Politikům se za katr nechce, vymlouvají se na nemoc. Někdy tak "vyklouznou"

30.12.2012 21:58

Bývalý senátor za ODS Alexandr Novák nenastoupil do vězení na výkon trestu a pořádal o půlroční odklad, což doporučila i vězeňská služba. Údajně kvůli svému chatrnému zdraví. Jenže jak se v těchto dnech ukázalo, v nemocnici neleží. A není jediný, kdo nemoc využil jako „omluvenku“ pro nastoupení trestu.

Politikům se za katr nechce, vymlouvají se na nemoc. Někdy tak "vyklouznou"
Foto: repro ČT
Popisek: Bývalý senátor ODS Alexandr Novák

Alexandr Novák není jediný, kdo použil nemoc jako omluvu pro to, že nemůže nastoupit do vězení. Přitom v nemocnici momentálně není, což působí, jako by se trestu spíše vyhýbal.

Podobných případů je více. Například Tomáš Malina, podnikatel a přítel Tomáše Pitra či Františka Mrázka. Odsouzen byl za zpronevěru a stamilionový podvod na pět let. Prezident Václav Klaus mu však udělil odklad kvůli údajným zdravotním potížím (což nakonec prověřovala i policie) a Malina se tak do vězení zatím nepodíval. Navíc Nejvyšší soud zrušil rozsudek, podle něhož měl být Malina poslán za mříže, a případ vrátil na Městský soud v Praze.

Vězení se z počátku úspěšně vyhýbal i Tomáš Pitr, podnikatel a bývalý majitel Setuzy. Nejprve si stěžoval na své zdraví a média psala o bolavých zádech. Poté, když soudce označil jeho lékařské zprávy, kde chyběla i razítka, za směšné, utekl Pitr do zahraničí. V roce 2010 byl nakonec dopaden, letos ho soud podmínečně propustil.

Další případ popsal na začátku měsíce v pořadu na ČT 168 hodin státní zástupce Dušan Táborský. V červenci už mohlo skončit vyšetřování kolem exministra Martina Bartáka. Jenže k výslechu do Ostravy dorazil jen dvakrát a jinak se vždy omluvil.

Víkend před listopadovým termínem však Barták seděl v hale a sledoval Davis Cup. „Čekáme na měsíc prosinec, aby byl dokončen výslech. Jestli dorazí, nevím,“ krčil tehdy rameny Táborský. „Vyvolává to dojem, že je to účelové vyhýbání,“ okomentovala Bartákův případ i advokátka Klára Slámová.

Zahájení soudního procesu oddaloval po dva roky i podnikatel Roman Vaškůj. Souzen by za podvody s palivy a od soudu dostal trest 7,5 roku. K výkonu trest však nenastoupil kvůli churavému zdraví. Nyní je již za mřížemi poté, co na něj byl vydán i mezinárodní zatykač a dopaden byl nakonec ve Vídni.

Podobné případy se ale nestávají pouze u známých osobností. „Takové věci jsme zaznamenali u skupinových věcí,“ uvedl v ČT odborník na právo Miroslav Mucha. Pokud jde tedy o větší případ, často nejprve onemocní jeden obviněný, po doléčení onemocní druhý a tak dále.

„V drtivé většině případů jsou tyto žádosti účelové,“ myslí si Slámová. „Určitě by to neprošlo tzv. normálním klientům,“ dodala. Jako příklad uvedla jednoho svého klienta, který dvakrát nepřišel k výslechu, a přestože nešlo o účelové vyhýbání, doplatil na to. „Potřetí si pro něj přišli, sebrali ho a zadrželi ho,“ popsala.

To však není případ bývalé policistky Radky Kadlecové. Odsouzena byla za přijetí úplatku, za mříže se však nepodívala, protože jí udělil milost prezident Klaus. Týdeník Respekt tuto událost ve své době označil za podezřelou a zveřejnil kopii lékařské zprávy, kde je psáno, že dotyčná uvedla, že její milost byla zakoupena u českého prezidenta a jeho poradců.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…