „Předpokládám, že do konce měsíce podám obžalobu, aby o vině či nevině rozhodl soud," uvedl.

Obvinění podle vyšetřování žádali úplatek a slibovali zařízení určitých věcí. „Jeden ale zakázku ovlivnit nedokázal a takzvaně se chlubil cizím peřím. Proto byl obviněn z pokusu o podvod," řekla dříve šéfka Krajského státního zastupitelství v Ostravě Zlatuše Andělová. Ve druhém případě byl muž schopen zakázku ovlivnit, takže je stíhán i z přijímání úplatků.

Policie se údajnou korupcí zabývá od listopadu 2010. Tehdy bývalý americký velvyslanec v Česku a předseda dozorčí rady automobilky Tatra William Cabaniss Mladé frontě Dnes řekl, že v únoru 2008 po něm chtěl tehdejší náměstek ministryně obrany Barták miliony dolarů za to, že Tatra už nebude mít problémy s armádní zakázkou. Potvrdil to Cabanissův kolega Duncan Sellars, který se rovněž zúčastnil rozhovoru s Bartákem. Barták ale tvrdí, že jde o vykonstruovanou záležitost. V rámci kontraktu schváleného vládou automobilka armádě od března 2008 dodala 588 vozů v sedmi modifikacích za 2,7 miliardy korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…