Předsedu Starostů zajímá i unikátní volební systém Karla Janečka. Čtenáři prozradil více

11.10.2014 12:03

Starostové a nezávislí se již dříve vyslovili pro přímou volbu starostů. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta v odpovědi čtenáři ParlamentníchListů.cz uvedl, že hnutí se zabývá i možnými dalšími změnami volebního systému. Zajímají se prý i o návrhy Karla Janečka, které shrnuje Demokracie 2.1.

Předsedu Starostů zajímá i unikátní volební systém Karla Janečka. Čtenáři prozradil více
Foto: archiv hejtmana
Popisek: Hejtman Libereckého kraje a předseda STAN Martin Půta

Čtenář ParlamentníchListů.cz položil hejtmanovi Libereckého kraje Martinovi Půtovi otázku, zda STAN uvažuje i o dalších změnách volebního systému.

Podle Půty je přímá volba starostů, primátorů a hejtmanů logickým krokem ke zvýšení odpovědnosti politiků za rozhodování. Domnívá se také, že by omezila vliv zákulisních hráčů. „Podle mého osobního názoru je z dlouhodobého hlediska nutné zmenšit volební obvody tak, aby se voliči měli možnost s politikem, kterého volí, osobně potkat a nespoléhat se pouze na marketingové kampaně politických stran,“ dodal.

Celá otázka s odpovědí ZDE.

Jsme pro diskuzi o změnách

Hejtman potvrdil, že STAN se chtějí v budoucnosti věnovat také diskuzi o změně volebního systému obecních voleb, přes volby krajské až po volby do Parlamentu. „Také proto jsme se letos v červnu zúčastnili pracovního semináře s Karlem Janečkem o projektu Občan 21, protože jsme chtěli získat dostatek informací o jeho návrzích, které se změny volebních zákonů a volebního systému týkají,“ napsal Půta čtenáři. Dotknul se tak modelu Demokracie 2.1, v němž právě Janeček navrhuje jiný volební systém, který by podle něj lépe odpovídal potřebám voličů i demokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…