Pozvali Rejžka. „Slušný lidi, h*jzlové, Putin...“ Ale taky, jak to s ním seklo

22.02.2023 20:20 | Ze sítí

Publicista a novinář Jan Rejžek byl hostem moderátora Čestmíra Strakatého v Prostoru X. Hovořil nejen o novinářích, ale také o svém vztahu k alkoholu či o rozdělené společnosti. „Příkopy mezi slušnými a udavači tu byly vždy,“ poznamenal Rejžek.

Pozvali Rejžka. „Slušný lidi, h*jzlové, Putin...“ Ale taky, jak to s ním seklo
Foto: Wikipedie
Popisek: Jan Rejžek

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28578 lidí
V rozhovoru Rejžek hovořil mimo jiné kriticky o některých novinářích. „Jaroslav Plesl je ostuda české žurnalistiky. Prodejný žoldák...,“ vyjádřil se v rozhovoru mimo jiné velmi kriticky k šéfredaktorovi MF Dnes Jaroslavu Pleslovi. „Ta současná mezinárodněpolitická situace odkryla naprosto jasně, jak se říká, zrno od plev, ta pátá Putinova kolona je definitivně demaskovaná. Kde mám začít, tu politiku Zaorálka, Bašty nebo přes novináře typu Plesla nebo Koláře nebo Kamberského, Zvěřiny v Lidových novinách. Tady je to definováno najednou jasně. Kdo je na straně dobra, kdo je na straně zla,“ zmínil dále Rejžek. „Jsou to Putinovi žoldáci, fach idioti, jak se říká odborným termínem,“ dodal. Podle něj zapomínají, že jsou nájemní lidé jednoho gaunera – Babiše. 

„Politici tvrdí, že společnost je rozdělená, a já tvrdím, že byla rozdělená vždycky. Na hajzly a na slušné lidi,“ citoval moderátor Strakatý Rejžka z jednoho minulého rozhovoru a ptal se jej, zda to platí i dnes. „Já opravdu trošku trpím, když to různí politici opakují, nebo teď před prezidentskou volbou, jako kdyby to byl hlavní smysl té prezidentské funkce. Sjednocovat lidi. Copak je to lepidlo, prezident, aby lepil dohromady lidi? Já si opravdu nepřeji být jakkoliv sjednocován s lidmi, jak jsem je zmiňoval. Jako je Bašta. Jako je Okamura. Jako je celé ANO. Stejně tak nechci být sjednocován s těmi dezoláty, jako je Vrabel nebo Tušl a Čermák, tyhlety lidi. Zwyrtek Hamplová. Nechci být s nimi sjednocen. Opravdu ne,“ sdělil Rejžek.

„Tady byl opravdu od začátku lidstva příkop mezi lidmi slušnými, odvážnými a mezi kolaboranty a udavači a tak. Na tom se nic nezmění. Ano, řeči jsou předvolební jako pěkné, ale ani v silách nového prezidenta to není, ta společnost je odjakživa natolik rozdělená, že to by byl opravdu superman, kdyby to nevím jak... A proč by to vlastně měl dělat? Ať má každý názor, jaký chce mít, ale proč dávat dohromady protiklady,“ řekl Rejžek. Podle svých slov jiný názor respektuje, pokud není za hranou trestního zákoníku.

V rozhovoru hovořil i o tom, jak zvládl, podle jeho slov, těžkého soupeře: alkohol. „Nepiju tři roky,“ svěřil se Rejžek. „Já jsem tu poslední příhodu... Vracel jsem se do tehdejšího podnájmu, opravdu málem nepříčetný, upadl jsem na schodech na záda a pak už mám takové různé záblesky, jenom tváře záchranářů a pak nějaká nemocnice a pak zase delirické stavy... Nevím, kde jsem to byl, ale měl jsem pocit, že mi do pokoje nasadili mexickou dechovku... Úplně nesmyslné záležitosti,“ sdělil Rejžek.

S vystřízlivěním přišlo podle jeho slov i vytříbení smyslů. „Člověk si opravdu připadá jako had, který svlékl starou kůži. Jako po šedém zákalu, najednou vidí jasněji, barevněji, pestřeji. Stejně tak asi v mozku ty endorfiny pracují nějak úplně jinak,“ řekl Rejžek, že se mimo jiné „na stará kolena“ stal optimistou. „Hodně polemizuju s mým drahým, dalším zesnulým, Karlem Krylem a vím, že jeho jedna věta bývá hodně zneužívána ze všech politických stran. Takže: ‚Milý Karle, neryjeme držkou v zemi.‘ Důkazů máme hodně, ať to byla pomoc lidem při tornádu nebo neustálá pomoc Ukrajině,“ sdělil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trump: Nechám Ukrajinu Putinovi? Takto to je. A je to skvělé

8:21 Trump: Nechám Ukrajinu Putinovi? Takto to je. A je to skvělé

Donald Trump poskytl velmi obsáhlý rozhovor časopisu Time. I když značnou část zabraly polemiky s re…