Praha nemá peníze, tak pomůže stát. A vyjde ho to na dvě miliardy

10.09.2013 14:40

Pražské Kongresové centrum má dluh ve výši dvou miliard korun. Protože na jeho splacení nemá majitel, kterým je hlavní město Praha, peníze, dluh zaplatí stát. Ve středu to bude schvalovat vláda, píše IHNED.cz.

Praha nemá peníze, tak pomůže stát. A vyjde ho to na dvě miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kongresové centrum

"Ministerstvo financí upřednostňuje variantu majetkového vstupu státu do společnosti - navýšení základního kapitálu o zhruba dvě miliardy korun, které by mělo upsat právě Ministerstvo financí. Tím by ve společnosti Kongresové centrum Praha získalo 70procentní podíl a současný akcionář, hlavní město Praha, by si ponechalo 30 procent společnosti," vysvětluje mluvčí vlády Jan Hrubeš.

Prodej by nepomohl

Centrum jen vloni vydělalo více než 60 milionů korun. Oddlužit prý ale potřebuje neprodleně. Se vstupem státu do akciové společnosti počítá i státní rozpočet. Za obří dluh může právě stát. Na nákladnou rekonstrukci interiéru si Kongresové centrum půjčilo kvůli zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000. Ručitelem tehdy bylo Ministerstvo financí.

Druhou možností podle mluvčího vlády je, že by dluh splatilo právě Ministerstvo financí, a to formou prodeje. Výnosy by však na splacení dluhu nestačily. Praha proti vládnímu návrhu výhrady nemá. Náměstek pražského primátora Václav Novotný se už v této souvislosti několikrát sešel s ministrem financí Janem Fischerem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…