Právní analýza DPP musí pokračovat, tvrdí Svoboda

26.08.2012 13:38

Hostem nedělních Otázek Václava Moravce byl primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda (ODS). Ten nastínil současnou situaci v pražském Dopravním podniku (DPP) a také to, jak bude probíhat volba jejího dalšího šéfa.

Právní analýza DPP musí pokračovat, tvrdí Svoboda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda, primátor hlavního města Prahy

"Já si myslím, že ne. Princip celé věci je boj o transparentní komunální politiku," vyloučil Svoboda jakýkoliv mocenský boj na pozadí DPP. "Jde o to, aby se vodopád, kterým peníze odtékají, zastavil. Všechny naše kroky jsou naprosto transparentní," obhajuje kroky ODS. Důsledků právní analýzy dopravního podniku se Svoboda nebojí. "ODS opakovaně říkala, že ji udělá. Já jsem ji realizoval, moji lidé na ní pracovali," dodal s tím, že pražská ODS žádné zděšení po výsledcích analýzy necítí. Svoboda také uvádí na pravou míru způsob výběrového řízení.

"Zadali jsme headhunterové řízení, které mělo nějaké šéfy nabídnout. Ale celý výběr byl zmanipulovaný," dodal s tím, že se může jen domnívat, kdo by ho mohl být manipulátorem. "Jsem primátor, nevyjadřuju domněnky," vyhnul se přímé odpovědi. "Věděli jsme, že dopravní podnik je ve velkém ekonomickém problému. Proto jsme zvolili dosadit krizového manažera," řekl s tím, že bylo od začátku jasné, že tam bude na půl roku až na rok: "Dokud tu situaci nezlepší. Nakonec došlo ke zlepšení a my jsme byli připraveni výběrové řízení na ředitele vypsat."

Devět členů místo patnácti, plánuje Svoboda

Bývalý ředitel DPP Martin Dvořák zažaloval primátora za to, že neuzavřel platnou smlouvu s advokátem Transparency International Václavem Láskou, který prováděl právní analýzu Dopravního podniku. "Nedovolil bych si uzavřít smlouvu, která je v rozporu s právem. A chtěl bych panu Dvořákovi připomenout, že jsem proti němu žádné právní kroky nečinil, pouze jsem dal přešetřit jím uzavřené smlouvy. A jemu to vadí? Zřejmě to má nějaký důvod," diví se primátor. Za uzavřenými smlouvami si stojí: "Jsem přesvědčen, že tyto kroky jsou právně správné."

Primátor má v plánu snížit počet dozorčích členů DPP z patnácti na devět, což by podle něho mělo zlepšit přehled a komunikaci. Sám ale uznává, že snížení jejich počtu nebude jednoduché. O nic lehčí nebude ani snížení dozorců z řad politiků. "V dozorčí radě přece musí být představitelé akcionáře, musí to být právě politici, lidé, kteří v Praze rozhodují. Také chápu, že komunikace ředitele Dopravního podniku s patnácti lidmi musí být šílená," řekl k nařčení odvolaného ředitele Vladimíra Liche, který podle některých málo komunikoval s radou.

"Je to ale na dalším vyjednávání a na vyjednávání s ostatními stranami. Každopádně zmenšením počtu členů a jejich částečná obměna za politiky-odborníky by byla smyslupná," dodal. "Vše se bude řešit na shromáždění valné hromady v úterý, tato otázka musí zaznít," řekl k zeštíhlení počtu členů dozorčí rady. Podle Svobody je také plánované dvouměsíční výběrové řízení na nového ředitele příliš dlouhé a drahé. "I když si zvolí kohokoliv, bude mít ten dotyčný stejně profil krizového manažera," je primátor přesvědčen.

Ročně unikají miliardy korun

Primátor hodlá být členem výběrové komise: "Chci být u toho. Valná hromada musí nejdřív sdělit svoji představu, ale shodnout se musíme všichni. Jedná se přece o miliardy, které každoročně protékají DPP," připomíná. "Třetinu výběrové komise by měli tvořit odborníci, ty zbývající dvě třetiny by se měly přerozdělit mezi politické strany, plus jeden hlas dostane zástupce odborářů," řekl s tím, že podle něho nevadí, když je ve volební komisi většina politiků. "Stejně se musí řídit odborníky a poslanci tam musí být, jedná se o akciovou společnost," dodává. Podle primátora musí analýza DPP pokračovat nadále. On jako primátor už ale další smlouvu s Transparency International uzavírat nebude. "Je to otázka nového managementu dopravního podniku. Naší povinností bude dívat se. A já se budu dívat velmi pozorně," dodal na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…