Povolební situaci ztížila nestabilita ČSSD, míní české deníky

29.10.2013 6:08

Těžkou situaci po předčasných volbách v ČR, kdy se bude jen obtížně hledat silná vláda, ještě zkomplikoval rozkol v ČSSD. Shodují se na tom v dnešním vydání komentáře českých deníků. Tisk navíc upozorňuje na nejasnou politickou pozici nových stran, zejména hnutí ANO podnikatele Andreje Babiše, které bude hrát při povolebních jednáních významnou roli.

Povolební situaci ztížila nestabilita ČSSD, míní české deníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka na mítinku na jeho podporu

Podle komentáře Mladé fronty Dnes existuje jediná pravděpodobná varianta vládní koalice, a to ČSSD, ANO a KDU-ČSL. "Sestavovat nějakou středopravou koalici může dnes jen fantasta, pravice volby prohrála a do vlády teď nepatří," píše deník. Ani koalice sociálních demokratů s lidovci a případně hnutím ANO však nemusí být nyní jistá. "Když dvě dračí hlavy rozkousnou ČSSD vejpůl, tato možnost padne," naráží MfD na rozpory v ČSSD, kdy část vedení strany vyzvala předsedu Bohuslava Sobotku k rezignaci a místopředsedu Michala Haška ustavila šéfem vyjednávacího týmu.

"Všechny strany se shodují v tom, že zavedou pořádek a politiku očistí. Ale hned první krok, puč v sociální demokracii, toto odhodlání narušuje. Vždyť jsou to zase jen staré temné pletichy, žádné nové vládnutí. A pan prezident všech to vede," dodává deník. Zatím nepříliš jasná je na politické scéně podle deníku pozice ANO. "Babiš je v kleci vlastních axiomů, které mu vládní dohadování komplikují. Na to, aby byl v opozici, dostal příliš mnoho moci. A být ve vládě s ČSSD ohrožuje jeho deklarovanou čistotu," uvádí MfD.

Česko nutně potřebuje rozpočet a funkční sněmovnu

ANO by mohl rozklad ČSSD pomoci k popularitě, míní Lidové noviny ."Ale jen za podmínky, že se nijak jasně nevymezí a bude nadále jako chytrá horákyně, ani levá, ani pravá, a hlavně se nikde nenamočí. Jenže země potřebuje vládu se silným politickým mandátem, schopnou omezovat prezidenta Miloše Zemana, a takovou bez 'namočení' ANO mít nemůže," píše se v komentáři deníku.

LN apelují na zodpovědnost ANO vůči mandátu danému hlasy voličů. Česko v současnosti potřebuje sestavený rozpočet, funkční sněmovnu nebo vyjasněnou situaci ve zdravotnictví. "Jakékoli řešení některého ze jmenovaných problémů nutně znamená znelíbit se části populace i odborné komunity. Čím déle nic z toho mít nebudeme a čím hůř se ČSSD bude chovat sama k sobě, tím rychleji mohou preference nových hvězd růst. Takový vývoj k dobrému být nemůže ani státu, ani občanům," dodává komentář. Připomíná debakl Věcí veřejných v minulé sněmovně. Selhání subjektu velikosti hnutí ANO by podle deníku mohlo mít devastující účinky na celou společnost.

Voliči odvrhli listopadový étos

Například komentář Hospodářských novin pak volební úspěch ANO spolu s výsledkem KSČM a Úsvitu přímé demokracie popisuje jako konec "polistopadového étosu". "Takřka pětina všech hlasů pro exkomunistu a s agenty StB se setkávajícího Andreje Babiše je fenomenální sama o sobě. K tomu 15procentní podpora takřka nereformované KSČM, stejně jako téměř sedm procent pro poněkud eklhaft spolek nazvaný Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Jedna z hlavních zpráv hlasování zní takto: Čtyři z deseti voličů si vybrali strany, jejichž étos jde zcela proti duchu všeho, na čem stála listopadová revoluce a následná společenská a ekonomická transformace," píše deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…