Kubera: Budou nové volby

28.10.2013 10:31

Senátor za ODS Jaroslav Kubera je přesvědčen, že se budou v květnu konat další předčasné volby. Jednak se prý takové řešení líbí prezidentovi Miloši Zemanovi, za druhé výsledky voleb tomu také nahrávají. V rozhovoru pro Týden.cz Kubera předpovídá podobné otřesy jako v ČSSD i v nových hnutích.

Kubera: Budou nové volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

To, že předsednictvo sociální demokracie vyzvalo svého předsedu Bohuslava Sobotku, aby odstoupil z funkce šéfa strany, a nenominovalo ho do vyjednávacího týmu o budoucí vládě, byl podle Kubery předvídatelný krok. „Stalo se to, co bylo celkem očekávatelné, tedy že sociální demokraté se poperou ještě dříve, než se ujmou vlády, a něco podobného se stane i v těch nových spasitelských stranách,“ říká jednoznačně pro Týden.cz Kubera a odhaluje časté chování straníků.

„Poslanci jakmile získají mandát, totiž obvykle najednou přestanou mít pocit odpovědnosti vůči šéfovi a přestanou ho poslouchat. Zejména když jsou to hnutí, která nejsou dlouhodobě stabilizovaná. A to čeká ještě Úsvit přímé demokracie a čeká to i ANO,“ je přesvědčen senátor.

ODS získala čas

Jaroslav Kubera si myslí, že občanští demokraté tak získají čas na rozmyšlenou, jak postupovat dál. „Takže pro ODS to znamená, že může v klidu přemýšlet, co bude dělat dál, a média teď budou mít jiné objekty ke sledování, nebude to zrovna ODS. Dává nám to prostor, abychom si v klidu promysleli, jak dál postupovat v opozici,“ vítá tuto předpokládanou nestabilitu v nových hnutích Kubera.

Předčasné volby by mohly být už v květnu

Server Týden.cz také zajímalo, zda Kubera předpokládá těžkosti a průtahy při sestavování vlády. „Já jsem na tiskové konferenci po zasedání Výkonné rady ODS řekl, že se musíme připravit na předčasné volby v květnu, protože Miloš Zeman toto přání mnohokrát sdělil, že by se mu to líbilo.“ Podle Kubery si to prý může zdůvodnit i tím, že to nebude finančně nákladné. „A já si myslím, že on udělá všechno pro to, aby se ta vláda nesestavila. Myslím si dokonce, že toho ani nebude muset moc dělat, protože to, jak ty volby vyšly, k tomu samo zavdává příčinu,“ rozebral v rozhovoru rozložení sil Jaroslav Kubera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …