Premiér Babiš bude v Bruselu jednat o dlouhodobém rozpočtu EU i migraci

16.11.2018 6:28

Dlouhodobý rozpočet Evropské unie po roce 2020, migrační problematika a spolupráce s africkými zeměmi, ale také prodej hutí ArcellorMittal Ostrava budou mezi tématy dnešních jednání českého premiéra Andreje Babiše v Bruselu. Šéf vlády se kromě jiného setká s předsedy Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a Evropské rady Donaldem Tuskem.

Premiér Babiš bude v Bruselu jednat o dlouhodobém rozpočtu EU i migraci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš a Tomáš Petříček

Vzhledem k dění kolem britského odchodu z EU v posledních hodinách a dnech je pravděpodobné, že se Babiš, především na schůzce s Tuskem, dotkne i této problematiky. Tusk ve čtvrtek svolal mimořádný summit EU k brexitu na neděli 25. listopadu, lídři 27 zemí bloku by na něm měli ze své strany potvrdit na technické úrovni předjednaný text dohody o britském odchodu na konci března 2019.

S Tuskem ale Babiš podle dostupných informací hodlá probrat také přípravu řádného summitu EU v prosinci. Právě na něm se má hovořit o dlouhodobém rozpočtu unie pro roky 2021 až 2027. Pro Česko jsou v této souvislosti důležitá pravidla a velikost strukturálních fondů, vláda také odmítá škrty ve společné zemědělské politice či stropy pro výši příspěvků na jednotlivé farmy.

Summit v prosinci bude také opět probírat postup reformy unijního azylového systému a migrační problematiku. Toto téma hodlá Babiš diskutovat s šéfem EK Junckerem, také v souvislosti s českým důrazem na pomoc africkým zemím, tedy státům, odkud migranti často do Evropy míří. Zabývat se tak budou také přípravou konference EU se státy Afriky v polovině prosince ve Vídni.

S komisařkou pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerovou chce český premiér probrat prodej ostravské huti ArcelorMittalu. Už dříve ji v dopise žádal, aby EK při schvalování kupce hutního podniku prozkoumala transakce s emisními povolenkami a investiční plán potenciálního kupce, britské firmy Liberty House. Nový majitel se nelíbí odborům hutní společnosti.

Babiš, který se setká také s českou komisařkou Věrou Jourovou, do Bruselu míří v době, kdy doma v ČR čelí politické krizi v souvislosti s nejnovějším děním kolem kauzy Čapí hnízdo.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…